Mor mentre cobria el Mundial Grant Wahl, una de les veus més crítiques amb Qatar

Tenia 48 anys i havia estat retingut fa poc per portar una samarreta a favor de la comunitat LGTBI

4 min
Mor a Qatar el periodista nord-americà Grant Wahl, una de les veus més crítiques amb el Mundial

BarcelonaQuan algú que no el coneixia saludava Grant Wahl per primer cop, pensava que no devia saber gaire de futbol, en detectar el seu accent dels Estats Units. Després li tocava tancar la boca, ja que Wahl ho sabia tot. Nascut a Kansas el 1974, Wahl ha mort aquesta matinada a Qatar després de perdre el coneixement durant la pròrroga del partit entre l'Argentina i els Països Baixos. Tenia 48 anys i els últims dies havia informat que patia una bronquitis, motiu pel qual havia anat a un hospital de Doha. El seu germà, però, ha penjat un missatge a les xarxes on informa que no creu que hagi mort per causes naturals. "M'havia dit que havia rebut amenaces de mort, crec que l'han assassinat" ha explicat, referint-se al fet que era una de les veus més crítiques contra el govern de Qatar. De fet, durant aquest torneig l'havien arribat a detenir durant 30 minuts per portar una samarreta amb els colors de la bandera LGTBI+. La FIFA s'havia disculpat posteriorment amb ell.

Nascut en un poblet de l'interior de Kansas, Wahl havia estudiat periodisme a la Universitat de Princeton. I allà va enamorar-se del futbol, ja que el van enviar a fer cròniques de l'equip masculí de la universitat, entrenat per un desconegut anomenat Bob Bradley, que amb els anys esdevindria el millor entrenador de la història del futbol dels Estats Units. L'amistat entre Wahl i Bradley va permetre al periodista acompanyar el tècnic quan aquest va anar a l'Argentina el 1993 per aprendre de la cultura de futbol local. El 1994, va cobrir com a freelance el Mundial dels Estats Units i va acabar d'enamorar-se d'un esport que estava en ple creixement amb el naixement de la lliga professional local, la MLS. Després d'un breu pas per la redacció del Miami Herald, el 1996 va ser contractat per la revista Sports Illustrated, on va esdevenir un periodista de referència, especialment amb el bàsquet. De fet, l'Associació de Periodistes de Bàsquet dels Estats Units el premiaria en quatre ocasions amb el premi al millor reportatge de l'any, una de les quals el 2002, pel seu treball sobre un jove universitari anomenat LeBron James. La portada d'aquest article, que va titular com "L'elegit" seria una de les peces periodístiques amb les quals es faria famós. L'actual jugador dels Lakers l'ha recordat en saber la seva mort citant-lo com a exemple de bones pràctiques periodístiques i recordant com va passar llargs períodes de temps a Akron, la ciutat d'Ohio del jugador, per documentar-se.

Wahl havia cobert cinc Jocs Olímpics, vuit Mundials masculins, quatre de femenins i 12 fases finals de la NCAA de bàsquet universitari, a més de publicar el 2007 el llibre L'experiment Beckham sobre el fitxatge del jugador anglès pels Los Angeles Galaxy de la MSL, llibre guardonat pel New York Times. Un dels seus articles més polèmics va ser un del 1998 titulat "On és el pare?" sobre els fills no reconeguts per atletes professionals. El 2009, va ser atracat a punta de pistola a Tegucigalpa, Hondures, abans d'un partit de la selecció dels Estats Units. Wahl seria acomiadat de Sports Illustrated el 2020 quan va criticar la política de retallada de salaris de l'empresa durant la pandèmia. Llavors ja era col·laborador de la cadena Fox, de la qual va allunyar-se per la seva línia política, i va marxar a la CBS per comentar futbol.

Els darrers anys tenia un podcast de gran èxit sobre futbol i col·laborava amb diferents mitjans, i el punt central de la seva feina era ser crític amb la FIFA i el Mundial de Qatar. En un partit de la primera fase va ser detingut per les autoritats locals durant 30 minuts per portar una samarreta a favor dels drets de la comunitat LGTBI+. Al seu bloc, Wahl va explicar dilluns que havia tingut alguns problemes de salut els últims dies i que va rebre tractament a Qatar per al que semblava ser una bronquitis.: "El meu cos finalment s'ha enfonsat. Tres setmanes de dormir poc, estrès elevat i molta feina et poden fer això". El seu germà Eric ha publicat un vídeo en què declara: "Jo soc gai. Soc la raó per la qual va portar la samarreta de l'arc de Sant Martí a la Copa del Món. El meu germà estava sa. Em va dir que havia rebut amenaces de mort. No crec que el meu germà acabi de morir. Crec que l'han matat". Les autoritats dels Estats Units han informat que s'encarreguen de vetllar pel retorn del cos del periodista i no han dit res sobre les causes de la mort.

Un dels últims treballs de Wahl havia estat per informar de la mort d'un treballador a Qatar durant el Mundial. Després de visitar un hospital on havia rebut antibiòtics, era a l'estadi veient el partit entre l'Argentina i els Estats Units. De fet, va seguir publicant missatges a les xarxes fins al gol de l'empat neerlandès. A la pròrroga es va trobar malament i va perdre el coneixement. Les assistències mèdiques el van reanimar i se'l van endur a un hospital, des d'on s'ha informat de la mort. Wahl havia rebut fa pocs dies un premi de la FIFA, juntament amb els altres periodistes que han cobert vuit mundials en directe.

stats