Barça

Griezmann, l’aspirant al tron que mai va seduir el barcelonisme

El francès ja va arribar amb el peu esquerre i acaba marxant de dos anys sense fer un salt de nivell

4 min
El davanter del FC Barcelona Antoine Griezmann, durant el partit dels vuitens de final de la Copa del Rey contra el Rayo Vallecano

BarcelonaPassaven cinc minuts de mitjanit i els representants de Griezmann continuaven sense saber si el francès seguiria al Barça o no. “Va ser una bogeria. Al final tot es va poder enviar a les 23.59. Per segons” expliquen, tot admetent que, tal com havia anat el dia, la millor opció era veure tornar Antoine Griezmann a l’Atlètic de Madrid. “En algun moment vam pensar que l'operació no es podria fer. Van ser uns minuts molt durs. Poden tenir bons sous, però darrere de cada jugador hi ha una família, una vida. I teníem tres jugadors pendents de saber on viurien 24 hores després”, explica l’entorn de Griezmann. Al final, la carambola es va poder tancar a temps. Saúl Ñiguez, mig plorant, se n'anava a Londres per jugar al Chelsea. Antoine Griezmann torna a l’Atlètic per alçar el cap després de dos anys durs. I Luuk de Jong aterra al Camp Nou quan, poques hores abans, no s’hauria pogut imaginar mai que seria barcelonista.

La directiva del Barça feia mesos que intentava vendre Griezmann. Des del començament, el seu nom era una prioritat. “La situació econòmica heretada obliga a decisions com aquesta. Griezmann és un gran jugador, però tenia un salari alt i bon mercat, a diferència d’altres. I necessitàvem retallar sous i diners”. Al final, el Barça no podrà rebre diners en concepte de traspàs, tot i que se'n va a l’Atlètic cedit amb una opció de compra obligatòria. Per sort per al Barça, els diners van arribar ahir venent Ilaix i Emerson. I s’estalvia molt en sous sense Griezmann, el francès que va arribar per regnar amb Messi i que mai s’ha guanyat el cor del barcelonisme.

El francès ja hi va aterrar malament. El 2018, quan el seu fitxatge estava fet pel Barça, va decidir quedar-se un any més a un Atlètic que havia rebut una sanció que no li permetia fitxar un any. Va ser un gest d’amor a un club que l'hi havia donat tot, però va comportar-li l’enemistat de bona part del barcelonisme, que no el va perdonar quan va veure el vídeo, anomenat La decisión, que va fer per explicar el seu futur. Gran amant dels esports nord-americans, es va inspirar en un vídeo semblant de LeBron James amb el suport de Cosmos, l’empresa de Piqué. El defensa, de fet, ha sigut un dels que més s'ha esforçat per facilitar la integració del jugador al Barça quan va arribar al Camp Nou el 2019. Més d’un jugador el criticava per darrere, però amb el pas dels mesos es va guanyar el cor de tothom. Al Barça, tothom parla bé de Griezmann com a persona. Però el francès ha explicat al seu entorn que li ha costat molt adaptar-se al Barça, perquè va aterrar en un vestidor trencat en clans, trist per la derrota de Liverpool i enemistat amb la directiva. “Ha al·lucinat molt amb tot el que ha vist al Barça”, expliquen. En dos anys ha vist unes eleccions, el president que el va fitxar detingut, el burofax de Messi... de tot. “No hi ha ajudat que s’integrés, perquè sempre rendeix millor en grups humans amb bon ambient”, diuen d’ell. I mira que ho va intentar, celebrant els gols amb purpurina, penjant missatges a les xarxes en català i participant en campanyes benèfiques.

El canvi de directiva ho va capgirar tot, al Barça. Lionel Messi, que volia plegar amb Bartomeu, després volia quedar-se amb Laporta. Griezmann, en canvi, va entendre que potser li tocava anar-se'n. No pas perquè fos decisió seva, no. A l’entorn del francès no va agradar descobrir a la premsa, o parlant amb tercers, que des de la direcció esportiva blaugrana el seu nom era ofert dins d’operacions de mercat. "A l’Antoine li va fer mal", expliquen, quan va descobrir que l’estaven subhastant per mirar de solucionar la greu situació econòmica del club. Griezmann, tot i això, estava entestat a continuar al Barça. Però per dins ja començava a valorar la possibilitat de tornar a l’Atlètic un cop el club li va parlar d’aquesta possibilitat. Ja abans de saber que Messi se n'anava, el jugador ja explicava que la seva prioritat era continuar al Camp Nou però que, si li tocava anar-se'n, només preveia tornar amb Simeone. 

La notícia de l’adeu de Messi semblava alterar-ho tot. Griezmann va pensar que el club ja no estaria interessat a despendre-se'n, perquè sense l’argenti ja s’estalvia prou diners i es perdien gols. El francès va assumir que li tocaria fer un pas endavant, ser un dels líders de l’equip. Però eren els mateixos dies en què l’àrea econòmica del club posava damunt la taula la necessitat de continuar venent futbolistes, perquè les previsions econòmiques de futur no feien bona pinta. Arran de la possibilitat de continuar patint greus pèrdues la temporada 2022-23, el nom de Griezmann va tornar a ser l’escollit per posar-lo al mercat. I ell va deixar clar que l'única destinació havia de ser el Wanda. I dit i fet, malgrat que l’entorn del jugador admet que no es van creure que seria possible aquest retorn fins a l'últim dia de mercat. Abans semblava massa complicat.

Al final, Griezmann amb el Barça ha guanyat tan sols una Copa, tot i que hi venia per guanyar la Champions. Ha marcat 35 gols en 102 partits, sense acabar de fer mai el pas endavant que tothom n'esperava. L'últim record serà ell rebent algun xiulet contra el Getafe, quan ja sabia que el volien enviar a Madrid però es pensava que segurament continuaria a Barcelona. Griezmann va arribar en càmera lenta. I marxa de matinada de forma improvisada.

stats