Ciclisme
Esports Ciclisme 11/09/2022

Juan Ayuso, el ciclista cosmopolita que vol cruspir-se el món

Nascut a Barcelona, s'ha convertit amb 19 anys en el corredor més jove de tots els temps en pujar al podi de la Vuelta

3 min
El podi de la Vuelta a Espanya, amb Ayuso, Evenepoel i Mas

BarcelonaDesprés d’uns anys en què els ciclistes de la menuda Eslovènia feien el que volien a les grans curses ciclistes, amb Tadej Pogacar guanyant el Tour i Primoz Roglic la Vuelta, la temporada 2022 ha confirmat el pas endavant d’una nova fornada de ciclistes. A les tres grans curses, tres campions nous. Tres homes que no havien guanyat mai cap cursa gran, com l’australià de 26 anys Jai Hindley al Giro, el danès de 25 anys Jonas Vingegaard al Tour i el belga de 22 anys Remco Evenepoel a la Vuelta. El ciclista de l’equip Quick-Step Alpha Vinyl Team va entrar a Madrid vestit de vermell, en un triomf que va emocionar tot Bèlgica, on feia 44 anys que esperaven que un dels seus fos capaç de guanyar de nou una de les tres curses grans.

Evenepoel, el jove que fins que va tenir 17 anys era futbolista i s’havia especialitzat a guanyar clàssiques d’un sol dia els primers anys sobre rodes, no havia acabat mai una cursa de tres setmanes. La primera que ha acabat, l’ha guanyat. Tampoc havia corregut mai la Vuelta, la cursa que el 1993 havia corregut el seu pare, un ciclista modest, dels que treballen per als favorits. Si Patrick va ser 113è a la general, el seu fill Remco ha guanyat després dels seus magnífics atacs a la segona setmana de la Vuelta i de defensar la primera posició en una darrera setmana en què li va jugar a favor la retirada de Primoz Roglic, el vigent campió, lesionat en una caiguda quan era segon a la general. Evenepoel, que carrega la pressió de ser considerat el nou Eddy Merckx, en referència al millor ciclista belga de tots els temps, va enfilar-se al podi més jove de tota la història de la Vuelta. Al seu costat, el mallorquí Enric Mas, que amb 27 anys acaba en segona posició la cursa espanyola per tercer cop a la seva carrera -després de fer-ho també el 2018 i el 2021- i en tercera posició el jove de 19 anys Juan Ayuso, la gran esperança del ciclisme espanyol.

El segon més jove a pujar al podi

“De petit sempre mirava el Tour, especialment quan guanyava Contador. Així que un dia el meu principal objectiu serà el Tour”, explicava el corredor de l’equip UAE Emirates. El cap de setmana que puja per primer cop al podi d’una cursa d’aquest nivell, Ayuso ja pensava en el futur, en seguir creixent, malgrat haver fet història. Mai un ciclista tan jove havia pujat al podi de la Vuelta a Espanya. De fet, Ayuso s’ha convertit en el segon ciclista més jove de tots els temps que puja al podi entre el Tour, el Giro i la Vuelta. Només el supera el francès Henri Cornet, que va ser capaç de guanyar el Tour de França amb 19 anys acabats de fer el 1904. 118 anys després, Ayuso ha acabat tercer de la Vuelta a pocs dies de fer els 20 anys.

Com Evenepoel, Ayuso de menut volia ser futbolista, tot i que va començar a jugar en un lloc curiós: Atlanta. Fill d’un economista de Valladolid que treballava a Barcelona, va viure els dos primers anys de vida a Catalunya. No en té rècords, ja que el pare va trobar feina a la ciutat nord-americana d’Atlanta, on Ayuso es va fer futbolista. Després els Ayuso van marxar a Madrid i finalment, van buscant viure a prop del mar: van acabar a Xàbia, on la decisió del seu millor amic de deixar el futbol per apostar pel ciclisme va canviar la vida d’aquell noi que va haver d’aguantar algunes bromes perquè parlava castellà amb accent anglès. Tan bé va començar a rodar que el seu pare va acabar fent de director esportiu als primers clubs on va competir a Xàbia, la ciutat que considera casa seva tot i que hi ha viscut poc, ja que per competir més bé ara resideix entre Andorra i el nord d’Itàlia.

Ayuso, que aquesta temporada debuta amb l’UAE, feia anys que brillava en categories inferiors, i va guanyar el campionat d’Espanya júnior del 2019 i el 2020. Amb 16 anys ja va començar a rodar al campionat italià sub-23, per fer-se més fort, sense deixar d’estudiar i portant bé la pressió que tothom esperi d’ell èxits. “A l’inici de la temporada ni sabia si seria a la Vuelta. I he acabat tercer. He descobert la pressió que pateixes quan ets a dalt en una cursa gran. Una lliçó de cara al futur. Jo venia a la Vuelta per aprendre i he acabat al podi”, explica Ayuso, el jove que volia ser com Contador però que ha anat fent el seu camí. Un jove poliglot que encara avui deixa que el seu pare li porti les estadístiques.

stats