FUTBOL
Esports 17/11/2015

La selecció espanyola torna a casa després de suspendre's l'amistós amb Bèlgica per l'alarma terrorista

L'alarma terrorista a Bèlgica ha passat del nivell 2 al 3 aquesta matinada. "Estàvem desitjant jugar el partit, però és una qüestió de seguretat", diu Vicente del Bosque. La selecció espanyola ha aterrat aquest dimarts, a les 11.20 h, a Madrid

Toni Padilla / Nuria García
5 min
Els controls de seguretat a les immediacions de l’Estadi de França s’han intensificat des de divendres passat.

BarcelonaEl partit amistós entre Bèlgica i Espanya s’ha suspès la matinada de dilluns a dimarts, després de la recomanació del centre de crisis del govern belga per una amenaça "possible" d'atemptats. Bèlgica ha passat del nivell 2 al 3 de seguretat –sobre un total de 4 graus– per perill d’atemptats terroristes, fet que ha provocat recomanar suspendre el partit. S’havien venut totes les entrades, més de 50.000.

Després dels atemptats de divendres a París, on es va atacar l’estadi de Saint Denis durant el partit França-Alemanya, s’ha reforçat la seguretat a tots els esdeveniments esportius. Part dels terroristes eren belgues, i la seguretat s'ha reforçat molt a l'Estat. El partit de futbol, però, estava previst fins aquesta nit passada. De fet, els jugadors de la selecció han conegut la novetat a tres quarts d'una de la matinada i han aterrat a Madrid a les 11.20 h d'aquest dimarts.

La selecció espanyola ha aterrat a Madrid a les 11.20h / @SEFUTBOL

La Unió Belga de Futbol (URBSFA) havia fet públic un comunicat aquest dilluns adreçat sobretot als aficionats. El comunicat parlava de "controls estrictes a l'entrada" i afegia que, "per raons de seguretat, serà impossible que els aficionats puguin entrar a l'estadi amb una bossa". Abans del partit es volia guardar un minut de silenci i els jugadors i els àrbitres lluirien braçals negres. Però en elevar el nivell d’alerta contra el terrorisme al nivell 3, el centre de crisis del govern belga ha admès que existeix una amenaça “possible i versemblant” d’atacs al seu territori. El govern, doncs, ha recomanat suspendre el partit i s’ha reunit amb les dues federacions, malgrat que l’espanyola ha conegut la noticia primer pels mitjans belgues.

"Cal reforçar la seguretat als espais públics i els grans esdeveniments, així com demanar als ciutadans que estiguin atents", ha admès el govern belga la nit de dilluns a dimarts. Fins a 600 policies estaven destinats al partit de l'estadi Rei Balduí de Brussel·les. Bèlgica encara busca el seu ciutadà Salah Abdeslam, sospitós de col·laboració als atacs del darrer divendres a París. A més, Abdelhamid Abaaoud, el cervell dels atacs a París, és un belga combatent de l’EI a Síria.

La selecció espanyola, doncs, torna sense jugar. Un cop s'ha comunicat la suspensió, la Federació ha organitzat el retorn i els jugadors han sortit de l'hotel a les 7 del matí. L'equip ha estat protegit durant aquestes hores a Bèlgica per forces especials de seguretat, en un desplegament similar al que va rebre la selecció d’Israel l’octubre passat. Cada cop que un equip israelià juga a Bèlgica, de fet, es decreta el nivell 3 de seguretat. Això implica no portar bosses o motxilles a l'estadi, ensenyar el document d’identitat a les portes de l’estadi i escorcolls a tots els espectadors. La selecció espanyola havia decidit que no sortiria de l’hotel fins al partit. Però, finalment, el partit s'ha suspès, ja que segons el centre belga de crisis, hi ha un "risc" d'atemptats "real".

"Estàvem desitjant jugar el partit, però és una qüestió de seguretat", ha dit el seleccionador, Vicente del Bosque, aquest dimecres des de l'avió que els portava cap a Madrid. "Deuen haver entès que no podien garantir la seguretat de tothom, dels espectadors i de tots nosaltres", ha comentat. "A l'hotel no hem tingut cap tipus de problema. Hem sortit aviat i amb tranquil·litat", ha afegit Del Bosque, que ha expressat el seu desig que "no hi hagi més partits suspesos". "És important que tot es faci amb normalitat", ha apuntat abans de dir, sobre l'Eurocopa del 2016 que s'ha de celebrar a França, que "tant de bo se celebri a França i entri dins de la normalitat".

En principi no hi ha cap partit suspès més, i per tant, sí que es jugarà el partit Anglaterra-França a Wembley, on l'afició anglesa prepara un homenatge al poble francès. El matx es jugarà amb mesures de seguretat més fortes, com ja passa a molts esdeveniments esportius aquests dies.

La propera Eurocopa

A França el futbol torna aquest cap de setmana, però es pateix pel futur. La seguretat serà “el repte més gran de la pròxima Eurocopa de futbol” l’estiu que ve a França, admet el mateix president del comitè organitzador Jacques Lambert. Els atemptats de divendres passat tenien com un dels seus objectius el partit de futbol entre França i Alemanya, però els controls de seguretat van evitar que dos terroristes poguessin entrar a l’estadi de Saint-Denis. Segons la premsa francesa, cap d’ells portava entrada i els serveis de seguretat no els van deixar entrar, cosa que contradiu la informació del Wall Street Journal, segons la qual un dels terroristes sí que portava entrada per al partit. Els dos homes van fer esclatar els explosius que portaven i van provocar una víctima, però un tercer esperava al costat de l’estació de trens més pròxima per fer-se esclatar quan els espectadors sortissin de l’estadi espantats. La seguretat, però, no va deixar sortir cap espectador fins a controlar els accessos. El tercer terrorista, doncs, va fer detonar els explosius sense causar més víctimes mortals.

MÉS CONTROLS A LES ESTACIONS
 El govern de Bèlgica ha reforçat la seguretat a les estacions de tren com aquesta de Brussel·les, la parada  on el presumpte terrorista Ayoub El Khazzani va pujar al Thalys.

L’atac arriba pocs mesos abans de l’Eurocopa, un dels grans esdeveniments esportius del 2016, del 10 de juny al 10 de juliol. “No podem descartar un canvi de dates o suspendre-ho si la UEFA ho considera oportú, però seria reconèixer que els que ens ataquen tenen raó de fer-ho”, va defensar Lambert després dels fets de divendres passat. Algunes veus, com l’exjugador Jules Fontaine, que era a l’estadi divendres, creu que “el millor seria renunciar al torneig”. En principi, segons ha confirmat l’ARA, la UEFA no modificarà el calendari. La ciutat de París també és candidata per organitzar els Jocs Olímpics del 2024. Segons Thomas Bach, president del Comitè Olímpic, “el terrorisme és un problema global, no francès: París seguirà aspirant a ser seu del Jocs”.

El primer partit de bàsquet

França, però, afronta ara el repte de reforçar la seguretat als seus esdeveniments esportius. Avui mateix el Dominion Bilbao Basket juga un partit contra el JSF Nanterre, equip que juga a París, a l’Eurolliga. "L’Eurolliga ens ha confirmat que cal jugar i que serà segur fer-ho”, deia ahir Eduardo Garate, director general del club basc. El jugador nord-americà Shawn James, però, va demanar no fer el viatge per por que hi hagi més atemptats. "James no viatja per decisió pròpia, i el club la respecta. Ens agradaria que hi fos, però no podem prendre la responsabilitat i després arribar allà i que no tinguem seguretat. Què li diem llavors a Shawn? Hi anem confiats que tot anirà bé i esperem fer un bon partit", ha assegurat l'entrenador dels bascos, Sito Alonso. Qui havia de ser el seu substitut en la convocatòria, Seydou Aboubacar, tampoc ha viatjat. El pivot no tenia el passaport en regla i no ha superat el control d'accés de l'aeroport.

L'equip basc va demanar ser escortat per la policia, però segons ha comentat el seu tècnic, Sito Alonso, "no he vist ni un sol 'poli' en tot el recorregut de l'aeroport a l'hotel".

Aquest cap de setmana, la Lliga de Futbol tornarà a França amb més seguretat als accessos i els interiors del recintes, així com crides a les xarxes per omplir els estadis i demostrar que no hi ha por. A Bèlgica, de moment, s'ha optat per la prudència.

stats