"No podran separar-nos en la lluita del #SeAcabó"

Amanda Gutiérrez, presidenta del sindicat Futpro, que protegeix les futbolistes en el cas Rubiales, parla amb l'ARA

4 min
Amanda Gutiérrez, presidenta de Futpro, un dels sindicats.

BarcelonaL'actriu Alyssa Milano va encapçalar l'octubre del 2017 els tuits amb el hashtag #MeToo per denunciar públicament les agressions sexuals que les dones havien patit. El moviment, que va tenir un especial impacte a Hollywood, va convertir-se en una revolució en el món del cinema, que va posar especialment el focus en el productor Harvey Weinstein. La futbolista Alexia Putellas va encapçalar l'agost del 2023 els tuits amb el hashtag #SeAcabó com a resposta al discurs masclista de l'aleshores president de la RFEF, Luis Rubiales, després que hagués fet un petó no consentit a Jennifer Hermoso durant l'entrega de medalles de la final del Mundial femení de futbol. El moviment, que està començant a provocar canvis importants en l'esport espanyol, s'ha estès de forma imparable a altres regions del planeta.

La sortida del sol ja s'intuïa quan van acabar les intempestives reunions de la nit del 19 al 20 de setembre durant la concentració d'Oliva (València), que van posar les bases d'un canvi profund en el futbol espanyol. Una vegada pactats els acords vehiculats amb la creació d'una comissió mixta, les tres parts protagonistes –les mateixes jugadores, la RFEF i el Consell Superior d'Esports (CSD)– van atendre els mitjans per donar les seves respectives versions respecte a allò que havia passat. Però qui ho va fer per part de les futbolistes no va ser una jugadora, sinó Amanda Gutiérrez (Barcelona, 1991), presidenta de Futpro, el sindicat que les professionals han escollit perquè exerceixi com a portaveu i les assessori en el cas. A més, des del primer moment Futpro va allargar la mà a Hermoso després del comportament masclista de Rubiales del 20 d'agost a Austràlia. Així, en el primer comunicat que va fer sobre el tema la jugadora ja va deixar clar que les seves persones de confiança eren Futpro i TMJ, la seva agència de representació.

"El #SeAcabó és un moviment completament espontani i molt bonic. És una demostració que ara no només les futbolistes sinó totes les dones de la nostra societat estem unides i anem a l'una. És un moment en el qual ni els mitjans de comunicació ni les institucions podran separar-nos", assegura Gutiérrez a l'ARA. "Crec que el #SeAcabó ha tingut un gran impacte. No sé si igual que el #MeToo, però està clar que ha tingut un impacte mundial. Les dones de tot el món s'han unit per donar suport a una cosa que lamentablement pateixen moltes i que s'ha d'acabar", afegeix.

El mateix tracte que la selecció masculina

Les històriques reunions a Oliva, que es van donar després d'una convocatòria a la qual les jugadores van haver d'assistir de forma obligada –demà a les 16 h, precisament, la nova seleccionadora, Montse Tomé donarà la seva segona convocatòria–, segons Gutiérrez, van servir "per posar els punts d'una manera més clara i adonar-nos que tots volíem el mateix i que, d'una manera constructiva, podem aconseguir que la RFEF sigui molt més inclusiva". El principal acord a què es va arribar va ser la creació de la comissió mixta –formada per les jugadores, la RFEF i el CSD– que s'encarregarà d'assegurar-se que es realitzin els canvis demanats. "L'existència d'aquesta comissió és un fet molt positiu", considera la presidenta de Futpro. "Ajuda a apropar postures i a començar a aplicar canvis que ens portin a una estructura més igualitària que ajudi a professionalitzar més la secció femenina. Creiem que és necessari crear una cosa així perquè s'apliquin canvis que hem demanat i per rebre el mateix tracte que la secció masculina", segueix argumentant.

Un dels actors d'aquestes converses va ser el CSD, que no es va començar a mostrar contundent amb Rubiales fins que va finalitzar l'assemblea en què ell es va negar a dimitir. Allà també va dir que la versió d'Hermoso sobre el petó no era certa. Quan això va passar ja feia cinc dies que s'havia disputat la final del Mundial, fet que lamenta Gutiérrez. "Des del meu punt de vista, hauria estat molt positiu que la intervenció del CSD arribés una mica abans. En situacions així és important involucrar-se des del primer moment", apunta. De totes maneres, admet que "el CSD sempre ha tingut una molt bona predisposició" i considera "que va mediar en un moment transcendental en què les jugadores necessitaven compromisos que no fossin merament verbals." Així, la presidenta de Futpro assegura que "la intervenció del CSD va provocar que les jugadores sentissin que rebien més garanties".

A la pregunta de si la reacció de les futbolistes, la societat i la política davant del petó de Rubiales a Hermoso ha comportat que altres jugadores hagin denunciat fets semblants a Futpro, Gutiérrez diu que "la resposta a aquesta pregunta és completament privada". Però aprofita per afirmar que "quan una persona està en una situació d'agressió o assetjament sexual, donar la cara no és una opció i, per això, des de Futpro es busca que se sentin molt protegides perquè el seu problema és el nostre problema". El sindicat té un botó de denúncia anònima a la seva pàgina web en el qual qualsevol futbolista o membre d'un cos tècnic pot denunciar assetjament laboral, sexual o mòbing i decidir si es vol identificar o mantenir en l'anonimat. La denúncia comporta que s'obri un xat anònim amb Futpro i, a partir d'aquí, el sindicat inicia tots els tràmits necessaris perquè s'activi el protocol en el club on hagin succeït els fets.

El nou conveni col·lectiu

La lluita de la selecció espanyola no és l'única en la qual està immersa Futpro. També és un dels sindicats que representa les jugadores en les negociacions del nou conveni col·lectiu que van provocar una jornada de vaga a la Lliga F. Gutiérrez admet que durant les reunions amb la patronal per desencallar la vaga només "es va parlar del salari" mínim anual, que es va aconseguir incrementar dels 16.000 als 21.000 euros –22.000 i 23.000 per a les dues temporades següents–, però afegeix que "fa mesos que es parla d'altres assumptes que preocupen a les jugadores, com la maternitat i un mínim de bones condicions dels terrenys de joc del nostre país, que afecten la imatge que es projecta al món de la nostra lliga i provoquen moltes lesions a les futbolistes".

stats