Ciclisme
Esports Ciclisme 28/05/2022

Jai Hindley es cruspeix Carapaz a la Marmolada i serà el primer australià que guanya el Giro

Alessandro Covi guanya de forma heroica l'etapa reina de la cursa a les Dolomites

2 min
Hindley es cruspeix Carapaz a la Marmolada i serà el primer australià en guanyar el Giro

BarcelonaUn australià guanyarà per primera vegada el Giro d'Itàlia. Jai Hindley (Bora Hansgrohe) ha aprofitat l'etapa reina del Giro per pispar la maglia rosa de líder a l'equatorià Richard Carapaz (INEOS-Grenadiers) al cim de la Marmolada (Passo Fedaia), en una etapa guanyada per l'italià Alessandro Covi (UAE Emirates). El basc Mikel Landa ha certificat que acabarà la cursa en el tercer lloc del podi. La penúltima etapa ha sigut èpica, tant per l'atac de Covi en solitari com per l'exhibició de força de Hindley, que el 2020 va quedar-se a pocs segons de guanyar el Giro, quan el va perdre en la darrera jornada en mans del britànic Tao Geoghegan Hart. Ara s'ha tret l'espina.

Després de respectar-se molt, Carapaz i Hindley ja no podien amagar-se més. La penúltima etapa, a les Dolomites, era molt dura, amb tres ports de categoria especial. I de fet, els dos favorits, que arribaven separats per tot just tres segons a la classificació general, han esperat fins a l'últim cim per donar-ho tot. Carapaz, campió del Giro el 2019 i favorit de cara al triomf final, ha atacat primer, però Hindley li ha passat per sobre amb un ritme molt dur i constant. L'equatorià, que afirmava a la prèvia que aquesta etapa era ideal per a ell, s'ha rendit i s'ha enfonsat a la Marmolada, després de 168 km d'una etapa amb sortida a Belluno. Primer ha intentat seguir el pedaleig constant del ciclista de Perth, però ha defallit. I quan un gran campió s'ensorra, impressiona. L'equatorià s'ha anat fent petit en la distància, i ha perdut més d'un minut davant un Hindley ben acompanyat per l'alemany Lennard Kamna, en una bona estratègia de l'equip Bora.

Al davant, però, ja plorava d'emoció un jove piemontès. Alessandro Covi, de 23 anys, ha estat l'altre nom del dia. Ja formava part d'una escapada que ha sortit del gran grup en el primer port, un grup on hi havia, evidentment, el gran animador de la cursa, el neerlandès Mathieu Van der Poel. Covi els ha deixat per iniciar una aventura que semblava tenir poques opcions, però ha conquerit en solitari el Pordoi, la denominada "cima Coppi" en honor d'un dels millors ciclistes de tots els temps, i la Marmolada després. Al final, Covi ha tret tot just 32 segons a l'eslovè Domen Novak (Bahrain), que l'ha perseguit sense sort. El també italià Giulio Ciccone ha entrat a 37 segons, just per davant del català Antonio Pedrero a 1.36 minuts. Ciccone, de fet, havia guanyat l'etapa de la Vall d'Aosta, també als Alps, per davant del terrassenc, que ha demostrat un gran nivell en tota la cursa.

I per darrere, l'atac de Hindley a 3,4 km del cim ha servit per deixar plantats Carapaz i Landa. L'australià li ha tret 1.28 a Carapaz per convertir-se en el virtual vencedor del Giro. Landa ha patit moltíssim tot el dia, però ha defensat la tercera plaça. Hindley podrà, doncs, tocar el cel aquest diumenge a Verona, en la contrarellotge final de 17,4 km.

stats