Croàcia fa plorar Neymar i es carrega la gran favorita als penals

Neymar ha avançat el Brasil al minut 105 amb un golàs, però els croats han forçat la tanda de penals

Joan Carol
Neymar, desconsolat desprès de l'eliminació del Brasil

BarcelonaCroàcia segueix demostrant al món la solidesa d'aquesta generació: l'equip d'aquest petit país de poc menys de quatre milions d'habitants jugarà les semifinals d'un Mundial. La vigent subcampiona ha enviat a casa el Brasil de Neymar, la gran favorita, als penals (1-1, 4-2). L'astre brasiler, que havia signat un golàs, ha acabat un cop més fet un mar de llàgrimes defensant els colors de la canarinha.

Fins a la pròrroga els brasilers no han aconseguit batre Dominik Livakovic, un dels grans herois del partit. El porter croat ha fet una actuació espectacular i s'ha convertit en l’estrella del matx i, de nou, emblema de la nació croata. Livakovic ha estat clau amb les seves intervencions per mantenir amb vida durant tot el partit el seu equip. El plantejament dels croats ha estat defensiu, però no per això han renunciat a intentar tenir la pilota. L’objectiu principal de Croàcia era evitar que el Brasil es posés per davant en el marcador, i entre la unitat de les seves línies i el gran partit de Livakovic, la missió dels de Zlatko Dalic ha sigut un èxit durant gairebé tot el partit. Amb el matx controlat, les accions ofensives dels croats han arribat amb les rematades de Perisic i les transicions conduïdes pel seu mig del camp, però tan sols han fet un xut a porteria en tot el partit, mentre que els brasilers han premut l'accelerador a partir del descans.

El porter del Dinamo de Zagreb ha anat frenant les rematades d’Antony, Richarlison, Vinícius i companyia, fins que finalment, el gol de Brasil ha arribat de les botes de Neymar al minut 105, a la pròrroga. Després d’una espectacular jugada de combinació, la primera que els brasilers han aconseguit construir amb èxit, Neymar ha fet una doble paret per entrar sol a l’àrea croata. El lateral Borna Sosa ha intentat tombar l’hàbil extrem sense cap mena de recança a fer penal, però Neymar l’ha superat amb una finta. Davant de la sortida de Livakovic, com si Ney tingués al cap que era impossible superar el porter amb un xut, l'ha driblat per acabar rematant amb la porteria buida. Una autèntica obra d'art que elevava l'atacant del PSG cap a l'Olimp.

El partit ja semblava dat i beneit amb aquesta diana. S'imposava la lògica i guanyava la gran favorita. Porucs, en els darrers quinze minuts de la pròrroga, els de Tite s’han replegat i han entregat la pilota a Croàcia. El pla de contenció dels brasilers els ha sortit malament. En el minut 117, els croats han aconseguit trenar un gran contraatac que ha acabat amb Petkovic enviant una rematada al fons de la xarxa després que Marquinhos la desviés lleugerament. Era l'empat. Quedaven tres minuts de joc, més dos d'afegit. El Brasil ha tingut una última oportunitat, però Livakovic, un cop més, s'ha fet gegant sota pals.

Croàcia, infal·lible des dels onze metres

En la tanda de penals, l'heroi croat ha tornat a posar-se la capa. El porter del Dinamo de Zagreb ha aturat el primer penal dels brasilers i els croats no n'han errat cap. En el penal per mantenir els seus amb vida, Marquinhos l'ha enviat al pal. Neymar ha vist com, després de fer un dels millors gols del mundial, no ha pogut ni arribar tan sols a xutar el seu penal. Els llançaments des dels onze metres han començat de la pitjor manera per la canarinha. Rodrygo, que ha entrat per Vinicius a la segona part, ha estat el primer llançador del Brasil. Livakovic ha llegit perfectament les intencions del madridista. Marquinhos ha enganyat per complet a Livakovic, però el pal ha donat la glòria als croats.

Neymar s'acomiada d'aquesta manera d'un Mundial on ha pogut brillar, però en què ha passat de l'eufòria a la tristor absoluta en menys de vint minuts. També diu adeu el ja exseleccionador Tite, no tan sols a la competició, sinó també a la banqueta de la verdeamarela. "És una derrota dolorosa, però estic en pau amb mi mateix. És el final d'un cicle", va declarar el tècnic després de l'eliminació. A Qatar, el Brasil ja no ballarà més.