24/03/2016

Canvi de paradigma

1 min
Els fotògrafs persegueixen a Cruyff el dia del seu debut l'any 1973.

Periodista“I si perdem?”. Aquesta era una pregunta clàssica dels culers abans de començar els partits. “Avui, patirem”, una afirmació pessimista que formava part del dia a dia del club fins que Johan Cruyff va firmar com a entrenador del Barça.

Johan Cruyff va ensenyar als barcelonistes a canviar de punt de vista. Va transformar els dubtes i les pors en una certesa: guanyarem. Com que ningú sap què passarà, pel mateix preu, anticipem-nos al resultat amb optimisme. Som bons, demostrem-ho sense acomplexar-nos. No busquem culpables dels nostres mals. No plorem més del compte. Fem-ho a la nostra manera, fem-ho bé i fem-ho bonic.

Poques vegades una persona ha canviat de manera tan determinant la història i la mentalitat d’un club. Cruyff, amb les idees clares exposades amb expressions a vegades difícils de desxifrar, amb l’estil de joc ofensiu i centrat en la posició i la possessió com a estendard innegociable, amb el rondo com a eina capital i amb una valentia i autoestima encomanadisses, va posar els fonaments d’una obra futbolística meravellosa que no només continua vigent, sinó que viu un dels moments més esplèndids de la seva existència. El Barça de Rijkaard, Guardiola, Tito i Luis Enrique no es pot explicar bé sense fer referència a Cruyff. Johan Cruyff deixa un llegat futbolístic immens. Per això les mostres d’agraïment han estat gairebé unànimes.

stats