Ciclisme

La gran oportunitat per a Enric Mas i Juan Ayuso a la Vuelta

Primoz Roglic es retira i deixa el mallorquí i el català com a rivals d’Evenepoel a la classificació general

Roglic ha caigut quan li disputava l'esprint a Pedersen

BarcelonaLa carretera s’enfilava cap al monestir de Tentudía (Badajoz), final de la 17a etapa de la Vuelta a Espanya, quan Enric Mas va serrar les dents, atacant. El ciclista mallorquí, que no sempre sol sentir-se còmode quan li toca atacar, intentava fer mal al líder de la cursa, el belga Remco Evenepoel. No va aconseguir deixar-lo i van entrar plegats a l’arribada, però amb un Evenpoel amb cara de pocs amics, amb ganes d’anar a descansar ràpid. "Mas m'ha donat molta feina", admetia el jove belga de 22 anys, que segueix liderant la classificació general quan falten quatre dies per al final de la cursa. Ara el seu gran rival és Enric Mas, quan fa 24 hores ho era Primoz Roglic, el gran campió caigut. L’eslovè, que enguany aspirava a ser el primer home capaç de guanyar la Vuelta a Espanya quatre cops consecutius, no va poder agafar la sortida i va capgirar del tot la cursa.

Quan un campió cau i queda fora de combat, les portes s’obren per a d'altres. En això l’esport és cruelment sincer: la desgràcia d’uns sempre significa una bona notícia per a d'altres, encara que no puguin celebrar-ho, ja que no seria políticament correcte. Roglic, de 32 anys, semblava amb prou cames per disputar-li el triomf final a un Evenepoel que ja no sembla tant en forma com en les dues primeres setmanes de cursa. Els últims quatre dies Roglic havia anat pessigant-li temps, retallant-li diferències a la general. Però dimarts, quan esprintava per guanyar l’etapa, va tenir una caiguda greu. Va poder acabar l'etapa, però quan es va despertar l’endemà el seu cos va dir prou. La seva retirada, quan era a 1 minut i 26 segons d’Evenepoel, significava que el mallorquí Enric Mas (Movistar) pujava fins a la segona posició, a dos minuts d’Evenepoel. Mas ja ha acabat segon a la Vuelta dos cops en la seva carrera, i ara intentarà aprofitar el cansament d’Evenepoel per somiar amb imposar-se en l'última etapa de Madrid aquest diumenge. I el barceloní resident al País Valencià Juan Ayuso, de passada, puja fins a la tercera posició, en un nou pas endavant del jove corredor del seu equip, l’UAE Team Emirates. Ayuso, de tot just 19 anys, és a 4.49 d’Evenepoel, tot i que ja ha deixat clar quin és el seu objectiu: “Atacar? No, el que haig de fer és seguir competint igual i esperar que un dels de davant tingui problemes”, va dir ben sincer. Acabar al podi tan jove seria tot un èxit.

Mas, en canvi, atacarà. “Una segona posició en una gran volta és molt bona, però anem dia a dia i ho intentarem, a veure què passa. Gaudirem del que queda. Marxem contents amb les sensacions i, en especial, amb l’equip. Sabíem que aquest tipus de rampes anaven bé a Remco Evenepoel, però havíem de provar com el vèiem a ell i als altres. Cada dia que queda fins a Madrid l'haurem d’esprémer per veure què passa”, va dir el ciclista d’Artà, segon a la general de la Vuelta el 2018 i el 2021. L’etapa d’ahir la va guanyar el veterà colombià Rigoberto Urán (EF Education), el millor de l’escapada en una etapa entre Aracena (Huelva) i el monestir de Tentudía. Evenepoel li treu 2.01 minuts a Mas i 4.51 a Juan Ayuso. Carlos Rodríguez és quart a 5.20 quan falten quatre etapes per acabar la Vuelta. Evenepoel, de 22 anys, no ha aconseguit mai abans acabar cap de les tres curses de tres setmanes, ni el Tour, ni el Giro ni una Vuelta on aspira a fer el cim després d’impressionar aquests anys com a especialista en curses curtes. Els últims dies, però, havia anat perdent temps davant Roglic. I ara Mas aspira a poder, finalment, sumar un triomf dels que seria recordat amb el pas dels anys.