BARÇA
Esports 25/08/2019

Johan Cruyff s'unirà aquest dilluns a una llarga llista de jugadors amb estàtua

L'obra serà inaugurada al costat de la dedicada a Kubala

i
Toni Padilla
4 min
L'estàtua a Kubala

BarcelonaGairebé 10 anys després d'inaugurar l'estàtua a László Kubala, el Barça descobrirà aquest dilluns (19.30 h) una estàtua a Johan Cruyff al costat de la dedicada a l'hongarès, davant la tribuna del Camp Nou. El 24 de setembre del 2009, la directiva de Joan Laporta va instal·lar una estàtua de l'artista Montserrat Garcia Rius al costat d'un bust en memòria del president Francesc Miró-Sans, l'impulsor de l'estadi, obra de Rosa Serra inaugurada l'any 2001.

El 2009, el Barça va pagar el 50% de l'estàtua de Kubala, iniciativa de l'associació d'exjugadors, que va iniciar la campanya per recollir els diners restants. Malgrat que el Camp Nou és ple d'estàtues i s'ha convertit en un petit museu a l'aire lliure on la major part d'aficionats i turistes no veuen les obres d'artistes com Francesc Carulla o Josep Maria Xart, aquestes són senzillament obres de valor artístic o dedicades al club en general. Pilar Urbano, per exemple, va fer una obra recordant el gol de Koeman a Wembley, però no són estàtues dedicades a una sola persona, com passa amb Kubala. I com passarà amb l'holandès. Cruyff ja té una estàtua davant l'Estadi Olímpic d'Amsterdam, molt al·legòrica, en què costa reconèixer el jugador, que lluita amb l'alemany Berti Vogts al Mundial del 1974.

A la lliga espanyola es fa difícil trobar una estàtua davant de les tribunes dels camp, com passa a Anglaterra. A San Mamés, el bust de Pitxitxi de dins de l'estadi és una excepció. El Madrid va dedicar una estàtua a Di Stefano el 2008, però la va posar a la Ciutat Esportiva. Evidentment, Dani Jarque és una altra excepció, amb una estàtua a la Ciutat Esportiva i un espai memorial a l'estadi de l'Espanyol.

L'estàtua a Bobby Robson a Ipswich

La major part de genis del futbol tenen la seva estàtua. Especialment al Regne Unit, on gairebé cada estadi té estàtua. L'exentrenador del Barça Bobby Robson en té una a l'estadi de l'Ipswich Town, on va brillar, i una segona a Newcastle. A Ipswich, per cert, també hi ha una segona estàtua dedicada a Sir Alf Ramsey. A l'estadi de l'Stoke es recorda Gordon Banks, el porter que el 1970 li va fer a Pelé la que per a molts és la millor aturada de la història. Bobby Moore en té una a Wembley, com a capità de l'Anglaterra campiona del món el 1966.

Altres estàtues famoses són les del tècnic del Liverpool Bill Shankly (Anfield), Billy Bremner (Ellan Road), la dels 'red devils' del Manchester United George Best, Bobby Charlton i Dennis Law, i el seu tècnic Matt Busby (a Old Trafford), Peter Osgood (Chelsea), el davanter dels anys trenta de l'Everton Dixie Dean (Goodison Park), Billy Wright (Wolverhampton), Brian Clough (Nottingham), Stanley Matthews (Stoke City) o el fundador del Celtic, el pare catòlic Walfrid, que té l'estàtua al costat de la del jugador dels anys seixanta Jimmy Johnstone. El Celtic també va dedicar una estàtua a Billy McNeill, el capità campió d'Europa el 1967 que la va poder inaugurar en vida. Herois més moderns, com Henry i Bergkamp, ja tenen estàtua al camp de l'Arsenal.

L'estàtua de Law, Best i Charlton, a Old Trafford

Trobem altres casos fora del Regne Unit, com el del capità de l'Alemanya campiona del món el 1954, Fritz Walter, que en té dues, una al camp de Kaiserslautern i l'altra a Frankfurt. Més a l'est, el tècnic Valeri Lobanovski té una estàtua a fora de l'estadi del Dinamo de Kíev. A la capital ucraïnesa, de fet, hi ha una altra escultura dedicada a futbolistes, concretament als executats pels nazis als anys quaranta. A Moscou, qui té una estàtua, pagada en el seu moment pel govern soviètic, és Lev Iaixin. L'estadi de l'Spartak va anar més enllà i va fer una estàtua als germans Starostin, llegendes del club, dins del camp, asseguts a la tribuna.

Estàtua a Dixie Dean al camp de l'Everton

A l'Amèrica del Sud, el 2002 es va inaugurar una estàtua al colombià Carlos Valderrama a l'estadi de Santa Marta, i a Lima, davant l'estadi de l'Universitario de Deportes, n'hi ha una de dedicada a Teodoro Lolo Fernández. Pelé, per exemple, té diverses estàtues en alguns estadis brasilers, com el de Bahia. Maradona en té una dins del museu del Boca Juniors, a prop d'altres de dedicades a Riquelme i Palermo. A Garrincha n'hi van dedicar una a la seu del Vasco da Gama, on també n'hi ha una dedicada a Romário. I un altre brasiler, Zico, en té una al Japó, a Kashima, a l'estadi on es va retirar.

L'estàtua a Arturo Vidal a Xile

Curiosament, alguns jugadors prou coneguts per l'afició del Barça han vist una estàtua abans que Cruyff. L'Ajuntament de Tocopilla en va dedicar una a Alexis Sánchez, i Arturo Vidal, com a campió d'Amèrica, en té una a la ciutat esportiva de la selecció xilena obra de l'artista Patricio Manzo.

Lionel Messi té dedicades diferents estàtues, tant a Rosario com a Buenos Aires, i algunes d'elles han estat atacades. I totes pagades per ajuntaments, no pas per clubs. Messi encara espera la seva estàtua, que possiblement s'aixecarà en el futur al Camp Nou.

stats