L'oligarca rus Roman Abramóvitx posa el Chelsea a la venda

Assetjat per la seva relació amb Vladímir Putin, el propietari del club anglès decideix traspassar l'entitat londinenca

Albert Nadal i Jordi Cardero
3 min
1. El president del Chelsea, Roman Abramòvitx, atent en una conferència del primer ministre rus, Vladímir Putin. 2. La península de Txukotka, d'on va ser governador Abramòvitx.

BarcelonaEl setge a Roman Abramóvitx, propietari del Chelsea i fidel aliat de Vladímir Putin, ha fet que, finalment, l'empresari rus posi el club anglès a la venda. "M'agradaria abordar l'especulació que hi ha hagut als mitjans els últims dies en relació amb la meva propietat del Chelsea FC. Com he dit abans, sempre he pres decisions tenint en compte l'interès del club. En la situació actual, per tant, he pres la decisió de vendre el club, ja que crec que aquest és el millor per a l'interès del club, dels aficionats, dels empleats, així com dels patrocinadors i socis", exposa l'oligarca rus en un comunicat que ha compartit el Chelsea. Abramóvitx avisa, però, que la venda del club no serà una cosa d'avui per demà, sinó que "seguirà un procés".

El magnat intenta salvar la seva imatge. "No demanaré que em tornin cap préstec. Això no ha anat mai de negocis ni de diners per a mi, sinó de pura passió pel joc i el club. A més, he encarregat al meu equip que creï una fundació benèfica on es donaran tots els beneficis nets de la venda. La fundació anirà en benefici de totes les víctimes de la guerra a Ucraïna. Això inclou proporcionar fons crítics per a les necessitats urgents i immediates de les víctimes, així com donar suport a la tasca de recuperació a llarg termini", diu també el seu comunicat. Segons ha publicat The Guardian, la quantitat en préstecs que Abramóvitx ha cedit al Chelsea i que afirma que no reclamarà superaria els 1.500 milions de lliures (uns 1.800 milions d'euros). Aquests són els diners que l'empresari vinculat al món del petroli ha injectat al club des que se'n va fer càrrec el 2003, quan el va comprar per 100 milions de lliures (uns 170 milions d'euros).

Possibles compradors

Abans de fer aquest pas, Abramóvitx ja havia explicat aquesta setmana que s’apartava de la gestió diària del Chelsea i en cedia les responsabilitats a la fundació del club. Finalment, el posa a la venda. Hansjörg Wyss, un multimilionari de Suïssa de 86 anys, ha explicat recentment en una entrevista al diari Blick que tant ell com tres persones més van rebre dimarts una oferta per comprar el club londinenc. “No sé exactament quin és el preu de venda, però és massa alt. Si compro el Chelsea serà amb un consorci format per sis o set inversors”, ha afirmat Wyss. L’empresari també ha revelat que Abramóvitx està intentant vendre totes les propietats que té al Regne Unit. De fet, algunes informacions apunten que l'encara propietari del club està posant a la venda els seus béns a Europa davant el risc que li siguin congelats o embargats dins del marc de les sancions que s'estan aplicant a tots els oligarques russos vinculats amb Putin. De fet, el líder del Partit Laborista, Keir Starmer, es preguntava aquest mateix dimecres a la sessió de control del Parlament britànic per què encara no s'havia sancionat Abramóvitx. Respecte al traspàs del club, el periodista del The New York Times Tariq Panja també ha apuntat l'interès del príncep saudita Alwaleed bin Talal al-Saud per comprar el club londinenc.

Abramóvitx va comprar el 2003 el Chelsea quan el club feia mig segle que no guanyava la Lliga. No obstant això, amb la injecció de diners provinents dels seus negocis en el món del petroli va convertir el club londinenc en un dels millors equips del continent. Fitxar l'entrenador José Mourinho va ser un dels seus primers grans moviments i gairebé una dècada després, el Chelsea és l’equip que més diners ha gastat en fitxatges, amb una inversió total de 2.340 milions d’euros. Des de la seva compra, el Chelsea ha guanyat 19 trofeus, entre els quals cinc Premier Leagues, dues Champions i un Mundialet de Clubs, fa només algunes setmanes. De fet, aquest va ser l'últim esdeveniment esportiu en què va acompanyar el seu equip en directe a la final que es va disputar a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units.

stats