MOTOGP
Esports 25/10/2015

Innocent o culpable: què diuen els pilots sobre l'incident entre Rossi i Márquez?

Rossi diu que no volia fer caure Márquez, Márquez diu que no ha vist res igual i Stoner apunta que si hagués estat un altre pilot la sanció seria diferent

Nuria García
4 min
Márquez i Rossi, a Sepang / OLIVIA HARRIS / REUTERS

BarcelonaL'incident entre Valentino Rossi i Marc Márquez ha marcat el Gran Premi de Malàisia de MotoGP. Després que Direcció de Cursa hagi decidit sancionar l'italià amb 3 punts del carnet –i que la Federació Internacional de Motociclisme, després de l'apel·lació de l'equip Yamaha, hagi confirmat la sanció–, els pilots han donat la seva versió dels fets.

Rossi, sancionat pel polèmic incident amb Márquez a SepangMarc Márquez: "Prefereixo no dir el que m'ha dit Rossi quan hem anat a declarar"

Marc Márquez / MIRCO LAZZARI / GETTY IMAGES

Els dos protagonistes, després de declarar davant de Direcció de Cursa i dels comissaris de la Federació Internacional de Motociclisme, han explicat com han vist l'incident. El primer que ha parlat ha estat Marc Márquez. "Ja ho heu vist, Rossi fa una cosa amb la cama i em bloqueja el fre i el braç, això en futbol és targeta vermella", ha dit el de Cervera, que ha volgut puntualitzar que, per a ell, "aquest incident no és una acció de cursa, és una agressió".

"Sóc jove, però mai havia vist això abans, estic decebut. Prefereixo no dir el que m'ha dit Rossi quan hem anat a declarar davant Direcció de Cursa, sempre li he tingut molt de respecte". El pilot de Cervera ha demanat que tot això "no vagi més enllà" pel bé del motociclisme. Per últim, Márquez ha dit: "L'any que ha fet és per ser just campió, però després d'aquesta acció, no es mereix el títol".

El de Cervera, que ha dit que està "bé físicament", ha comentat que ara "li ha perdut el respecte" a Rossi i que creu que, com ell, a molta gent li deu haver passat el mateix. "Per a mi ha estat una agressió. Jo he acabat a terra i amb zero punts i ell n'ha sumat 16. La sanció de sortir últim? Sap que en tres voltes estarà quart una altra vegada", ha indicat.

Valentino Rossi: "Amb la sanció, guanya Márquez. Jo no el volia fer caure"

Després de ser sancionat amb tres punts del carnet –cosa que el fa sortir últim a València, l'última cita del calendari–, Valentino Rossi ha dit que ell no ha volgut "fer caure Márquez". "Volia fer que perdés una mica de temps, que s'allunyés una mica", ha dit el pilot italià. "Quan jo m'he allunyat i l'he mirat, ell se n'ha anat cap a mi i per això m'ha relliscat el peu. No li he donat cap puntada de peu, si no es veuria a les imatges", ha reiterat. L'italià diu que ell ha tret el peu de l'estrep perquè Márquez l'ha tocat amb el manillar, però ha explicat que ell ha tret el peu "quan Márquez ja havia caigut".

"Amb la sanció, guanya Márquez. El seu pla ha funcionat, perquè m'ha fet perdre el campionat, i això demostra que jo tenia raó dijous", ha dit Rossi, que ha assegurat que no creu que la sanció sigui "justa". "No volia fer-lo caure, només volia dir-li que parés, he reaccionat al seu comportament, havia de fer alguna cosa".

Per a Rossi, el Mundial està complicat: "No està perdut del tot, però amb aquesta sanció m'han tallat les ales".

Jorge Lorenzo: "Si Rossi guanya el títol, per a mi aquest any no serà un campió just"

Jorge Lorenzo / FAZRY ISMAIL / EFE

Jorge Lorenzo, amb qui Rossi lluita pel títol de campió del món, també ha analitzat la maniobra del seu company a Yamaha en la roda de premsa. "Si Valentino surt últim, potser plou i en dues voltes estarà al davant. I potser té sort en sec i és campió del món. Si guanya el títol, per a mi aquest any no serà un campió just. Serà un gran campió per la seva carrera, però no per aquest Mundial. Hi ha molta gent que li ha perdut el respecte per aquest Gran Premi. Com a esportista, molta gent canviarà d'opinió respecte a ell. Ell ja ha viscut en el passat accions similars, però la d'avui ha estat la pitjor", ha dit el mallorquí, amb duresa. Lorenzo ha dit que no creu que "aquestes accions siguin positives", i ha afegit: "I menys si vénen d'un campió com Rossi". "És injust que marxi sense una penalització. Respecto la decisió de Direcció de Cursa, però no la comparteixo. Si un altre pilot hagués fet una maniobra com la de Valentino, tindria una sanció més greu: bandera negra i 'ride through', i això crea un precedent. Estic molt decebut", ha conclòs.

Dani Pedrosa: "No entenc el gest de la cama"

Dani Pedrosa, que ha estat el guanyador de la cursa de Malàisia, ha declarat que no entén "el gest de la cama de Rossi". "Qui va per l'interior té preferència, anaven molt lents. El Marc ha tancat gas perquè Valentino pogués fer el revolt, però el gest de la cama de Rossi no l'acabo d'entendre, i és just quan el Marc cau", ha dit el de Castellar del Vallès.

"Jo ja ho he dit moltes vegades, que hem de pilotar amb més calma. Encara recordo quan parlàvem sobre Marco [Simoncelli] i Valentino sempre deia que les curses són així, que hem de lluitar, i ara sembla que canvia de punt de vista i diu el que jo deia llavors. Hi ha certa contradicció en el discurs de Valentino, potser és per la tensió del campionat".

Sobre la sanció, Pedrosa ha dit: "El problema és que Valentino, segons les opinions, ha fet una cosa o no l'ha fet. Les normes són fantàstiques, però tenen àrees grises que no estan definides. A la F-1, quan hi ha un accident, saben immediatament qui té la raó i qui no. En el nostre reglament hi ha àrees grises, hauria de ser més concret. Hem de saber quines sancions tenen aquest tipus d'accions, perquè quan passa una cosa així no saben quina decisió han de prendre".

Casey Stoner: "Si ho hagués fet algú altre, hauria rebut bandera negra"

Casey Stoner ja està retirat, però a través de les xarxes socials ha donat la seva opinió dels fets. "Si algú altre hagués fet el que Valentino ha fet, hauria rebut bandera negra immediatament, no hi hauria preguntes", ha tuitejat l'australià. "Hi ha una diferència enorme entre pilotar de manera imprudent i fer fora intencionadament algú", ha afegit Stoner.

stats