Ciclisme
Esports Ciclisme 27/05/2022

Koen Bowman es corona rei de la muntanya en un Giro on tot està per decidir

Els favorits, Carapaz i Hindley, ho deixen tot per les dues últimes etapes de la cursa

2 min
Koen Bowman es corona rei de la muntanya a un Giro on queda tot per decidir

El neerlandès Koen Bouwman (Jumbo Visma) s'ha coronat rei de la muntanya d'aquesta edició del Giro havent aconseguit el seu segon triomf d'etapa aquest any en la dinovena etapa, disputada entre Marano Lagunare i l'alt del santuari de Castelmonte, de 178 km. Una etapa on, de nou, els favorits han arribat juntets. L'equatorià Richard Carapaz (Ineos) continua primer, però amb l'australià Jay Hindley (Bora) a tres segons.

A falta de dues etapes, una de muntanya dissabte i la contrarellotge de diumenge, queda tot per decidir. La classificació de rei de la muntanya, però, sí que sembla assegurada per a Bouwman, provinent d'un dels països amb més muntanyes del món, els Països Baixos. I és que els neerlandesos sempre saben competir quan la carretera fa pujada. Als seus 28 anys, Bouwman ja havia guanyat l'etapa de Potenza i ara repeteix en terres del Friül, entrant a l'escapada del dia i superant per velocitat els quatre rivals supervivents: el suís Mauro Schmid (Quick Step), l'italià Alessandro Tonelli (Bardiani), l'hongarès Valter Attila (Groupama) i el neerlandès Andrea Vandrame (Ag2r Citrôen).

Mentre Bouwman guanyava, els homes de la general llançaven atacs molt tímids. Ho han intentat tant Carapaz com Hindley i el basc Mikel Landa, però sense gaire convicció en una etapa que ha entrat en territori d'Eslovènia, el país dels grans dominadors del ciclisme actual, Pogacar i Roglic, els dos absents al Giro. Tocava pujar per primer cop en una gran volta al Kolovrat, un cim impotent. Però els favorits s'han respectat, com si fossin herois romàntics del segle XIX disposats a jugar-s'ho tot a una carta l'últim cap de setmana.

Aquest dissabte es disputa la vintena etapa entre Belluno i el cim de Marmolada (Passo Fedaia), de 168 km. Última i decisiva cita d'alta muntanya, amb tres ports, el Passo San Pellegrino (1a, 9,6 km al 8 per cent), el Passo Pordoi (Cat. Especial, 11,9 km al 6,6) i la Marmolada, que té la meta al cim. "M'agrada aquesta etapa", ha avisat Carapaz, que treu tres segons a Hindley i 1:05 a Landa.

stats