LIGA BBVA
Esports 14/03/2015

El Barça es posa la granota de treballar i s'endú els punts d'Ipurua (0-2)

Amb un mig del camp inèdit, el líder no falla amb dos gols més de Leo Messi

Toni Padilla
3 min
Messi celebra amb Neymar i Luis Suárez un dels gols que ha marcat contra l'Eibar / MANUEL SERRANO ARCE / GETTY IMAGES

Eibar (enviat especial)El Barça s'ha posat la granota de fer feina i s'ha endut un treballat triomf d'Ipurua, on jugava per primer cop. Els homes de Luis Enrique segueixen liderant la Lliga gràcies als gols d'un Messi que ha aparegut poc, però quan ho ha fet ha decidit. Amb rotacions i calma, el Barça ha superat la resistència basca, i ha traslladat tota la pressió al Madrid.

Luis Enrique deia a la prèvia que només existia el partit de l'Eibar, però és ben cert que ha donat descans a jugadors com Iniesta o Xavi. Ara, la decisió de protegir jugadors de traç fi també s'entén per l'escenari, un estadi d'Ipurua que vivia per primer cop un partit contra el Barça amb un equip tancat en defensa, ordenat i sacrificat, a punt per donar guerra al líder. Rafinha, cada cop amb més confiança, i Rakitic han intentat donar velocitat a la pilota amb el suport de la gran sorpresa de l'alineació, Sergi Roberto. El jugador de Reus, amb fama d'elegant i de ser massa tou, s'ha vist obligat a deixar-se l'ànima en curses verticals, cobertures als pocs intents locals d'atac i moviments per ocupar els espais que anava deixant un atac com sempre tant caòtic com perillós. A diferència d'altres dies, de fet, ha estat Neymar qui s'ha allunyat un cop i un altre de la porteria, enduent-se Ekiza, intentant crear espais per a un Luis Suárez desaparegut i un Messi bastant estàtic. Mascherano, suplent, de ben segur que ha descansat pensant en el City.

A Ipurua, el talent acaba decidint, però és d'aquells estadis en què cal posar la cama i no dosificar-se. L'equip de Gaizka Garitano, amb un sol punta i dues línies defensives ordenades, ha aconseguit allunyar el perill de la porteria de Jaime, i ha convertit la possessió del Barça en una estadística estèril (al primer temps s'ha establert un nou rècord de possessió al descans). El Barça no ha perdut la paciència i s'ha esforçat a superar les línies de pressió, confiant que arribaria alguna ocasió tard o d'hora. I, esclar, ha arribat, amb un penal per mans d'Ekiza, després d'un xut de Messi. L'argentí, sense por de l'errada, l'ha xutat fort a l'esquerra del porter, i ha marcat el primer gol del Barça a Ipurua, de manera que supera, de moment, Cristiano a la classificació dels golejadors.

El Barça no ha patit en defensa, amb Piqué i Bartra imponents, però ha estat un partit incòmode, de mastegar estona, de topar un cop i un altre contra un rival defensiu. Neymar intentava treure's de sobre Ekiza, Montoya i Adriano han pujat poc per controlar els possibles atacs bascos i donar equilibri, i el mig del camp ha controlat els espais, però ha patit per crear-ne de nous. El domini no s'ha traduït en gaires ocasions, sota l'atenta mirada dels veïns dels edificis que tenen una vista privilegiada d'Ipurua, aquest estadi amb regust d'altres èpoques, on un poble troba una forma de sentir-se representat, on sona un botzina per recordar les velles fàbriques d'armes de la població i on cada servei de cantonada es celebra com un gol.

Però coses de la vida, qui ha marcat en un servei de cantonada ha estat Messi, un dels més menuts, en rematar de planxa, tot sol, al fons de la porteria. El gol, després d'un intent de reacció locals a la segona part, ha acabat de decidir el partit. Messi, amb aparicions puntuals com un gran regat, ha estat el factor diferencial per seguir liderant la Lliga. Si el Barça té alguns dels millors jugadors del món, l'Eibar té el sacrifici propi dels humils. En cap moment ha fet patir un Barça sòlid, però ha obligat les grans estrelles del Barça a suar, a despentinar-se, sentir-se incòmodes i tacar-se de fang. Per sort, les estrelles del Barça també saben lluitar. En duels així, cal lluitar tant com el rival. I el Barça ho ha fet. Per guanyar la Lliga, calia fer-ho.

Fins al final del partit, el Barça s'ha anat sentint més còmode contra un rival que ha buscat el gol amb orgull, amb un xut de Piovaccari al travesser en el darrer minut. Luis Enrique ha protegit Neymar donant minuts a un Pedro poc encertat i Ipurua ha pogut aplaudir Xavi, que ha entrat per Rakitic en el seu partit 750 amb el Barça i que ha deixat detalls de qualitat sobre la gespa mullada d'un estadi on el Barça s'ha assegurat arribar líder al clàssic.

stats