Esports 27/02/2022

El boicot contra Rússia arriba al Mundial de futbol

Polònia, Suècia i al República Txeca es neguen a jugar contra Rússia al 'play-off' per ser a Qatar

3 min
Robert Lewandowski

BarcelonaL’atac rus contra Ucraïna segueix modificant el calendari de l’esport mundial. I també un dels principals esdeveniments, el Mundial de futbol, ha vist que no pot mirar cap a una altra banda. La selecció de futbol de Polònia va anunciar dissabte que es negarà a jugar el partit de semifinals del play-off per classificar-se per al Mundial d’aquest novembre a Qatar, ja que el seu adversari és Rússia. El president de l’Associació de Futbol de Polònia, Cezary Kulesza, va explicar-ho amb un comunicat en què deixava clar que els polonesos prefereixen ser sancionats i perdre l’oportunitat de ser al Mundial que escoltar l’himne rus en aquest context. Just després del comunicat, tots els jugadors polonesos van donar suport a Kulesza, liderats per la seva estrella, el davanter del Bayern Robert Lewandowski. Polònia, però, no està sola. El guanyador de l’eliminatòria entre Polònia i Suècia s’hauria d’enfrontar en una hipotètica final amb els suecs i els txecs. I tant suecs com txecs també han anunciat que també es neguen a jugar contra Rússia “independentment d’on es disputi el partit”.

Aquest dijous, la FIFA va declarar que la selecció de Rússia, així com qualsevol club d’aquest país, podria jugar com a local al seu territori. De fet, quan es va sortejar el play-off, el quadre que va quedar era aquell en què els russos jugaven com a locals amb els polonesos en el partit del pròxim 24 de març. Però tant polonesos com suecs creuen que no n’hi ha prou amb ordenar als russos jugar en territori neutral, i exigeixen que la Federació Russa sigui castigada com una mesura més de pressió contra el Kremlin. “A causa de l’escalada de l’agressió de la Federació Russa cap a Ucraïna, la selecció polonesa no té intenció de jugar el partit de play-off contra Rússia. Aquesta és l’única decisió correcta. Estem en converses amb l’associació sueca i txeca per presentar una declaració conjunta a la FIFA”, va dir Kulesza, que va rebre el suport del president polonès, Andrzej Duda, qui va explicar que “no es pot jugar contra bandolers”.

La reacció de la FIFA ha estat prohibir al futbol rus participar en qualsevol partit al seu territori, així com fer servir el nom de "Rússia". Tampoc es podrà fer servir la seva bandera i el seu himne. Els tocarà jugar sota el nom de "Federació de futbol de Rússia". A part, inicia converses amb suecs, polonesos i txecs per trobar una solució, ja que segueixen sense voler jugar contra Rússia.

Lewandowski, la gran estrella polonesa, va deixar clar la posició dels jugadors polonesos: “És la decisió correcta! No m’imagino jugar un partit amb la selecció russa en una situació com aquesta, en què continua l’agressió armada a Ucraïna. Els futbolistes i aficionats russos no són responsables d’això, però no podem fingir que no està passant res”. Wojciech Szczesny, porter del Juventus, també va mostrar el seu suport: “En el moment que Putin va decidir envair Ucraïna, va declarar la guerra no només a Ucraïna, sinó també a tots els valors que defensa Europa... Encara que se'm trenqui el cor mentre escric això, la meva consciència no em permetrà jugar... Em nego a jugar contra jugadors que representen els valors i principis de Rússia!” Un dels jugadors de Polònia, el defensa Tomasz Kedziora, segueix atrapat a Kíev, ja que juga al Dinamo de la lliga ucraïnesa. 

Shengelia deixa el CSKA

L’exjugador del Sevilla Grzegorz Krychowiak, que ara juga al Krasnodar a Rússia, també va publicar la declaració conjunta dels jugadors polonesos. Krychowiak, internacional amb Polònia, de moment no ha trencat el contracte amb el Krasnodar, a diferència del jugador de bàsquet georgià Shengelia, qui ha decidit abandonar el CSKA de Moscou com a mostra de solidaritat amb Ucraïna. Geòrgia va ser atacada per Rússia el 2008, dins del conflicte per controlar la regió d’Ossètia del Sud.

La Federació Sueca, per la seva part, va explicar que “la selecció masculina no jugarà contra Rússia, independentment d’on es jugui el partit. La Junta Federal també insta la FIFA a cancel·lar els partits de play-off del març en què participi Rússia”. Els txecs han fet el mateix pas aquest diumenge.

Abramòvitx cedeix la presidència del Chelsea

A Anglaterra, el propietari del Chelsea, Roman Abramòvitx, va anunciar que cedeix la gestió del club a la Fundació del Chelsea, considerant que es troba en "una millor situació per protegir els interessos del club". El magnat rus, qui va ser membre de la Duma amb el partit de Vladimir Putin, s'exposa a ser sancionat si una proposta per perseguir els socis de Putin amb negocis al Regne Unit tira endavant al parlament britànic.

stats