Copa Amèrica
Esports Futbol 24/07/2011

L'Uruguai esclafa el Paraguai i guanya la 15a Copa Amèrica (3-0) a l'Argentina

Luis Suárez i Diego Forlán han sigut les estrelles del partit –Suárez, també del campionat– i mantenen el nivell després de les semifinals del Mundial 2010

Efe
3 min

Buneos AiresLuis Suárez i Diego Forlán han donat a l'Uruguai el seu 15è títol de la Copa Amèrica, una gesta de rècord que supera ja l'Argentina al palmarès en una final que ha guanyat amb autoritat al Paraguai.

L'Uruguai ha sigut amb diferència el millor equip del torneig. Diego Forlán i Luis Suárez formen un duet extraordinari. Sens dubte, del millor del mercat mundial actual. I a ells ha apel·lat l'Uruguai un cop més. Forlán, més endarrerit, però amb fam de gol, i Luis Suárez, espectacular, caient a la banda dreta i donant molta feina a Mareco, a Silva i Verón en la defensa paraguaiana.

El cognom Forlán ha seguit fent història a la Copa Amèrica, ja que, com ha recordat al final del partit el mateix jugador de l'Atlètic de Madrid –encara–, l'avi i el pare de Forlán ja van guanyar abans que ell la Copa Amèrica. Tres generacions, tres Copes Amèriques.

L'Uruguai ha sortit llançat cap a la victòria des del primer minut. Des del primer remat de Diego Lugano, de cap, amb penal claríssim per mans d'Ortigoza no xiulat, als dos minuts, a un carrussel d'ocasions que han acabat en els tres gols. El primer, de Luis Suárez, hàbil a l'àrea, i el segon, de Forlán, amb un xut d'esquerra, marca de la casa, que ha deixat gelat Justo Villar.

De Paraguai no hi ha hagut notícies. Ja va tenir molta sort amb el pas a les semifinals. Va fer els seus deures en guanyar Brasil a quarts. Però Justo Villar avui no ha pogut fer res davant el vendaval de l'Uruguai, més equip, més treballat i amb més verticalitat.

L'única cosa potable al Paraguai va ser el caràcter de Nelson Valdez. Sempre ha donat la cara, però ha estat massa sol.

El porter uruguaià, Muslera, per cert, ha sigut l'espectador privilegiat al primer temps.

Al segon temps, el Paraguai sí que ha estirat línies. Piris i Zeballos han entrat per la banda dreta. Han collat una mica més la selecció que dirigeix Gerardo Martino. Nelson Valdez ha enviat una pilota al travesser, fregat per Muslera, i ha tingut els seus minuts de domini.

L'Uruguai sap, per història, que les finals no es juguen, es guanyen. Va fer el seu partit en el segon tram. Amb més ajustaments defensius, més pendents de no perdre el control i sortint a la contra. Ha pogut fer el tercer, fins i tot Luis Suárez.

Ha guanyat l'equip més estimat. El més proper a la gent. Un grup que endevina el treball d'un país que amb només tres milions d'habitants és capaç de pintar la cara als més grans. És la confirmació d'un projecte seriós. Amb la sub'17 uruguaiana a la final del Mundial.

Amb el quart lloc al passat Mundial de Sud-àfrica, la nominació de Forlán com a millor jugador. Alguna cosa passa, a l'Uruguai. Una cosa passa als seus despatxos i a la direcció d'Oscar Washington Tabárez. El model funciona.

Fitxa tècnica:

3 - Uruguai: Muslera; Maximiliano Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres (Godín, m.88); Alvaro González, Diego Pérez (Eguren, m.79), Arévalo Ríos, Álvaro Pereira (Cavani, m.63); Forlán i Luis Suárez.

0 - Paraguai: Justo Villar; Piris, Verón, Da Silva, Marecos; Vera (Estigarribia, m.64), Riveros, Víctor Cáceres (Hernán Pérez, m.64), Ortigoza; Nelson Valdez i Zeballos (Lucas Barrios, m.76).

Gols: 1-0, m.11: Luis Suárez. 2-0, m.42: Forlán. 3-0, m.89. Forlán.

Àrbitre: Salvio Fagundes (Brasil). Ha mostrat cartolina groga a Víctor Càceres (16') i Enrique Vera (57'), del Paraguai, i a Diego Pérez (24'), Martín Cáceres (25'), Maxi Pereira (30') i Coates (84'), de l'Uruguai.

Incidències: Final de la Copa Amèrica 2011. 52.000 espectadors han omplert el Monumental de River Plate.

stats