DOPATGE
Esports 27/10/2017

Ilias Fifa, en llibertat provisional

L'atleta establert a Catalunya havia estat detingut dimecres en una operació contra el dopatge

Ara
2 min
Ilias Fifa després de guanyar els 5.000 metres el 2016.

BarcelonaEl campió d’Europa dels 5.000 metres Ilias Fifa ha quedat en llibertat provisional després de ser detingut el dimecres en el marc d'una operació contra el dopatge. L'atleta establert a Catalunya s'ha acollit al dret de no declarar, segons informen fonts judicials.

Ilias Fifa era una de les sis persones detingudes per la Policia Nacioanl per un delicte contra la salut pública. Una causa que es manté secreta. El Jutjat d'Instrucció número 4 de Mataró ha decretat per tots sis la llibertat provisional, amb l'obligació de presentar-se al jutjat dues vegades al mes, la retirada del passaport i la prohibició de sortir d'Espanya. En l'operació hi havia cinc detinguts més, d'arreu de Catalunya, que també han quedat en llibertat provisional -ordenada per altres jutjats- amb les mateixes condicions.

Fifa, de 28 anys, va néixer al Marroc, però abans de complir la majoria d’edat va arribar a Espanya i posteriorment es va nacionalitzar espanyol. Sota la bandera espanyola, Fifa va ser campió d’Europa dels 5.000 metres a Amsterdam l’any 2016. Actualment, pertany al FC Barcelona. El portaveu del club, Josep Vives, va afirmar aquesta setmana que el club actuarà amb contundència si “es confirma” la culpabilitat de Fifa, que havia arribat ara fa 11 anys a Espanya amagat als baixos d’un camió provinent del seu Tànger natal. Fifa va ingressar llavors en un centre de menors de Santa Perpètua de Mogoda i després viure en un pis tutelat per la Generalitat de Catalunya, fins que l’entrenadora Esther Rodríguez el va descobrir a l’Agrupació Atlètica Catalunya i va donar inici a una carrera que l’ha ajudat per aconseguir la nacionalitat espanyola, el 2015. El seu triomf a Amsterdam en la final dels 5.000, quan va superar un altre atleta nascut al Marroc però resident a Catalunya, Adel Mixaal, va servir per recordar la seva història de superació. “La meva família és lluny, al Marroc; alguns a Barcelona. La meva mare ho estava veient per la tele”, va dir Fifa, que aquests últims anys ha sigut entrenat per Rafa Caro.

L’Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l’Esport (AEPSAD) va sol·licitar la seva personació, a través de l’Advocacia de l’Estat, en la causa contra Fifa, per “tenir accés a la informació que pogués resultar rellevant, als efectes de depurar responsabilitats davant una possible infracció de les regles antidopatge”.

stats