FUTBOL
Esports 05/03/2016

La FIFA suprimirà el triple càstig de penal, vermella i suspensió als porters

Infantino anuncia la intenció de treballar per fer servir el vídeo al futbol

Efe
2 min
Gianni Infantino durant una roda de premsa de la UEFA.

BarcelonaEl nou president de la FIFA, el suís Gianni Infantino, ha avançat aquest dissabte la supressió, amb condicions, del "triple càstig" als porters que fan falta dins de l'àrea –penal, vermella i suspensió–, i ha comunicat de passada l'inici dels experiments per a l'ús del vídeo per part dels àrbitres durant un període d'almenys dos anys.

En la roda de premsa posterior a la reunió general anual de la IFAB, celebrada a Cardiff, Gianni Infantino ha explicat que en aquelles accions en què el porter o el defensa cometin una falta dins de l'àrea quan intentin disputar la pilota al jugador rival "no serà targeta vermella, sinó groga".

Sí que es mantindrà l'expulsió per vermella directa en accions violentes o en què no hi hagi opció de disputar la pilota. "Però en aquelles en què, per exemple, el porter salti per agafar la pilota i copegi el rival, serà penal i targeta groga", ha dit Infantino.

La modificació de la norma del "triple càstig" es podria produir "a primers de juny", de manera que seria aplicada a l'Eurocopa de França 2016 i la Copa Amèrica Centenari del pròxim estiu. Aquesta decisió "històrica" respon a la voluntat del nou president de la FIFA d'"escoltar els aficionats i els jugadors", i de concretar mesures i propostes en benefici del futbol. "Estem oberts a concretar mesures i passos per mostrar que ha començat una nova era en la FIFA i en la IFAB", ha subratllat Infantino.

Entre aquestes mesures hi ha, així mateix, la creació d'un protocol per introduir de forma experimental "en viu", durant un període de dos anys, l'ús del vídeo per part dels àrbitres. "Hem de valorar l'impacte que l'ús de la tecnologia té sobre el desenvolupament del joc. Hem de valorar què és el millor per al futbol. Hem de fer proves per saber si hem de aplicar-lo o no. Hem de liderar una discussió, no bloquejar-la", ha afirmat Infantino.

L'ús del vídeo per part dels col·legiats va ser un dels assumptes inclosos en l'ordre del dia de la reunió general anual de la IFAB, que també va discutir sobre les anomenades 'banquetes de càstig' o la possibilitat de permetre una quarta substitució en aquells partits en els quals sigui necessària la pròrroga. Aquests experiments podrien derivar en l'aplicació de l'ús del vídeo per part dels àrbitres en la temporada 2017-18.

Els membres de la IFAB (les associacions de futbol d'Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, així com la FIFA en representació de les 205 associacions membres restants), que fan torns per acollir la reunió anual de forma rotativa, van aprovar igualment algunes modificacions de les regles de joc. Així, en la sacada de centre del camp de la pilota es podrà moure en qualsevol direcció i no necessàriament cap endavant.

Així mateix, un jugador lesionat en una acció que l'àrbitre hagi castigat amb una targeta groga o vermella podrà rebre una ràpida atenció mèdica sense haver d'abandonar posteriorment el terreny de joc. Això evitarà que l'infractor competeixi en avantatge numèric.

stats