BARÇA
Esports 04/06/2013

El nou emblema del Barça arriba amb la lliçó ben apresa

El club català paga 57 milions d'euros pel traspàs d'un futbolista que es posa al servei de Messi

Albert Llimós
3 min

Barcelona.Neymar sap qui és i on arriba. Tot i els seus 21 anys, la seva imatge rebel i el seguici pintoresc que l'acompanya, el futbolista sap perfectament els passos que ha de seguir en la seva carrera. Darrere el seu somriure juvenil s'hi amaga un discurs madur, honest i molt treballat. Un discurs que ahir buscava teixir complicitats amb Leo Messi. Al camp -una altra cosa és en el terreny comercial-, Neymar no vol el focus principal, vol créixer sense la pressió de ser el centre de totes les mirades. Tot i reunir 56.500 persones en la seva presentació, el jugador va entonar un to humil.

Els focus, per a Messi

Des d'un primer moment, Neymar va assumir el nou paper que té a Europa i es va refugiar en l'ombra protectora del de Rosario. "Messi no es pot comparar amb ningú. El millor jugador del món és aquí, és Messi; jo sóc un dels tipus més afortunats per poder jugar amb ell. Espero poder-lo ajudar perquè guanyi més Pilotes d'Or", va deixar anar.

Tot i reconèixer que l'adaptació a Barcelona "pot ser difícil", Neymar va assegurar que se sentia preparat per al nou repte europeu: "Arriba en el moment idoni". L'ex del Santos, que va dir que ja havia parlat amb Vilanova, va explicar que Alves va ser un dels culpables del seu fitxatge, i va declarar el seu amor incondicional a la pilota. "Sóc un tipus que m'encanta el futbol, vull fer màgia amb la pilota, si cal jugaré de porter", va dir.

La segona operació més cara

El vicepresident esportiu del Barça, Josep Maria Bartomeu, va ser l'encarregat de donar a conèixer les xifres d'un traspàs que s'ha dut a terme per petició "del cost tècnic del 2011". En total, el club blaugrana pagarà 57 milions d'euros en tres anys i Neymar tindrà una clàusula de 190 milions. Només Ibrahimovic va costar més diners que el brasiler.

En aquests 57 milions s'hi inclouen els 10 milions que es van anticipar la temporada passada per assegurar-se l'aterratge de Neymar a Barcelona. Bartomeu va detallar que aquesta xifra se la reparteixen quatre empreses: TEISA, DIS, N&N i el Santos. "Sense cap intermediari, sense cap agent, una negociació directa, com sempre hem fet", va defensar Bartomeu. Això sí, l'empresa N&N és la del pare del jugador, i s'hauria endut com a mínim 10 milions d'euros.

L'acord també preveu la disputa de dos amistosos. Un al Brasil i un al Camp Nou, que es podria jugar al mes d'agost. "El Santos té molts números" de ser el rival del Gamper, va avançar el vicepresident esportiu, que també va reconèixer que l'operació s'havia encarit per l'interès d'altres entitats, entre les quals el Reial Madrid. "És cert que la intromissió d'aquest club o d'altres ha fet pujar 17 milions la nostra previsió. No ens importa", va sentenciar Bartomeu.

Mentre que Bartomeu va detallar les xifres de l'operació, el director esportiu, Andoni Zubizarreta, va explicar les virtuts futbolístiques de Neymar. Un jugador del qual el Barça va fer un primer informe el gener del 2011, al Mundial sub-20 del Perú. "És un jugador que es posa l'equip a l'esquena, que no té una ubicació exacta al camp, té un contra un, té gol, capacitat per combinar. No el superen l'entorn ni la responsabilitat", va explicar Zubizarreta.

Multitudinari

78 tocs sense que la pilota toqués a terra, abraçades als més menuts, somriure encomanadís i unes paraules en català. Així es va presentar Neymar davant de l'afició del Barça. El nou referent blaugrana va aparèixer sense dorsal, tot i que els seus amics -entre família i amics l'acompanyaven unes 15 persones- s'havien fotografiat amb una samarreta del Barça i l'11 que du Thiago. Una imatge a la qual el jugador va treure importància, explicant que ell no té cap preferència de dorsal.

Mentre Neymar seguia amb els jocs malabars al centre del camp, el seu pare compartia amb Raül Sanllehí, l'home fort del Barça en la negociació del traspàs de Neymar, l'emoció del moment. El pare, atònit per la imatge del camp mig ple, preguntava a Sanllehí quanta gent hi podia haver a l'estadi.

Era el penúltim episodi d'un dia maratonià. Fotografies, revisió mèdica, signatura del contracte, més fotografies, presentació al Camp Nou i una llarga roda de premsa. Durant tot el dia, tot i el llarg viatge d'anada i tornada des de Rio de Janeiro, el jugador no va perdre el somriure encomanadís. Neymar sap on arriba i sap el que ha de fer per, algun dia, sortir de l'ombra de Messi. Ara no toca.

stats