Ciclisme
Esports Ciclisme 25/03/2022

Joao Almeida pispa a Nairo Quintana el liderat d'una Volta a Catalunya molt igualada

El jove anglès Ethan Bernon s'imposa a l'esprint de Vilanova i la Geltrú i guanya la cinquena etapa

2 min
El britànic Ethan Vernon ha guanyant la cinquena etapa de la Volta a Catalunya

BarcelonaAmb 23 anys, el portuguès Joao Almeida vol que tothom conegui el seu nom. Considerat la gran promesa del ciclisme del seu país, el corredor del UAE Team Emirates és el nou líder de la Volta Ciclista a Catalunya després d’aprofitar l’esprint intermedi al pantà de Foix per sumar un segon de bonificació i relegar a la segona posició el colombià Nairo Quintana, el campió de l’edició de l’any 2016. El ciclista de Boyacá, que els últims anys ha patit lesions, caigudes i la decepció de veure com una nova fornada de joves ciclistes el deixava fora del podi de les grans curses –el seu últim gran podi és la segona posició al Giro del 2017–, encara té totes les opcions per guanyar diumenge a Barcelona, però Almeida li va enviar un avís en la cinquena etapa, pispant-li el liderat. Pocs segons, però, separen els primers classificats. Tot pot passar abans del final de diumenge.

Després de les dues etapes als Pirineus, la Volta enfilava cap al mar amb una llarga etapa que, en teoria, era un territori ideal per als esprintadors. Dit i fet, ja que l’etapa de 206 km entre la Pobla de Segur i Vilanova i la Geltrú l’ha guanyat a l’esprint el britànic Ethan Vernon (Quick-Step). Als seus 21 anys, aquest jove especialista també en ciclisme de pista aconsegueix així un dels seus primers èxits lluny del seu país.

Conscients que tenien poques opcions en una arribada massiva, alguns valents han provat sort amb una escapada que ha aconseguit obrir forat en el km 17, un d’ells el català Joel Nicolau (Caja Rural) acompanyat dels bascos Urko Berrade (Kern-Pharma) i Gotzon Martín (Euskaltel). El gran grup no ha permès que s’escapessin més enllà dels dos minuts, en una etapa amb un fort vent que ha provocat algun ensurt. I quan faltaven 20 km per a l’arribada, en una accelerada han enxampat els tres valents, just abans de la bonificació de l’esprint intermedi del pantà de Foix, on Almeida ha sigut més llest que Quintana, i li ha pispat la primera posició de la general sabent-se posicionar millor en un tram trampós de carretera, amb molts revolts abans de l’esprint.

Ja camí de Vilanova, on ha estat rebut amb tots els honors el ciclista local Marc Soler, que no ha pogut de moment aspirar a cap triomf d’etapa, Vernon ha aconseguit ser el més ràpid per davant de Phil Bauhaus i Dorian Godon ha sigut tercer. La sisena etapa serà aquest dissabte entre Salou i Cambrils, amb l’ascensió al coll de la Mussara, de primera categoria, i els de Capafonts i la Teixeta, de segona, aquest a 30 km de l’arribada. Una etapa en què Almeida i Quintana s’hauran de vigilar, abans de jugar-s’ho tot en l'última etapa de diumenge, amb les pujades a Montjuïc. El també colombià Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) és tercer a set segons d’Almeida i el ciclista més jove de la cursa, Juan Ayuso (UAE Team Emirates), quart a 18 segons, aspirant encara a donar la sorpresa.

stats