Esports 04/06/2019

Gallego, l’aposta per la meritocràcia i el planter

És el principal candidat a la banqueta quan Rubi es desvinculi de l’Espanyol

Roger Requena
3 min
David Gallego va entrenar l’Espanyol de manera interina al tram final de la temporada 2017-18.

BarcelonaGeogràficament, Súria queda força més a prop que Sòria respecte a Cornellà. Futbolísticament, David Gallego és força més a prop que Pablo Machín de convertir-se en el recanvi d’un Rubi que, una setmana després d’aconseguir el vistiplau de Chen Yansheng per obtenir la llibertat, encara continua lligat contractualment amb l’entitat blanc-i-blava. Un culebró convertit en el dia de la marmota, en què l’acord definitiu es continua ajornant. Les parts continuen tensant la corda per aconseguir el millor acord econòmic per als seus interessos, tot esperant que sigui l’altra part la que cedeixi a la pressió. El Betis, mentrestant, espera impacient. Segons l'agència EFE, Rubi explicarà i aclarirà els motius de la seva sortida en un comunicat un cop es tanqui la seva marxa de l'Espanyol.

A l’RCDE Stadium, Rufete ja treballa conjuntament amb la secretaria tècnica per buscar el relleu de Rubi. L’alacantí, d’acord amb els filtres -futbolístics i econòmics- imposats pels dos consellers generals, Òscar Perarnau i Roger Guasch, fa dies que estudia els perfils de diversos candidats per poder anunciar, com més aviat millor, el nou director d’orquestra blanc-i-blau. El candidat favorit és David Gallego, que reuneix totes les condicions per ser el nou entrenador del primer equip de l’Espanyol. Els seus mèrits a l’entitat han pesat més que el bagatge a l’elit dels seus competidors. L’aposta per l’actual tècnic del filial, de 47 anys, implica donar continuïtat a la idea futbolística amb què es vol impregnar tots els equips de l’entitat. És la línia marcada per Òscar Perarnau, i qui millor s’hi adapta és Gallego, que tot i tenir menys experiència com a tècnic a l’elit que Machín -va dirigir cinc partits després del cessament de Quique Sánchez Flores-, compta a favor seu amb l’empremta que ha deixat en l’entitat en les sis temporades que hi porta.

Diversos jugadors promocionats

Gallego va arribar al juvenil de l’Espanyol el 2013. Dues Lligues en tres anys li van permetre ocupar el lloc de Lluís Planagumà al capdavant del filial el 2016. “El que volem al futbol base és que, al final de la temporada, hi hagi jugadors vàlids per a Primera”, va assegurar en la seva presentació amb l’Espanyol B. Un objectiu que ha satisfet amb escreix, perquè per les seves mans han passat talents com Jordán, Aarón, Roca, Navarro, Melendo, Puado, Álex López, Pipa i Pedrosa, que han format part o formen part actualment del primer equip, a més d’altres com Lluís López i Pol Lozano, que ho faran els pròxims mesos.

Si Rubi va prometre valentia en el primer equip quan va ser presentat justament fa un any, el 4 de juny del 2018, Gallego, dos anys abans, havia assegurat que tenia “claríssima” la idea futbolística. “Si el club ha apostat per mi, ara no puc canviar de filosofia. Intentarem ser protagonistes en el joc, jugar en camp rival, tenir moltíssima possessió... És l’única manera d’explotar el talent i que el míster pugui decidir si un futbolista té prou qualitat”, va explicar aleshores. Una idea que encaixa a la perfecció amb l’actual plantilla del primer equip blanc-i-blau, un llegat que Rubi ha deixat orfe, i que es vol mantenir dins uns paràmetres futbolístics similars.

A favor de Gallego també hi juga un altre aspecte fonamental: el suport de la plantilla. Gallego amb prou feines els va dirigir un mes abans de tornar a conduir el filial en l’ascens a Segona B, però va ser suficient per alliberar aquells jugadors “que potser no donaven més de si” després d’una temporada psicològicament molt dura. Gallego va canviar la dinàmica de resultats i també la del joc. El tècnic de Súria, a més, representa a la perfecció un perfil d’entrenador que s’ha guanyat tot el que té a base de treballar des de baix, sense fer soroll ni haver sigut un futbolista famós. Passional, sincer i forjat en un planter que ja fa temps que no només forma jugadors, sinó també tècnics.

stats