Esports 03/09/2018

L'AFE estudia convocar una vaga pel cas Cuenca, segons 'La Vanguardia'

El Reus lluitarà als despatxos per inscriure jugadors abans del 31 de desembre

Ara
4 min
Isaac Cuenca celebra el títol assolit el curs passat amb el Beer Sheva d'Israel

BarcelonaEl sindicat principal de futbolistes espanyols, l'AFE, està estudiant convocar una vaga que es podria fer el cap de setmana del 29 i 30 de setembre i que afectaria la Primera i la Segona Divisió si la Lliga no permet la inscripció d'Isaac Cuenca per al Reus. Dissabte el jugador va lamentar al seu compte de Twitter que la patronal del futbol espanyol no acceptés el contracte que li havia ofert el Reus amb l'argument que el catxet del jugador, "independentment del que pactés amb el club, estava molt per sobre del que s'establia en el contracte". "És a dir, no s'ho creien –afegia–. Vaig acceptar les mateixes condicions econòmiques que els altres jugadors que sí que van inscriure, però en el meu cas la Lliga no va actuar de la mateixa manera". En el mateix escrit, l'atacant reconeixia que treballaria per poder jugar a Espanya.

La Lliga nou veu amb bons ulls que un jugador amb gran trajectòria a Primera (ha jugat 80 partits entre el Barça, el Deportivo i el Granada) i a l'estranger (també ha militat a l'Ajax, Bursaspor i Beer Sheva) pugui acceptar, amb 27 anys –lluny, per tant, d'una edat pròxima a la retirada–, el contracte mínim estipulat per la Lliga 1/2/3, de 77.500 euros anuals bruts. Segons 'La Vanguardia', no ha servit de res que el jugador presentés la documentació en què evidencia que no cobrarà cap pagament extra no recollit en el contracte. La Lliga no va acceptar a última hora la inscripció de Cuenca ni de Karim Yoda (exjugador del Getafe), una altra víctima dels mateixos dubtes de la patronal.

L'ampliació de capital de tres milions que va viure el club a última hora va permetre inscriure tres dels set jugadors afectats, a qui la Lliga no havia permès participar en les dues primeres jornades: Jesús Olmo, Shaq Moore i Miguel Linares. Dos dels que no van poder ser inscrits a temps, Vítor Silva i Dejan Lekic, van acabar abandonant l'entitat. El primer va rescindir el contracte, mentre que el segon va marxar al Cadis. Segueixen al club, encara que sense poder ser inscrits, Tito, Karim Yoda i Cuenca. Tots ells van rebre mostres de solidaritat de la plantilla, que va exhibir les seves samarretes en una imatge publicada des dels vestidors del Martínez Valero, on van obtenir la primera victòria del curs. També l'AFE es va solidaritzar amb els jugadors afectats. Ara intentaran lluitar als despatxos perquè puguin arreglar la seva situació.

El Reus dona explicacions

Com va anunciar fa uns dies a través dels seus mitjans, els dirigents del Reus Xavier Llastarri (president de l'entitat) i Joan Oliver (màxim accionista) han passat per roda de premsa per exposar la versió del club sobre els problemes viscuts en aquest mercat. Oliver ha estat taxatiu en demanar disculpes "als jugadors, cos tècnic, direcció esportiva, president, consell d'administració i afició", i ha fet autocrítica. "El responsable únic de la situació sóc jo. La responsabilitat és meva i ho assumeixo", ha assegurat.

Oliver ha reconegut que aquesta situació ha "perjudicat greument" al club, que no ha pogut tenir bona part de la plantilla disponible en els primers partits. L'extreballador del Barça ha relatat que inicialment la Lliga els va imposar un límit salarial de 4 milions, "similar al de l'any anterior", però que després d'una reunió a finals de juliol, es va notificar al club que els criteris serien més restrictius, deixant-lo finalment a 2,3 milions més 0,5 autoritzats. A més, ha explicat que per arribar al límit "calia fer un dipòsit de 3 milions abans del 31 d'agost".

En aquell moment, el Reus va obrir una via legal i una altra de financera per intentar "posar remei al problema", i fins i tot alguns dels seus dirigents es van personar a la RFEF a presentar queixes degut a que "ja no es creien" el pressupost de l'entitat. Oliver ha explicat que, després de la reclamació legal feta, la Lliga els va autoritzar a "inscriure a algun jugador més amb el sou mínim. Vam proposar inscriure quatre jugadors, enlloc dels cinc que ens deia la Lliga. Un d'ells era Isaac Cuenca. La Lliga ho va rebutjar". Oliver, a més, ha afegit que van aconseguir inscriure tres jugadors "per la via judicial", ja que per l'econòmica no van assolir els 3 milions exigits. El màxim accionista, a més, ha reconegut que "la perspectiva esportiva es presenta dura i complicada pel primer equip, el filial, i el juvenil A".

Oliver també ha anticipat que a mitjans de setmana aninciaran noves mesures per "estimular els aficionats", i que mantindran obertes la via judicial i financera per intentar solucionar els casos oberts d'Isaac Cuenca i Karim Yoda. "El jugador i representant estan d'acord a fer un contracte amb el salari mínim amb una clàusula de revisar el salari quan hi hagi la injecció econòmica. LaLiga no ho accepta, no s'ho creu. Diu que és un jugador d’un altre nivell, que hauria de tenir un altre salari. No accepten la voluntat del jugador i el club", ha apuntat.

Donades aquestes circumstàncies, el Reus s'ha posat en contacte amb l'AFE. "Entenem que s'està produïnt una violació al dret al treball dels jugadors", ha apuntat Oliver, que ha deixat les portes obertes a poder inscriure algun jugador abans del 31 de desembre tot i reconèixer que "és molt difícil".

Llastarri, per la seva part, ha demanat "suport" per la plantilla i ha deixat les portes obertes a que Vítor pugui ser inscrit al gener: "Des del divendres 31 hem estat constantment parlant amb Vítor. Us comuniquem que Vítor entrenarà amb el Reus i esperarà a que li poguem fer fitxa al mercat d'hivern".

stats