FUTBOL INTERNACIONAL

La FIFA decidirà avui divendres si suspèn Israel per racisme

La delegació israeliana intenta evitar que es voti la proposta palestina, que demana que els cinc equips de les colònies en territori ocupat juguin la Lliga

Israel està negociant fins a l'últim minut per evitar que aquest divendres se sotmeti a votació en el congrés de la FIFA la proposta palestina de suspensió de l'Associació de Futbol Israelià (AFI) per racisme, impediments al futbol palestí i acollir en la seva lliga a cinc equips de les colònies en territori ocupat.

El president de l'AFI, Ofer Eini, ha passat bona part del dia i la nit dedijous a Zuric en una marató d'entrevistes per intentar evitar el que cada vegada sembla més inevitable: que la qüestió se sotmeti a votació davant les 209 delegacions representades.

Dijous, el president de la FIFA, Joseph Blatter (que es juga en aquest congrés la reelecció i fa front des de fa dos dies a un dels majors escàndols de corrupció de l'organització), es va reunir amb Eini i amb el president de l'Associació de Futbol Palestina (AFP), Jibril Rayoub, sense que de moment s'hagi arribat a un acord perquè aquest últim retiri la seva demanda.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trucar a Blatter i li va dir que "la suspensió d'Israel suposarà la destrucció total de la FIFA", va informar el diari 'Yedioth Aharonot'. "Estem preparant-nos perquè hi hagi un vot, encara que això sigui un mal desenvolupament", va dir una font del Ministeri d'Exteriors israelià al mitjà digital 'Ynet', que va afegir que s'està fent "tot el possible per evitar que es voti".

Israel ha ofert permisos especials per als jugadors i entrenadors palestins per creuar amb facilitat els llocs militars de control, permetre la construcció d'estadis a Cisjordània i no cobrar aranzels als equipaments de futbol que entren des de territori israelià. Però Palestina ha deixat clar que només hi ha una forma d'evitar el vot: que Israel prohibeixi jugar a la seva lliga els cinc equips de les colònies en territori palestí i que presenti "solucions serioses" per als altres dos problemes: el racisme en els seus camps i els obstacles al moviment de jugadors.

Rayoub ha demanat que es traslladi al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la decisió sobre si els equips dels assentaments han de poder jugar a Israel. La comunitat internacional reconeix aquests territoris com a palestins i rebutja la seva ocupació per Israel. Els mitjans israelians asseguren que els palestins necessiten aconseguir un 75% dels vots per tirar endavant la seva proposta, però l'advocat de l'AFP, Gonzalo Boye, va assegurar a Efe que per aconseguir la suspensió es necessita només una majoria simple dels vots.

La delegació israeliana a Zuric inclou a tres diplomàtics i advocats enviats pel Ministeri d'Exteriors, que donen suport a l'AFI i tracten de treballar per aconseguir un consens amb els palestins que eviti que la qüestió sigui decidida en el ple. Un grup d'activistes palestins ha entrat a la seu de la FIFA protestant per la situació actual.

Més continguts de