Ciclisme
Esports Ciclisme 24/03/2022

Nairo Quintana s'enfila al liderat de la Volta després d'una etapa en què Joao Almeida demana pas

El portuguès presenta candidatura al triomf final després d'una emocionant etapa a Boí Taüll

2 min
Joao Almeida, guanyant a Boí Taüll davant de Quintana

BarcelonaEl veterà Nairo Quintana (Team Arkea) vol fer de la Volta a Catalunya la cursa per demostrar que encara pot donar guerra. Després d'entrar tercer a la Molina, avui s'ha enfilat al liderat de la general en una etapa en què s'ha imposat Joao Almeida (UAE Team Emirates). Almeida s'ha imposat a l'esprint de Boí Taüll, on feia 20 anys que la Volta no passava. De fet, Nairo Quintana i Joao Almeida han empatat a segons en la general, però el colombià queda primer per la millor posició en les tres etapes disputades. Un altre colombià, Sergio Higuita (Bora-Transgohe), ha sigut tercer en la meta situada a més de 2.000 metres d'altura i també és tercer en la general, a sis segons. Els colombians sempre ofereixen espectacle, quan arriben els cims de la Volta.

En una espectacular etapa, l'altre nom és el del barceloní criat a Alacant Juan Ayuso (UAE Team Emirates), que ha entrat en un petit grupet amb Carlos Rodríguez (Ineos) i l'equatorià Richard Carapaz (Ineos) a 13 segons d'Almeida. Ayuso ara és quart en la general, a 17 segons de Quintana. El corredor més jove de tota la Volta aspira a tot. No tothom pot dir-ho, amb 19 anyets.

L'etapa ha sortit des de la Seu d'Urgell (Alt Urgell) ja sense el britànic Simon Yates (Team BikeExchange), que no ha sortit. Després de la primera etapa als Pirineus dimecres, avui tocava intentar marcar diferències. I el primer que ha animat la cursa ha sigut el català Marc Soler (UAE Team Emirates), al coll de Bóixols de primera categoria. Després d'un primer intent d'escapada infructuós, la segona vegada ha sigut la bona acompanyat de Jesús Herrada (Cofidis), Juan Pedro López (Trek-Segafredo) i el francès Bruno Armirail (Groupama-FDJ). Han rodat bona part de l'etapa sols, però mai han pogut escapar-se prou per aspirar a guanyar l'etapa.

Al segon port de la jornada, la Creu de Perves, les distàncies s'han anat retallant abans d'atacar la pujada a Boí Taüll, de 12,7 km de distància, un desnivell mitjà del 5,6% i rampes de fins al 12%, on els favorits s'han mostrat més ambiciosos que dimecres, cosa que ha provocat que el veterà Alejandro Valverde (Movistar) es despengés del grup, i perdés totes les seves opcions per a la general. Un atac de Carapaz, de fet, ha acabat de trencar el grup, ja que només els colombians Sergio Higuita i Nairo Quintana i Joao Almeida l'han seguit. En l'esprint final, Higuita ha patinat una mica en l'últim revolt i això ha provocat que fos un cara a cara entre Quintana i Almeida, que s'ha mostrat més fort en els últims metres després de 166,7 km molt durs. Almeida, que no deixa de créixer, ha sumat un triomf "que volia molt". "Ha sigut una mica dur, però estic molt bé. Hem treballat molt aquest hivern; és una victòria en una arribada en pujada com els campions", ha sentenciat el portuguès, de 23 anys.

Demà divendres, la Volta viurà una jornada aparentment més tranquil·la, amb una etapa ideal per a esprintadors. La sortida serà a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i l'escamot arribarà a Vilanova i la Geltrú (Garraf) després de recórrer 206,3 quilòmetres i pujar un port de tercera categoria, el coll de Comiols.

stats