Girona FC

La profecia de Pere Pons es va quedar curta: el Girona ha "rebentat" a tothom

L'equip firma una primera volta de rècord: ja ha guanyat tots els equips de Primera i acaba colíder amb 48 punts

3 min
Els jugadors del Girona, celebrant amb l'afició la victòria contra l'Atlètic de Madrid

BarcelonaDesprés d'aconseguir l'ascens a Primera Divisió al derrotar el Tenerife en un play-off en què tenien el factor camp en contra, l'eufòria es va desfermar pels carrers de Girona. Enmig de l'èxtasi, Pere Pons sortia al balcó de l'Ajuntament per fer la seva profecia particular. "L'any que ve rebentarem el Barça i el Madrid. Els rebentarem!" Tothom va riure per aquella ocurrència, però dues temporades després els pronòstics s'han complert amb escreix. No només el Barça i el Madrid han estat víctimes dels blanc-i-vermells. També l'Atlètic de Madrid, l'últim dels equips de Primera que encara no havien perdut contra els gironins.

Una victòria èpica i agònica, per 4 a 3, amb un gol al minut 91. Tots els ingredients possibles per fer créixer la llegenda d'un equip que no té sostre. "L'objectiu no és la Lliga, perquè no podem pensar que lluitarem de tu a tu amb el Reial Madrid. L'objectiu és pensar, primer, partit a partit. I intentar arribar a Europa, que ja seria un èxit. Seria fer història. El nostre somni és anar a Europa", deia Míchel Sánchez, l'entrenador de l'equip revelació de Primera. "No podem dir que la Champions sigui un objectiu, perquè queda molta Lliga. Però de moment estem vivint coses que aquest club no havia pogut viure mai. Ho estem gaudint, com en un somni", deia Iván Martín, l'autor del gol de la victòria contra els matalassers, amb un tir que va colar-se per l'escaire de la porteria d'Oblak.

Si alguna cosa ha caracteritzat el Girona ha estat la capacitat de creure amb la victòria fins al final. A Montilivi, l'equip va derrotar el Celta amb un gol de Yangel Herrera al minut 91. I contra el València, partit que començaven perdent, el capgiraven amb dos gols consecutius de Stuani als minuts 82 i 88. Fora de casa, a banda de la majestuosa victòria a Montjuïc contra el Barça (2-4), també destaca el triomf al camp de l'Osasuna, on van capgirar un marcador advers amb tres gols de Dovbyk, Tsygankov i Aleix García en els últims vint minuts (2-4).

En relació amb la temporada passada, aquest Girona ha aconseguit 27 punts més a la primera volta. Ha canviat la dinàmica i ha deixat de perdre punts contra rivals de la zona baixa, que són els que més se li van encallar, ara fa un any. Tots els equips de la zona baixa o mitja de Primera Divisió han perdut a mans dels homes de Míchel. Els tres empats han estat contra rivals que opten per jugar a Europa: Betis, Reial Societat i Athletic Club. Mentre que l'única derrota ha estat amb el líder, el Reial Madrid.

El Girona tanca la primera volta amb xifres històriques

Les xifres són històriques. El Girona ha tancat la primera meitat de la Lliga amb 46 gols a favor: 2,4 per enfrontament. Només es va quedar un dia sense marcar, just en la derrota contra els madridistes (0-3). Tot i això, és el màxim anotador de Primera, amb sis dianes més que els blancs. Els 46 gols són els mateixos que porta el Manchester City a la Premier anglesa. De fet, a Europa, tan sols el Bayern (49 gols en 15 partits) i el Bayer Leverkusen (46 amb 16) tenen un percentatge millor.

L'única assignatura pendent, si s'hi ha de buscar pegues, són els gols en contra. N'ha rebut 24, 13 més que el Reial Madrid. De fet, aquesta diferència en el goal average ha impedit que els de Míchel tanquessin la primera volta amb el títol honorífic de campions d'hivern i s'haguessin de conformar amb el coliderat. Cal baixar fins a la posició número 8 de la Lliga per trobar un equip que hagi encaixat més dianes: el Getafe.

Des del 0-3 contra el Madrid, la ratxa del Girona ha estat gairebé perfecta, amb 29 de 33 punts possibles –només empatant contra el Betis i l'Athletic Club–. Amb 48 punts, està a un d'igualar els 49 que va aconseguir en tota la temporada passada, quan va estar a punt d'entrar en posicions europees. El rècord de puntuació el té Pablo Machín, que el curs 2017-18 va sumar 51 punts. "Aquests jugadors són capaços de plantar cara a qualsevol rival, amb una mentalitat i una resiliència increïbles", destacava Míchel.

stats