Esports 30/05/2019

La marxa de Rubi, aturada fins que no es resolgui la liquidació del seu contracte

L'Espanyol exigeix el pagament íntegre de la clàusula i d'algunes variables

Roger Requena
4 min
Rubi, durant el partit contra l'Atlètic

BarcelonaEl que s'esperava que seria un desenllaç ràpid a primera hora del matí s'està convertint en un divorci amb un final cada cop més agre per als interessos de Rubi i de l'Espanyol. Les dues parts segueixen a hores d'ara distanciades pel que fa a la resolució de l'any de contracte que li queda al tècnic, que és qui haurà d'afrontar el pagament econòmic en primer terme, encara que després serà el Betis, que és un actor secundari en aquest moviment, el que acabi pagant les quantitats al tècnic.

El club blanc-i-blau no s'ha mostrat gens receptiu a l'hora d'atendre les pretensions de l'altra part, que demana una rebaixa en les quantitats exigides. I és que Rubi no té una clàusula concreta que permeti la seva llibertat, ja que depèn de diverses variables. Una és l'alliberament econòmic que significa no haver de pagar tant per un entrenador. El curs passat l'Espanyol va acomiadar Quique Sánchez Flores i Jordi Lardín, que van perdonar la meitat del que els quedava de curs passat i també del que ara ha acabat. En total, al madrileny se li van pagar prop d'1,5 milions d'euros, mentre que Lardín en va rebre prop d'uns 150.000. Això va impedir a l'Espanyol oferir un gran contracte al seu següent tècnic, Rubi, que va aterrar al club amb un salari per sota del milió d'euros.

Un altre dels factors que permet respirar econòmicament l'Espanyol és el plus per la classificació europea, que Rubi hauria cobrat com la resta de la plantilla, i que ara s'ha convertit en un punt de discòrdia. Els agents del tècnic volen rebre la prima i, després, afrontar el pagament de la clàusula. L'Espanyol, inflexible, no donarà cap facilitat, i espera que sigui l'altra part la que cedeixi. L'acord segueix ajornant-se malgrat que aquest dimecres, quan es va conèixer que Rubi havia donat el seu vistiplau al Betis, semblava clar que la resolució seria més ràpida.

D'altra banda, s'han filtrat algunes de les possibles raons que han portat el maresmenc a decidir-se pel Betis. Com va avançar l'ARA aquest dimecres, la decisió del tècnic està fonamentada especialment en una qüestió de diferències entre els dos projectes. El Betis ofereix a l'entrenador maresmenc i el seu cos tècnic tres anys de contracte, un més de la contraoferta presentada per l'Espanyol. D'altra banda, al Benito Villamarín es preveu un estiu amb grans inversions en reforços per poder tornar a optar a Europa la temporada vinent. En el cas de l'Espanyol, a Rubi li haurien sorgit alguns dubtes sobre les possibilitats dels blanc-i-blaus a l'hora d'acudir al mercat, ja que és gairebé segur que hauran de vendre algun jugador clau, mentre que no té garantida cap incorporació de pes per mantenir o elevar el nivell de la plantilla.

El factor econòmic, indubtablement, també juga un pes fonamental en la decisió. A Rubi i els seus ajudants els garanteixen, en conjunt, prop de 15 milions d'euros bruts pels tres anys que firmaran. Això significa el contracte més important de les carreres esportives de tots ells. Cal recordar que bona part dels seus ajudants els ha anat captant des que va començar a dirigir, fa més d'una dècada, al modest Vilassar. Fins a arribar a l'Espanyol, Rubi només havia dirigit dos projectes de Primera, el Llevant i l'Sporting, i a tots dos va arribar amb el curs començat i els dos equips a punt de baixar, com va acabar passant. Amb l'Espanyol va poder iniciar per primer cop un projecte a la màxima categoria des de l'inici, però amb unes condicions econòmiques moderades. L'Espanyol les va voler millorar el 8 de maig, quan va mantenir per primer cop un contacte amb el tècnic, a qui li va plantejar l'opció d'ampliar un curs el contracte i millorar el salari (abans, per tant, de conèixer-se que l'Espanyol aniria a Europa). L'oferta formal de l'Espanyol, això sí, no va arribar fins que el Betis ja l'havia seduït amb una oferta molt atractiva.

David Gallego, el millor posicionat

El principal repte que té ara el club és escollir el substitut de Rubi per tal de seguir amb la planificació esportiva de la temporada que ve. El ventall de noms que estan sonant en les últimes hores és gairebé tan ampli com entrenadors a l’atur hi ha actualment. Dins del club, però, la llista que maneja Rufete, director de futbol professional, és més reduïda. D’entrada, perquè les possibilitats econòmiques de l’entitat ja descarten alguns candidats. D'altra banda, el factor futbolístic juga un pes important. Des de la direcció esportiva, el perfil desitjat és clar, i s'entén que seria fer un pas enrere buscar un tècnic que no s'adapti al joc que ha impulsat Rubi, i al qual s'adapta aquesta plantilla. És per això que David Gallego, que reuneix força quòrum dins del consell, inclòs el mateix Chen Yansheng, i la direcció esportiva encapçalada per Perarnau, és un dels homes que, ara per ara, estan millor situats per dirigir el primer equip.

stats