POLIESPORTIU
Esports 06/12/2017

El COI deixa Rússia sense Jocs d’Hivern pel seu dopatge d’estat

Els esportistes russos podran competir amb bandera neutral i sense himne

i
àlex Gozalbo
3 min
Alexander Zubkov

BarcelonaEl Comitè Olímpic Internacional (COI) va decidir permetre que els esportistes russos disputin els Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang 2018, encara que sota una bandera neutral i sense himne, ja que va suspendre “amb efectes immediats” el Comitè Olímpic Rus per dopatge d’estat. El comunicat oficial, que va evitar els circumloquis, va ser tant dur com directe.

El comitè executiu del COI, un ens format per catorze persones, i la comissió disciplinària que ha estudiat el cas, una delegació formada pel suís Denis Oswald, el català Juan Antonio Samaranch i el francès Tony Estanguet, es van reunir a Lausana (Suïssa), on van prendre la decisió. Les conclusions de l’ Informe Schmid van confirmar la “infracció sistemàtica de les regles antidopatge a Rússia”.

“Es tracta d’un atac sense precedents contra la integritat dels Jocs Olímpics i de l’esport. Com a atleta estic molt trist per tots els esportistes que han patit per aquesta manipulació”, va assenyalar el president del COI, l’alemany Thomas Bach. A més de la suspensió del Comitè Olímpic Rus, l’executiva del COI va decidir excloure el ministre d’Esports rus, Vitaly Mutko, i el seu aleshores viceministre, Yuri Nagornykh, de qualsevol participació futura en els Jocs Olímpics. Igualment s’exclourà el director del comitè organitzador dels Jocs de Sotxi 2014, Dmitry Chernyshenko, de la comissió de coordinació dels Jocs d’Hivern de Pequín 2022 i se suspendrà el president del Comitè Olímpic Rus, Alexander Zubkov, com a membre del Comitè Olímpic Internacional. A aquestes sancions s’unirà una multa de 15 milions de dòlars (uns 12,7 milions d’euros), que es destinarà a l’establiment d’una autoritat independent de control antidopatge.

Tal com recull el comunicat oficial, el Comitè Olímpic Internacional podria “aixecar parcialment o totalment” la suspensió després de la cerimònia de cloenda dels Jocs de Pyeongchang. La condició és que el Comitè Olímpic Rus respecti aquestes decisions. Les mesures anunciades no impediran el concurs dels esportistes russos en els Jocs d’Hivern, que començaran el 9 de febrer a la ciutat sud-coreana, tot i que ho faran a “títol individual i sota estrictes condicions” que confirmin la seva neteja.

“Aquests atletes convidats podran participar, tant en les modalitats individuals com en les d’equip, amb el nom d’Atletes Olímpics de Rússia [OAR, per Olympic Athletes from Russia ] i sota l’uniforme i bandera olímpics, i l’himne olímpic sonarà en qualsevol cerimònia de celebració en què participin”, va explicar el comunicat.

Malgrat la seva duresa, aquestes sancions no justificarien, segons el parer del president del COI, cap tipus de boicot de Rússia als Jocs de Pyeongchang. “No veig cap raó per a un boicot per part de Rússia, perquè els esportistes nets hi podran participar”, va resumir Bach.

El boicot, una opció

El govern rus sempre ha negat els fets i ha acusat els Estats Units d’organitzar un complot per enfonsar-los. Diversos polítics van cridar ahir a boicotejar els Jocs Olímpics d’Hivern. “Considero que aquesta decisió és una humiliació per al nostre país, i que la millor sortida seria la completa renúncia a participar en els Jocs Olímpics”, va dir Igor Lebedev, vicepresident de la Duma o cambra de diputats. El president del Comitè Olímpic Rus, Alexander Zubkov, que va utilitzar el dret a rèplica anterior a la decisió per demanar perdó, no va voler confirmar si els esportistes russos acceptaran competir sota una bandera neutral. “Suposem que es discutirà a l’assemblea olímpica amb la participació dels esportistes, en particular aquells candidats a integrar l’equip nacional”, va avançar. Zubkov va precisar que en aquesta reunió també participaran els entrenadors i els presidents de les diferents federacions d’esports d’hivern.

Si accedeixen a competir, els esportistes russos ho faran sota la bandera olímpica en un equip denominat Atletes Olímpics de Rússia. Si aconsegueixen una medalla d’or sonarà l’himne olímpic quan la rebin.

Els canals de televisió russos no retransmetran l’esdeveniment. La companyia estatal de radiotelevisió de Rússia, que gestiona el canal Rossiya, i Gazprom-Media, propietari del canal esportiu Match TV, van informar que sense la presència de l’equip rus aquest esdeveniment esportiu “no té interès per al telespectador rus”. El tercer emissor que tenia intenció d’emetre els Jocs, el primer canal de la televisió pública, preveu prendre la mateixa decisió.

Els catalans, pendents

Fins uns dies abans dels Jocs Olímpics no coneixerem la llista definitiva d’esportistes classificats per a la cita. Ara per ara hi ha dos catalans que si no hi ha cap contratemps d’última hora aniran a Corea del Sud: Queralt Castellet ( snowboard ) i Quim Salarich (esquí alpí). A ells se’ls podrien afegir sis esportistes més: Adrià Díaz (fent parella amb Olivia Smart, patinatge artístic, modalitat dansa), Ander Mirambell (skeleton), Maria Montejano (skeleton), María Hidalgo (snowboard ), Júlia Bargalló (esquí alpí) i Núria Pau (esquí alpí).

A Sotxi 2014, l’última cita olímpica amb els esports d’hivern, hi va haver set representants catalans.

stats