Les jugadores espanyoles guanyen de forma èpica el dia que la seva lluita es globalitza

La selecció estatal, liderada per les blaugranes Alexia i Aitana, s'ha imposat a Suècia malgrat l'esgotament acumulat després d'una setmana molt dura

4 min
Les dues seleccions han reivindicat la lluita de les jugadores espanyoles.

BarcelonaIrene Paredes ha saltat a l'estadi Gamla Ullevi de Göteborg, el mateix escenari on el 2021 el Barça va alçar la seva primera Champions League, amb el braçalet de capitana al braç esquerre. Un símbol que demostra que les jugadores estan guanyant la lluita amb la RFEF. Sota el mandat de Jorge Vilda com a seleccionador, era ell qui escollia les capitanes. Així, després del conflicte de les 15, va treure el braçalet a Paredes i el va donar a Ivana Andrés, jugadora del Reial Madrid, qui va tenir el privilegi d'alçar la copa del món a Sidney (Austràlia). Ara, amb Vilda cessat, han estat les jugadores les que han votat després que els ho hagi demanat la nova seleccionadora, Montse Tomé. La resta de capitanes també són del Barça: Alexia, Mariona i Aitana.

A les grades i al terreny de joc del Gamla Ullevi ha tingut un clar protagonisme la lluita de les jugadores. L'onze titular de la selecció espanyola s'ha fotografiat amb el puny esquerre alçat i una polsera blanca amb el hashtag #seacabó que les futbolistes van començar a utilitzar a les xarxes socials per exigir canvis i defensar la seva companya Jennifer Hermoso després del discurs inadmissible de Luis Rubiales a l'assemblea de la RFEF. Aquest lema, juntament amb Our fight is the global fight (La nostra lluita és una lluita global), també ha aparegut a la pancarta que han mostrat les jugadores de les dues seleccions mentre rebien una forta ovació del públic suec, que ha corejat el nom de Jennifer Hermoso i ha mostrat pancartes amb el #seacabó.

Les jugadores de la selecció espanyola, sense haver dormit més de quatre hores per nit aquesta setmana a causa de les reunions llargues i constants que han mantingut amb la RFEF i el Consell Superior d'Esports (CSD), han estrenat l'estrella de campiones del món davant Suècia, la selecció que van eliminar amb molt patiment a les semifinals del Mundial. I, una vegada ha començat el partit, s'ha fet evident l'esgotament mental i físic que ahir Alexia i Paredes van explicar que estaven patint. Però l'equip espanyol ha anat de menys a més, i ha completat una molt bona segona part que l'ha portat a aconseguir un extraordinàriament meritori i valuós 2-3 a domicili de cara a l'objectiu de classificar-se per als Jocs Olímpics.

Sis jugadores del Barça a l'onze inicial

Tomé ha introduït quatre novetats, la majoria motivades per lesions, en el seu primer onze titular respecte al de la final del Mundial davant Anglaterra. Així, han entrat Laia Aleixandri com a central, Alexia com a interior, Athenea del Castillo (l'única de les titulars que no va firmar el comunicat negant-se a ser convocada fins que no hi hagués canvis estructurals) com a extrem dreta i Lucía García com a nou. En total, sis jugadores del Barça han sortit d'inici al Gamla Ullevi. A banda d'Alexia, la llista l'han format Paredes, Ona Batlle, Aitana i Mariona. A més, Cata Coll ha mantingut la seva titularitat sota pals després de pispar-li el lloc a Misa Rodríguez en ple Mundial.

Aitana, en la mateixa porteria que va marcar en la final de la Champions League del 2021, ha tingut la primera gran oportunitat del partit amb un xut des de fora de l'àrea que ha rebutjat Musovic. En canvi, res ha pogut fer Cata Coll davant el remat de cap de Magdalena Eriksson a la sortida d'un córner que ha posat per davant en el marcador Suècia, sense la blaugrana Fridolina Rölfo ni Rebecka Blomqvist a causa de lesions de gravetat. Però Espanya, malgrat no rendir al seu nivell habitual durant el primer temps, ha estat capaç d'empatar abans del descans amb un xut d'Athenea del Castillo des de la frontal de l'àrea que s'ha colat a la porteria sueca després que Musovic no fos capaç de desviar la pilota quan semblava que ho tenia tot a favor seu.

Athenea del Castillo celebrant el seu gol amb Alexia i Aitana.

El gol de l'empat ha revitalitzat la ment i les cames de les jugadores espanyoles i això s'ha notat a la segona part, quan el joc del combinat entrenat per Montse Tomé ha estat molt més fluid i les dues futbolistes far, Alexia i Aitana, han començat a domar la pilota i el ritme del partit al seu aire. De fet, Aitana ha estat molt a prop de fer el segon quan s'ha trobat dins de l'àrea una pilota morta. Però aquesta vegada Musovic ha reaccionat ràpidament per desbaratar el xut de la de Sant Pere de Ribes com havia fet prèviament amb un altre de Lucía García.

Les ocasions de gol han continuat arribant per a la selecció espanyola fins que Eva Navarro, amb una obra d'art en executar un xut directe a l'escaire després d'una jugada personal, ha capgirat el marcador en l'últim tram de partit. Però Suècia ha estat capaç de reaccionar, com ja va fer al Mundial, i tornar a anivellar el resultat mitjançant un contraatac que ha finalitzat Lina Hurtig amb una Cata Coll ja vençuda. De totes maneres, encara no s'havia dit l'última paraula. En l'últim instant, Mariona ha transformat en gol un penal que ha donat una victòria èpica a una selecció espanyola que ha acabat el partit plena de somriures. Per fi.

  • Suècia: Musovic; Björn (Sembrant, 65'), Amanda Ilestedt, Eriksson, Andersson; Filippa Angeldal (Benisson, 65'), Kosovare Asllani (Janogy, 78'), Rubensson; Johanna Kaneryd (Jakobsson, 65'), Blackstenius i Lina Hurtig. Entrenador: Peter Gerhadsson.
  • Espanya: Cata Coll; Ona Batlle, Irene Paredes, Laia Aleixandri, Olga Carmona; Tere Abelleira, Aitana Bonmatí, Alexia Putellas; Athenea del Castillo (Eva Navarro, 71'), Lucía García (Amaiur Sarriegi, 79') i Mariona Caldentey. Entrenadora: Montse Tomé.
  • Gols: 1-0 Eriksson (23'), 1-1 Athenea del Castillo (38'), 1-2 Eva Navarro (77'), 2-2 Lina Hurtig (82'), 2-3 Mariona Caldentey (96').
  • Àrbitra: Rebecca Welch (Anglaterra).
  • Targetes grogues: Johanna Kaneryd (59') i Lucía García (60').
  • Targetes vermelles: Amanda Ilestedt (95').
  • Estadi: Gamla Ullevi (Göteborg), 16.700 espectadors.
stats