Esports

França posa contra les cordes Djokovic: si vol jugar Roland Garros, s'haurà de vacunar

La mesura afectarà altres esdeveniments importants, com el Tour de França, el Sis Nacions de rugbi o els partits de la Lliga de Campions

5 min
Una imatge de Djokovic, vigent campió, a l'obert d'Austràlia

BarcelonaEl setge als esportistes que no volen vacunar-se cada cop els deixa menys espai. El mateix matí que Novak Djokovic ha aterrat a Belgrad, envoltant per una gentada que l'ha rebut com un heroi, el jugador serbi ha descobert que el govern francès tampoc el deixarà entrar al seu territori si no acredita una pauta de vacunació completa. És a dir, després de quedar-se amb un pam de nas al no poder jugar el primer Grand Slam de la temporada, l'Obert d'Austràlia, veu com li tanquen les portes del segon, Roland Garros. En aquests moments, a l'espera de com evolucionin les mesures de cada govern, el número 1 mundial només podria jugar un dels quatre grans tornejos, el de Wimbledon al Regne Unit.

El govern francès, que fa uns deu dies havia afirmat que el serbi podria participar en el torneig de Roland Garros encara que no estigués vacunat, ha rectificat i adverteix ara que tots els esportistes que vulguin competir al seu territori hauran de tenir la pauta completa, que també s'exigirà al públic i als professionals implicats. La rectificació ha arribat de la mà de la ministra d'Esports, Roxana Maracineanu, hores després que el Parlament adoptés definitivament el projecte de llei que imposarà un certificat de vacunació per a moltes activitats de la vida social, entre les quals assistir a espectacles esportius. En un missatge al compte de Twitter, Maracineanu ha constatat que s'ha adoptat aquest certificat sanitari, de manera que "des del moment que es promulgui la llei, serà obligatori per entrar als espais ja sotmesos al passaport sanitari (estadis, teatres o salons) per al conjunt dels espectadors i dels esportistes participants, francesos o estrangers”.

La mesura posa contra les cordes el serbi, que fins ara s'ha negat a vacunar-se. En cas de no fer-ho, perdrà la condició de número 1 mundial. La major part de tenistes s'han vacunat, i poden seguir competint, com un Rafa Nadal que ha debutat amb pas ferm a Melbourne, desfent-se del nord-americà Marcos Giron en tres sets (6-1, 6-4 i 6-2). El mallorquí, que aspira com Djokovic a ser el primer jugador que guanya 21 títols del Grand Slam (ara tots dos estan empatats amb Federer, absent per lesió), ha vist com la baixa del serbi li permet aspirar al títol. "Ja estic cansat del tema, però no m'agrada anar contra la justícia. Les normes són aquestes, tothom entén que és millorar estar vacunat", ha dit. Per contra, el també serbi Miomir Kecmanovic ha afirmat: "Djokovic ha rebut un tracte injust. L'han convertit en un problema polític quan tenia dret a jugar, ja que havia acabat de passar el virus". Kecmanovic sí que s'ha vacunat.

Aficionats serbis esperant Djokovic a Belgrad

El canvi de postura de França pot afectar molt l'agenda dels esportistes que no s'han volgut vacunar. El 7 de gener la mateixa Maracineanu, en ple contenciós polític i judicial a Austràlia per la presència de Djokovic malgrat la seva negativa a vacunar-se, havia assenyalat que el serbi sí que podria participar a Roland Garros, programat entre finals de maig i començaments de juny. La responsable francesa d'Esports va argumentar llavors que, per als esportistes de les competicions internacionals, França aplicaria una excepció a l'obligació del certificat de vacunació, de manera que no se'ls aplicaria la nova normativa francesa i podrien competir fins i tot sense estar immunitzats. Ho va justificar amb l'argument que a les competicions internacionals regeixen els "protocols obligatoris imposats per les federacions", que, segons va donar a entendre, estarien per sobre de la normativa francesa.

Cal tenir en compte que, a diferència del que passa a Austràlia, per entrar a França no és imperatiu tenir la pauta completa de vacunació. S'hi pot entrar amb un passaport sanitari que provi que es disposa d'un test negatiu acabat de fer al país d'origen. Això canvia amb el projecte de llei sobre el certificat de vacunació que ha d'entrar en vigor a finals d'aquesta setmana. Serà necessari per prendre alguna cosa en un bar o en un restaurant, per anar al cinema, a un espectacle o a un estadi. I, evidentment, anirà més enllà de Roland Garros. Altres grans espectacles esportius, com el Tour de França, els partits del Torneig de les Sis Nacions de rugbi o de la Lliga de Campions de futbol, com el pròxim PSG-Madrid, es veuen afectats. Tots els implicats hauran d'estar vacunats, doncs.

Madrid vol veure Djokovic en acció

Al territori espanyol, de moments els esportistes poden entrar acreditant un test PCR negatiu. I l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ja ha afirmat que tenir Djokovic al Mutua Madrid Open del 26 de abril al 8 de maig seria "un gran reclam. Encara és el número 1 mundial" . L’alcalde madrileny ha afegit que "al final serà el govern central qui determinarà si compleix els requisits d’entrada". En aquest sentit, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat que "qualsevol persona ha de complir amb les normes sanitàries de cada país" i ha criticat les paraules d'Almeida: "Són més del mateix". Aquest dimarts també s'ha pronunciat sobre el tema Enrique Ruiz Escudero, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, que ha dit que Djokovic "haurà d'estar vacunat, lògicament", si vol participar al Masters 1.000 espanyol.

Novak Djokovic va ser deportat d'Austràlia aquest diumenge després que la justícia del país decidís fer-lo fora perquè representava un perill per a la salut pública, ja que hauria mentit en el seu visat d'entrada i en la manera de comunicar com havia donat positiu al desembre. El ministre d'Immigració, Alex Hawke, es va valer divendres passat dels seus poders especials per cancel·lar el visat del serbi per motius sanitaris i de manteniment de l'ordre. Djokovic havia arribat el 5 de gener a Melbourne amb una exempció mèdica pel fet de no estar vacunat, ja que recentment s'havia contagiat de covid-19. Però, quan va arribar al país, les autoritats d'Immigració li van cancel·lar el visat i el van detenir. El serbi, el jugador que ha guanyat més cops el torneig australià, va poder sortir en llibertat per entrenar-se al guanyar un primer recurs que acreditava que no li havien donat el temps necessari per defensar-se a l'aterrar a Melbourne, però el govern australià va poder acreditar una errada en el seu visat (no va informar que havia passat en els 15 dies anteriors per Espanya, on va estar entrenant) i que els dies que havia donat positiu a Sèrbia havia seguit participant en actes públics. La normativa australiana permet a un esportistes no vacunat participar en un torneig si ha passat el covid-19 en les setmanes anteriors, tal com defensava Djokovic. El serbi, per cert, no hauria de poder entrar en territori australià els pròxims tres anys, tal com mana la llei després de ser deportat, però el govern de Canberra va explicar que podria acceptar el seu retorn a l'Obert d'Austràlia del 2023 si es donen les "circumstàncies adequades".

Badosa i Nadal debuten sense patiments

Mentre el serbi era rebut per centenars d'admiradors a Belgrad, a Melbourne els altres tenistes lluitaven per aconseguir la seva corona. En primera ronda, tots els favorits han començat forts. A part de Nadal, tampoc han fallat Matteo Berrettini, Alexander Zverev, Gael Monfils o el jove murcià Carlos Alcaraz.

Al quadre femení, la catalana Paula Badosa, just després de guanyar el Torneig de Sydney, ha superat l'australiana Alja Tomljanovic en dos sets i ha demostrat que està a punt per presentar batalla. Per la seva part, la japonesa Naomi Osaka ha començat la defensa del títol guanyat ara fa un any amb un clar triomf sobre la colombiana Camila Osorio (6-3, 6-3). Tampoc va fallar la gran favorita, l'australiana Ashleigh Barty, que no va patir contra Lesia Tsurenko (6-0 i 6-1). La gran sorpresa va ser la derrota de la nord-americana Coco Gauff davant la xinesa Qiang Wang en dos sets (6-4, 6-2).  

stats