Esports 11/07/2016

Froome, líder sense dominar els Pirineus

El ciclista arriba de groc al primer dia de descans, però sense haver aconseguit diferències als grans ports

Albert Rabadan
3 min
Chris Froome, amb el mallot groc, patint durant els últims metres de l’etapa d’ahir a Andorra.

BarcelonaEl Tour arriba al seu primer dia de descans després de superar nou etapes i el primer gran bloc d’alta muntanya, els Pirineus, i el guanyador de les edicions 2013 i 2015 de la cursa, Chris Froome (Sky), ja és líder. Amb tot, el britànic no va aconseguir ahir a l’etapa amb més desnivell de la cursa més diferències de les que ja havia aconseguit dissabte en un sorprenent atac en el descens del coll del Peyresourde i deixa així molt oberta una de les edicions més igualades dels últims anys, amb els 13 primers ciclistes de la general situats amb només un minut i mig de diferència entre ells.

“Ja vaig avisar que guanyar aquest Tour seria el repte més difícil de la meva carrera, i s’està demostrant. No està sent fàcil escapar-se de ningú, hi ha més nivell que altres anys”, va dir el mallot groc a la roda de premsa a l’estació d’esquí andorrana d’Arcalís, on havia acabat una etapa de 184 km i cinc ports d’alta muntanya (la Bonaigua, el Cantó, la Comella i Beixalís abans de la pujada final) que havia sortit des de Viella.

Contador, escapada i abandonament

El triomf parcial es va resoldre entre una nombrosa escapada de bons escaladors formada des del mateix ascens a la Bonaigua i que va coronar en solitari el neerlandès Tom Dumoulin (Giant-Alpecin, 25 anys), l’aspirant a vencedor de grans voltes amb més similituds a Indurain que s’ha vist en molt de temps. Aquesta escapada havia estat animada per un atac d’Alberto Contador (Tinkoff), al qual va donar continuïtat tot un tercer classificat l’any passat com Alejandro Valverde (Movistar). Quan van arribar al cap de cursa l’equip Sky es va veure obligat a treure tot el seu potencial des d’un bon principi per evitar que se’ls escapés la classificació.

“Dec als meus companys el fet de seguir de groc. Avui Contador i Valverde ens han posat sota pressió, però no ens hem posat nerviosos i ens n’hem sortit”, va dir Froome després de l’etapa. I és que, com sol ser habitual, els dominadors del Tour des del 2012 van superar amb nota el moment d’eufòria dels que voldrien veure menys domini dels homes de negre: mai van deixar la distància a més de 2 minuts, Valverde es va deixar anar abans de començar el Cantó veient que la temptativa només estava bloquejant la cursa i Contador va cedir fins al punt que va acabar abandonant. Després de patir dues caigudes en les dues primeres jornades que el van deixar molt tocat, el madrileny, amb febre, va voler morir matant abans de dir que centra les energies durant el que queda de temporada en la Vuelta a Espanya.

El Purito cedeix segons

Així va seguir el guió de l’etapa, quiet fins a la pujada final, on una espectacular tempesta de gel i calamarsa va dificultar l’esforç final. Com ja va passar a l’etapa anterior, un afinadíssim Sergio Luis Henao va ser el primer home de Sky a atacar abans que el líder prengués el relleu per intentar marxar en solitari. Amb tot, Froome no va poder aconseguir diferències i va entrar a meta amb un Nairo Quintana (Movistar) impassible i amb la relevació de la cursa, el segon classificat Adam Yates (Orica-BikeExchange, 23 anys). El Purito Rodríguez va perdre uns segons i va cedir la tercera posició just abans de la jornada de descans d’avui, quan oferirà una roda de premsa.

“En el fons, estava esperant l’atac del Nairo. Com que no es movia pensava que s’estava reservant per a un gran atac, però si no l’ha fet vull pensar que és perquè estava al límit. Ha rodat enganxat a la meva roda durant gran part del tram final”, va reflexionar Froome, que després del dia de descans ja tindrà un gran repte al mont Ventoux abans de l’arribada dels Alps.

stats