FUTBOL

La Lliga expulsa el Reus durant tres anys i li imposa una multa de 250.000 euros

El club roig-i-negre té 15 dies per recórrer aquesta decisió al Tribunal Administratiu de l'Esport

Si no hi ha un miracle als despatxos, el Reus Deportiu pot estar vivint els seus últims dies com a club. Almenys, com a club professional de futbol. La Lliga ha decidit expulsar l’entitat de la Segona Divisió per impagament, li imposa una multa de 250.000 euros i el deixa tres anys sense poder participar a la competició professional. Els nous propietaris, que van adquirir l’entitat la setmana passada, tenen 15 dies per recórrer la decisió al Tribunal d’Arbitratge (TAD) i mirar de salvar una entitat que sembla ferida de mort.

La decisió del jutge de Disciplina Social es veia a venir des de feia setmanes, quan la Lliga va obrir un expedient disciplinari al Reus per impagament als jugadors. Mentre als despatxos de la patronal aquest expedient seguia el seu curs burocràtic, a la capital del Baix Camp removien cel i terra per buscar una solució que acabaria arribant fora de termini. Almenys, això és el que estima el jutge en la seva resolució. El fins aleshores propietari, Joan Oliver, venia la setmana passada el club a una empresa nord-americana, però ho feia quan el club ja s’havia quedat amb només 12 jugadors i la Lliga havia cancel·lat el primer partit de la segona volta.

El jutge considera que el CF Reus ha incomplert “els deures o compromisos adquirits amb els seus jugadors, amb la gravíssima conseqüència addicional que sis d’ells han hagut d’abandonar el club”. La resolució, contundent, també fa referència a la venda del club, que considera “lícita” però que “no ha de produr cap efecte” en la resolució. Al seu parer, aquest sanejament econòmic –encara que sigui “presumpte o real, total o parcial, creïble o no”– arriba tard, quan el Reus ha comès la infracció –de la qual se n’ha “beneficiat”, segons la resolució–, per la qual cosa “no pot tenir efectes enervants de la sanció”.

Els propietaris mouen el fils

Mentrestant, els nous propietaris presentaven ahir a Madrid la documentació relativa al procés de compra al Consell Superior d’Esports (CSD) i a la Federació Espanyola (RFEF), i recorrien al bufet Quatrecases per recórrer una decisió que consideren “injusta”, segons van dir en un comunicat.

A Reus, pendents d’un futur que sembla cada vegada més negre, centenars d’aficionats del Reus van manifestar-se ahir al voltant de l’estadi municipal. Una concentració tensa on es van sentir càntics contra l’antic propietari, Joan Oliver, i contra el president de la Lliga, Javier Tebas.

Tot esclata pels volts de Nadal. L’entitat arrossegava un deute d’uns cinc milions d’euros i s’haia quedat sense crèdit per poder pagar als treballadors. La situació va passar a ser crítica quan alguns futbolistes, emparant-se en el conveni col·lectiu de l’Associació de Futbolistes (AFE), denunciaven la situació i exigien rebre la carta de llibertat al complir-se tres mesos consecutius d’impagament. Al desembre, Joan Oliver va pagar les mensualitats endarrerides als jugadors que havien presentat la denúncia, però no als altres. I aquests, als que encara se’ls devia diners, acabaven marxant, deixant el club amb només 12 llicències i que havia de completar les convocatòries amb el filial. Enmig d’un ambient tens, i entre insults i amenaces per part d’una afició que se sentia desemparada, el president Xavier Llastarri presentava la dimissió.

A mitjans de gener arribava una notícia que acabaria sent l’avantsala de l’expulsió: mentre s’ultimava la venda del club a la societat US Real State Investment, la jutge de competició impedia que el Reus comencés la segona volta del campionat.

Al Baix Camp tot és incertesa, i ni tan sols queda clar què passarà amb els nous propietaris si l’expulsió, per ara temporal, acaba sent definitiva.