Eurocopa
Esports 14/06/2021

La derrota més dolça de Goran Pandev: l'Eurocopa en tres tocs

El veterà davanter macedoni fa història 20 anys després de debutar amb el seu país

2 min
Pandev celebra el primer gol de la història de Macedònia del Nord a una Eurocopa.

BarcelonaEl tercer dia de competició a l'Eurocopa va tenir un triomf agònic d'Holanda contra Ucraïna i dos fets històrics. La quarta jornada, a banda del debut d'Espanya, tindrà el retorn d'Escòcia a la una gran cita continental.

Un menor d'edat fa història a Wembley. Un gol de Raheem Sterling va donar la victòria a Anglaterra contra Croàcia, la vigent finalista del Mundial. El debut amb triomf dels pross en una Eurocopa en què tenen força opcions d’arribar lluny va portar també l’estrena de rècord d’un juvenil anomenat Jude Bellingham. Amb 17 anys i 349 dies, el prometedor migcampista del Dortmund es va convertir en el jugador més jove que disputa un campionat d’Europa de seleccions en tota la història. El seleccionador anglès, Gareth Southgate, li va donar l’oportunitat a la segona part, quan el va fer entrar per aguantar l’1-0 en substitució del capità, Harry Kane. Bellingham va néixer el 2003. En aquell moment, Pepe, el més veterà d’aquesta Eurocopa, ja jugava a la Primera portuguesa.

El primer crit de gol d'un petit país a l'Eurocopa. 20 anys després (sí, 20 anys) del seu debut amb la selecció absoluta de Macedònia, Goran Pandev ha ampliat la seva llegenda fent el primer gol del combinat balcànic en una Eurocopa. No prou content d’haver fet una carrera excel·lent en el futbol italià, a aquest davanter molsut de gairebé 38 anys li faltava acompanyar el seu petit país en la primera aventura continental. A la fase de classificació de l’Eurocopa ja va fer el gol decisiu contra Geòrgia. I ahir, davant Àustria, va aprofitar una pilota sense amo per igualar la diana inicial de Lainer. No va evitar, però, el triomf final dels centreeuropeus. 

Una rivalitat centenària. Bellingham no havia nascut quan Pandev va debutar amb Macedònia, ni tampoc quan Escòcia jugava la seva última fase final d’Eurocopa. Feia 25 anys, des de l’edició del 1996, que el Tartan Army no trepitjava aquestes instàncies del gran torneig continental. Enguany, amb bons elements com Robertson (Liverpool), Tierney (Arsenal), McTominay (Manchester United) i Fraser (Newcastle), compartirà grup amb la seva veïna Anglaterra, amb la qual arrossega una rivalitat centenària, i s’estrenarà avui (15 h, Cuatro) contra la República Txeca al cèlebre Hampden Park de Glasgow.

stats