DAKAR 2016
Esports 01/01/2016

El Dakar 2016, etapa a etapa

L'edició del 2016 arrencarà el 2 de gener a Buenos Aires i acabarà el dia 16 a Rosario, després de més de 9.000 quilòmetres per l'Argentina i Bolívia

Nuria García
4 min
El recorregut del Dakar 2016 / DAKAR

BarcelonaEl Dakar 2016 arrenca aquest dissabte a Buenos Aires amb un pròleg que determinarà l'ordre de sortida de la primera etapa, prevista per al diumenge. En total, els pilots afrontaran des de llavors més de 9.000 quilòmetres repartits en 13 exigents etapes, per arribar a Rosario el 16 de gener. Aquest és el Dakar 2016, etapa a etapa:

Dissabte 2: pròleg. Buenos Aires - Rosario

11 km d'especial, 346 km en total

La primera serà una etapa d'escalfament, que servirà per posar en ordre als pilots per a la sortida de la primera etapa. La miniespecial d'11 quilòmetres entre Buenos Aires i el bivac de Rosario, des d'on començarà la primera etapa del ral·li. L'organització assegura que el pròleg està exempt de perills i que els pilots no haurien de tenir cap problema... "excepte els més desafortunats i els imprudents", apunten.

Diumenge 3: etapa 1. Rosario - Villa Carlos Paz

Motos: 227 km d'especial, 632 km en total; cotxes i camions: 258 km d'especial, 662 km en total

El dia començarà amb una especial molt ràpida, per pistes, per passar a afrontar un segon tram de pistes més sinuoses que pugen i baixen constantment. Una separació parcial del recorregut permetrà evitar les situacions perilloses d'avançament entre les motos i els camions i els cotxes.

Dilluns 4: etapa 2. Villa Carlos Paz - Termas de Río Hondo

Motos: 450 km d'especial, 786 km en total; cotxes i camions: 521 km d'especial, 858 km en total

La segona etapa representarà el primer dia llarg del ral·li. Tot i la quantitat de quilòmetres, serà una etapa en què els amants de la velocitat podran demostrar que poden anar molt ràpid i mantenir un ritme elevat durant tota la jornada. Els cotxes i els camions tindran un recorregut una mica més extens.

Dimarts 5: etapa 3. Termas de Río Hondo - San Salvador de Jujuy

314 km d'especial, 663 km en total

Amb la sortida des de Termas de Río Hondo canvia el terreny, amb pistes de muntanya que portaran els pilots fins a San Salvador de Jujuy. És una etapa, segons comenten els organitzadors, "pensada per als oportunistes", que hauran d'anar amb compte amb les caigudes.

Dimecres 6: etapa 4. San Salvador de Jujuy - San Salvador de Jujuy

Motos: 429 km d'especial, 629 en total; cotxes i camions: 418 km d'especial, 619 km en total

El dimecres arriba el primer test per als pilots, l'etapa marató, amb parc tancat per als vehicles, una dificultat que no s'afegia al ral·li des del 1998. Abans, els participants hauran de recórrer l'especial, que transcorre a més de 3.500 metres d'altura, alternant terrenys de sorra i de pedres.

Dijous 7: etapa 5. San Salvador de Jujuy - Uyuni

Motos i cotxes: 327 km d'especial, 642 km en total; camions: 353 km d'especial, 642 km en total

Els participants hauran de fer front a aquesta etapa sense haver pogut fer cap modificació en els seus vehicles, així que la gestió de la mecànica i dels pneumàtics, tant en aquesta etapa com en l'anterior, serà clau. Amb l'entrada a Bolívia, s'incrementa l'altura i la caravana arribarà als 4.600 metres, fet que posarà a prova els pilots per si es veuen afectats pel temut mal d'altura.

Divendres 8: etapa 6. Uyuni-Uyuni

Motos i cotxes: 542 km d'especial, 723 km en total; camions: 295 km d'especial, 600 km en total

Els pilots no passaran pel Salar de Uyuni, però aquesta serà una de les etapes més dures. La caravana farà front a l'especial més llarga del Dakar 2016, una jornada que transcorrerà a entre 3.500 i 4.200 metres d'altitud. Els canvis de terreny, que passarà de sorra a terra, poden desconcertar els pilots, sobretot si comença a ploure. Els camions, durant aquesta etapa, fan un recorregut completament diferent del de la resta.

Dissabte 9: etapa 7. Uyuni-Salta

353 km d'especial, 793 km en total

L'última jornada abans del merescut descans portarà els pilots a travessar rius, en una etapa que tornarà a ser esgotadora. Els organitzadors preveuen que més de la meitat dels vehicles arribaran de nit a Salta, però tindran tot un dia per recuperar-se abans de fer front a la segona setmana de ral·li.

Dilluns 11: etapa 8. Salta-Belén

393 km d'especial, 766 km en total

Amb la segona setmana arriben les dunes i la 'tranquil·litat'. Després d'etapes molt ràpides, el canvi de terreny permetrà als experts en sorra marcar les diferències, però també serà una etapa en la qual brillaran els experts en navegació.

Dimarts 12: etapa 9. Belén-Belén

Motos: 285 km d'especial, 436 km en total; cotxes i camions: 285 km d'especial, 396 km en total

Les motos fan front en aquesta jornada a la segona etapa marató i, per tant, s'hauran de quedar en un bivac proper a Belén. L'etapa transcorrerà bàsicament per fora de pistes, sobre dunes amb vegetació i rius. La navegació tornarà a ser clau en aquesta especial.

Dimecres 13: etapa 10. Belén-La Rioja

Motos: 278 km d'especial, 561 km en total; cotxes i camions: 278 km d'especial, 763 km en total

Aquest dia s'introduirà una novetat esportiva, l'anomenada Superespecial de Fiambalá: sobre els temps registrats el dia anterior, les deu millors motos, els deu millors cotxes i els cinc camions més ràpids sortiran mesclats, amb tres minuts d'interval entre ells. La caravana arriba a Fiambalá, un dels punts decisius. Serà el dia en què els especialistes en sorra i dunes podran lluir-s'hi.

Dijous 14: etapa 11. La Rioja - San Juan

431 km d'especial, 712 km en total

En aquesta etapa la sorra hi tornarà a ser present de diferents maneres, però especialment els pilots hauran de fer front al temut 'fesh-fesh' –sorra molt fina–, que hauran de passar amb paciència i traça. Les diferències de terreny tornaran a ser evidents, i els pilots més ràpids encara tindran l'oportunitat de marcar diferències en els trams on predominin la grava i les pedres.

Divendres 15: etapa 12. San Juan - Villa Carlos Paz

Motos i cotxes: 481 km d'especial, 931 km en total; camions: 267 km d'especial, 866 km en total

Aquest divendres, un dia abans del final, es disputa l'etapa més llarga del Dakar: més de 900 quilòmetres dels quals més de la meitat, d'especial. El fet que la caravana passi per camins molt estrets fa que els camions hagin de fer un recorregut diferent.

Dissabte 16: etapa 13. Villa Carlos Paz - Rosario

180 km d'especial, 699 km en total

Arriba el dia dels nervis per als pilots que encapçalen les classificacions de cadascuna de les categories. Els organitzadors han reservat per a l'últim dia una especial amb pistes sinuoses amb constants pujades i baixades que posaran a prova la paciència dels possibles futurs campions.

stats