Tenis taula
Esports 21/09/2023

Duel català a la Champions de l'esport més complet del món... segons la NASA

El Miró Ganxets Reus i el Girbau TT Vic es veuen les cares a la Champions femenina de tenis taula, que per primer cop arriba a Catalunya

4 min
Renata Shypsha, jugadora de tenis taula del Ganxet Reus

BarcelonaLluny dels focus de la Lliga de Campions de futbol, l'esport català ja ha vist en altres ocasions com alguns dels seus clubs es veuen les cares en escenaris internacionals. A l'hoquei, sigui sobre patins o sobre herba, o al waterpolo ho saben prou bé Però aquest divendres per primer cop es viurà un duel a la Champions entre dos equips de tenis taula femenins. Un d'ells, el Girbau Vic, té darrere el pes de la història. L'altre, el Miró Ganxets Reus, la força de qui ha començat amb empenta fa menys de deu anys.

Precisament serà Reus la seu d'aquesta fase de la Champions femenina. Serà la primera vegada que dos clubs catalans es veuran les cares a la màxima competició continental, però també el primer cop que aquest torneig tingui una fase de grups organitzada a Catalunya. La jornada ha començat dijous, amb el triomf del Girbau Vic sobre el Panathinaikos per 3 a 2 i derrota de les reusenques contra el Grand Quevilly francès. El duel entre el Girbau Vic i el Miró Ganxets Reus serà aquest divendres a les vuit del vespre. A més dels equips que ja han debutat, el Hodonin txec tanca la fase de grups. Cinc equips lluitant per dues places que els permetrien seguir endavant. Tots els equips s'enfrontaran entre ells.

El president del Miró Ganxets Reus, Joan Carles Virgili, s'emociona, ja que “aquest esdeveniment portarà les millors jugadores de l'elit mundial a la ciutat". "Aquest és un esport que cal viure en directe. A la televisió es veu bé, però viure aquest esport en directe és molt millor”, assegura. Per la televisió es podrà veure, ja que s'emetrà per l'Esport3. Però de raó no n'hi falta: en directe, guanya. La velocitat de la pilota, els reflexos, els moviments, l'electricitat a la sala... És un esport sorprenent.

"La gent no sap que hi ha un estudi de la NASA que el defineix com l'esport més complet. Calen uns reflexos increïbles", apunta Virgili, que coneix un munt de dades per defensar el seu esport, el segon amb més fitxes federatives arreu del món, només per darrere del futbol. Una disciplina en què sobre un espai petit, ja que la taula de joc no és gaire gran, una pilota diminuta pot arribar als 170 km per hora. I en menys d'un segon cal saber reaccionar per tornar-la. Costa fer-ho, ja que els grans jugadors troben angles impossibles i creen efectes sorprenents.

La presentació de la fase de grups de la Champions de tenis taula a Reus.

La il·lusió d'un club jove

Virgili és la peça clau per poder entendre com un torneig d'aquest nivell ha arribat a Reus. Estima aquest esport i ha liderat el Miró Ganxets Reus des del naixement del club, el 2014. En menys de deu anys ja han guanyat una Copa de la Reina, l'any 2021, i és el segon any que juguen la Champions. Ara ha volgut anar més enllà organitzant una fase d'aquest torneig, esperant que la gent vagi al pavelló per gaudir-ne. "Aquest és el projecte més ambiciós. Ja havíem acollit partits de la Copa de l'ETTU, l'altre torneig europeu, però portar la Champions a casa és diferent", deia el dia de la presentació. De fet, les reusenques confien en poder lluitar per acabar terceres o quartes, posicions finals que permeten passar a jugar la Copa de l'ETTU.

Les dues primeres classificades d'aquesta fase amb cinc clubs continuen endavant a la Champions, torneig on participen 24 equips. El Miró Ganxets Reus s'ha reforçat amb dues jugadores internacionals, la francesa Leili Motafavi i l'experimentada espanyola d'orígens ucraïnesos Natalia Prosvirnina. Aquesta última jugadora, de fet, és l'actual campiona d'Espanya absoluta i ha rendit a un gran nivell al Jaén. Ara arriba per reforçar una plantilla en què també hi ha Paulina Vega, Inés Matos, Elvira Rad i Renatha Shypsha.

La japonesa Airi Abe, nou fitxatge del Girbau Vic.

El Girbau TT Vic, però, sembla tenir més opcions de passar ronda, tot i que no serà fàcil pel bon nivell de franceses i txeques. Ara, si un club local té experiència, aquest és el Vic. Ja la temporada 1998-99, amb la xinesa Xie Jing, les catalanes Mònica Weisz i Marta Ylla-Català, i el tècnic vigatà Miquel Duran, el Vic TT havia participat en l’antiga Copa d’Europa de Campions en què el Fotoprix Vic va arribar fins als vuitens de final. El 2019 debutaria a la Champions, torneig creat el 2005. La d'aquest any és la cinquena vegada consecutiva en la màxima competició continental de l'equip d'Osona, que porta 31 anys ininterromputs entre els millors de l’Estat i classificant-se per disputar les competicions europees. L'any 2020, per exemple, van arribar als quarts de final.

Per fer-la grossa a Europa, aquest any el Girbau Vic arriba amb una plantilla formada per les joves jugadores del planter Sílvia Coll Solà i Camila Moscoso Raya, que comptaran amb un reforç de luxe, la japonesa Airi Abe, de 26 anys, que s'ha fet un fart de guanyar títols al seu país. A més, torna a l’equip la número 1 de gal·les, Charlotte Carey. A les ordres del tècnic Lluís Peix, com a reserves queden Irina Gimeno i Noa Muñoz, formades al club, i la jugadora polonesa Aneta Olenzka. Reforços de luxe en els dos equips per fer-la grossa a Europa. I per primer cop, serà a casa. A Reus.

stats