Esports 25/04/2022

Bloqueig en les negociacions Generalitat-Aragó pels Jocs d'Hivern

Una nova reunió a la seu del COE acaba amb l'únic compromís de continuar dialogant

2 min
La secretària general de Presidència, Núria Cuenca, arribant a la seu del Comitè Olímpic Espanyol (COE)

MadridLa Generalitat i el govern de l'Aragó mantenen viva la possibilitat d'organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, però continuen sense arribar a un acord. En una reunió celebrada aquest dilluns a la seu del Comitè Olímpic Espanyol, amb presència del ministeri d'Esports, l'únic avenç que hi ha hagut és continuar dialogant. Catalunya tanca files amb els acords tècnics que ja es van adoptar i l'Aragó defensa la seva proposta alternativa d'un repartiment igualitari entre les dues comunitats. El resultat és de bloqueig. "Som conscients de les dificultats, però estem convençuts que arribarem a un acord", ha assegurat el president del COE, Alejandro Blanco.

El president aragonès, Javier Lambán, va fer saltar pels aires un acord tècnic que tenia el vistiplau del govern espanyol, l'executiu català i el COE. En el repartiment, l'Aragó tindria sis esports i Catalunya, cinc, ja que alguns, com el bobsleigh o el salt de trampolí, es farien a l'estranger, en una seu per decidir a Sarajevo o als Alps. L'acord portaria l'hoquei sobre gel al Palau Sant Jordi i en altres pavellons de Barcelona, mentre que les proves reines de l’esquí alpí, com el descens i l’eslàlom, es farien a la Molina i a Masella. Les modalitats de snow i freestyle serien a Baqueira Beret. A l’Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons; les proves de patinatge artístic i el patinatge de velocitat en pista llarga i pista curta serien a Saragossa, i el cúrling a Jaca.

"No s'ha entrat a valorar la proposta de l'Aragó. Ens hem reafirmat en els acords que ja s'havien adoptat en les sis reunions tècniques. Esperem que amb les converses entre el COE i l'Aragó puguem tenir la candidatura a què ens hem compromès", ha afirmat la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca, després de la trobada, d'unes dues hores. Així és com la representant de la Generalitat ha donat a entendre que el que cal és que l'Aragó cedeixi i que el COE, que és qui ha de presentar la candidatura, ha de treballar en aquest sentit. Tanmateix, preguntada per si no participarà en una nova reunió en cas que es convoqui, ha deixat clar que Catalunya sempre hi ha estat.

Ara mateix sembla difícil que Lambán es mogui. El seu conseller d'Esports, Felipe Faci, ha afirmat que no vol "trencar" les converses per assolir una candidatura i que espera un acord, per bé que s'ha mostrat inflexible. "No ens mourem de les condicions que hem posat, però hi ha marge per arribar a un acord", ha assegurat. Els requisits de l'Aragó és que el repartiment sigui 50%-50% i que les tres valls del Pirineu aragonès hi estiguin representades, ha insistit. ¿Hi ha la possibilitat que Catalunya tiri pel dret i organitzi els Jocs en solitari si Aragó no es mou? Cuenca ha apuntat que no s'està en aquest escenari, si bé ha mostrat el seu "compromís" amb la candidatura.

stats