La decepció de Shiffrin, l'històric or de Finlàndia a l'hoquei i quatre escoceses de soca-rel: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

Noruega ha guanyat el medaller d'uns Jocs on la gran favorita en esquí, Mikaela Shiffrin, no ha guanyat cap medalla

4 min
Finlàndia ha guanyat per primer cop la medalla d'or olímpica d'hoquei

BarcelonaEls Jocs Olímpics de Pequín 2022 han tancat la paradeta amb una darrera jornada on s'han repartit cinc medalles. Noruega, com gairebé sempre, ha dominat el medaller. En la darrera jornada han sumat una última medalla d'or, gràcies a Therese Johaug als 30 km en estil lliure d'esquí de fons, que ha superat la nord-americana Jessie Diggins. Cap país n'ha guanyat més que ells en la història dels Jocs d'Hivern. De fet, en cinc de les sis primeres edicions dels Jocs d'Hivern ja van guanyar. I ara porten dos Jocs seguits liderant el medaller, i han superat a Pequín el seu rècord de medalles d'or, amb 16. Amb la unió de modernitat i tradició, Noruega ha aconseguit 16 ors, 9 plates i 12 bronzes, dues medalles menys que el 2018, però més medalles d'or.

Alemanya, amb 27 medalles, ha acabat segona per davant dels xinesos, que han triomfat amb 9 medalles d'or, quan el 2018 en van aconseguir una. Els Estats Units han quedat en una quarta posició que els deixa amb mal regust de boca, per davant dels suecs i els neerlandesos, que han aconseguit gairebé totes les seves medalles en el patinatge de velocitat, la seva gran tradició. A l'esquí alpí, qui ha guanyat més medalles és Suïssa. I en bobsleigh, Alemanya. Espanya marxa amb una medalla, la de Queralt Castellet.

La propera cita olímpica serà el 2026 a Milà i Cortina d'Ampezzo, a Itàlia. Serà el retorn dels Jocs d'Hivern a Europa. La darrera jornada ha acabat amb cinc finals. I uns quants protagonistes, aquests:

Finlàndia aconsegueix una medalla que serà recordada

A l'hoquei sobre gel, Finlàndia ha guanyat per primer cop la medalla d'or en derrotar els russos, vigents campions, a la final per 2-1. Els finesos només havien arribat a la final el 2006, quan van caure amb Suècia. I avui han tocat el cel guanyant la darrera medalla d'or que s'entregava als Jocs en una final on han començat perdent per culpa del gol de Mikhaïl Grigorenko. Ville Pokka, que acabaria expulsat per agredir Kirill Semionov, ha marcat el gol de l'empat. I el gol del triomf l'ha marcat Hannes Bjorninen. Un dels jugadors destacats ha estat el veterà Valtteri Filppula, que entra al club de jugadors que han guanyat la famosa Stanley Cup (la lliga nord-americana, el 2008 amb els Detroit Red Wings) i l'or olímpic. Eslovàquia va aconseguir la tercera posició en un torneig on han decebut el Canadà, el país amb més títols, i uns Estats Units que segueixen sense guanyar un or que van guanyar per darrer cop el 1980.

El millor especialista en bobsleigh de tots els temps

En bobsleigh, els alemanys no tenen rival. L'última final era la de bosbleigh de quatre tripulants masculina. I com era d'esperar, han guanyat ells. Francesco Friedrich, Thorsten Margis, Candy Bauer i Alexander Schueller han acabat per davant d'un altre equip alemany, format per Johannes Lochner, Florian Bauer, Christopher Weber i Christian Rasp. Canadà ha acabat en la tercera posició. Aquest triomf confirma que Francesco Friedrich és el millor esportista en la història d'aquest esport. Nascut a la RDA, Friedrich era atleta. De fet, molts especialistes en bobsleigh han començat en curses d'atletisme de velocitat, i després han saltat al gel. Friedrich ja havia guanyat dues medalles d'or el 2018 i s'ha convertit en el primer home capaç d'encadenar dues medalles d'or en dos jocs consecutius, en la prova de dos i de quatre tripulants. A més, també ha guanyat 13 mundials.

Si parlem de cúrling, parlem d'Escòcia

Diuen que aquest esport es va inventar als llacs gelats d'Escòcia. La pedra més antiga conservada és a Stirling. El gravat més antic on es mostra un partit, també. Així que els escocesos hi tenen la mà trencada, en aquest esport. I l'última medalla de la disciplina als Jocs, la del torneig femení, ha acabat amb triomf del Regne Unit gràcies a quatre escoceses, Eve Muirhead, Jen Dodds, Hailey Duff i Vicky Wright. A la final, s'han imposat davant de les japoneses per 10-3 amb una exhibició de Muirhead, una de les millors especialistes en aquest esport. Muirhead, per cert, també juga a golf i és especialista en tocar la gaita. I no ho fa per plaer només, no. Ha participat en competicions internacionals de música tradicional tocant-la. Tornant als Jocs, Suècia ha quedat en tercera posició.

Shiffrin acaba sense cap medalla

La nord-americana estava cridada a ser una de les grans estrelles dels Jocs. Podia guanyar sis medalles, de fet. Al final, no n'ha guanyat cap ni una. Amb 26 anys, l'esquiadora de Colorado és la gran dominadora de l'esquí alpí. Ja ho ha guanyat tot, de fet. Ha estat tres cops campiona de la Copa del Món, sis cops campiona dels Mundials i ja havia guanyat dues medalles d'or als Jocs en el passat. Però a la Xina no ha tingut sort. Va acabar fora del circuit en l'eslàlom i el gegant, també va sortir del recorregut a la combinada i només va poder ser novena al supergegant. Al descens, no va passar de la 18a posició. I avui, en la darrera jornada, on podia guanyar una medalla per equips, ha acabat quarta.

L'or en equips ha acabat en mans d'Àustria, fet que permet a Johannes Strolz marxar amb dues medalles d'or, fent equip avui amb Katharina Truppe, Katharina Liensberger i Stefan Brennsteiner. Alemanya ha aconseguit la plata i Noruega, la tercera posició.

stats