L'heroïna xinesa amb dos noms i el campió que s'entrena poc: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

Noruega segueix guanyant medalles i els Països Baixos s'asseguren ser de nou els reis en la modalitat de patinatge de velocitat

4 min
Eileen Gu, guanyadora de tres medalles amb la Xina als Jocs

BarcelonaNomés falten dos dies per a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics d'Hivern. La major part dels esports van tancant la paradeta, a l'espera dels últims plats forts, com la final del torneig d'hoquei sobre gel masculí, on Finlàndia buscarà ser campiona per primer cop, després de superar els eslovacs i accedir a la seva segona final. La primera la van perdre el 2006 contra els suecs. El seu rival a la final serà l'equip rus, vigent campió, que s'ha desfet dels suecs als penals després d'empatar (1-1).

Noruega ja porta 34 medalles i liderarà la classificació d'estats amb més medalles de nou; tot i que potser no arriben a les 39 medalles del 2018, la seva xifra és alta. Ara, enguany porten 15 medalles d'or. Mai n'havien guanyat tantes. Suïssa també ha viscut un bon dia amb l'or i la plata en la modalitat d'esquí cros, amb Ryan Regez i Alex Fiva.

Al concurs per parelles de patinatge artístic, la madrilenya Laura Barquero i l'italià amb passaport espanyol Marco Zandron s'han classificat entre els 16 primers, i han accedit així a la final de demà. Aquests són els noms destacats del dia.

La gran heroïna dels xinesos, una noia amb dos noms

És un dels noms de la cita olímpica. A la Xina només es parla d'ella, de fet. Eileen Gu ha guanyat la seva tercera medalla, l'or en la disciplina d'esquí acrobàtic en migtub, i ha afegit aquest triomf a dues medalles més que ja havia guanyat. La Xina, sense tanta tradició d'esports d'hivern com altres estats, necessitava una heroïna i aquesta ha sigut, curiosament, una jove de 18 anys nascuda als Estats Units. En els Jocs del boicot polític de Washington, que denuncia que la Xina no respecta els drets humans, Eileen Gu afirma en rodes de premsa: "Soc tant nord-americana com xinesa, l'esport serveix per unir". Per poder representar la Xina, la terra de la seva mare, Eileen Gu s'ha vist obligada a renunciar a la nacionalitat nord-americana, ja que no es poden tenir totes dues a la vegada. La jove viu una doble vida. Quan competeix com a xinesa es fa dir Ailing Gu, però la seva carrera com a model la fa amb el nom nord-americà, Eileen.

Campiona en el concurs de big air i subcampiona en slopestyle, Gu ha superat en l'última final en què participava la vigent campiona, la canadenca Cassie Sharpe. Rachael Karker, també canadenca, ha acabat tercera. Gu va escollir competir com a xinesa, un moviment molt crític als Estats Units, on ha estat acusada de ser una traïdora o d'actuar moguda pels diners, ja que a la Xina s'ha convertit en tot un fenomen, signant contractes per ser la cara comercial de més de 15 marques diferents, com Tiffany & Co, Louis Vuitton o Victoria's Secret. "Cada any passava el 30% del temps a la Xina, amb la família de la mare. Estimo les dues terres", diu Gu, que demostra tenir tanta habilitat fent salts com evitant preguntes incòmodes en les rodes de premsa.

No cal entrenar-se gaire, per ser campió

Johannes Thingnes Bø, de 28 anys, no és un esportista com els altres. El biatleta de Noruega defensa que entrenar-se molt no ajuda. Així que s'entrena menys que els seus rivals. ¿El resultat? Ha guanyat la seva cinquena medalla en aquests Jocs, la quarta d'or, a l'imposar-se a la prova de 15 km de sortida en massa. Bø ha tret 40 segons al suec Martin Ponsilouma i gairebé dos minuts a un altre biatleta de Noruega, Vetle Sjåstad Christiansen. Curiosament, Bø és qui ha fallat més trets en aquest esport que uneix esquí i tir, però al ser el millor esquiant ha pogut guanyar l'or. El francès Quentin Fillon Maillet, que buscava una sisena medalla als Jocs, ha acabat quart. "Què hauria passat en cas d'entrenar-se més? Qui sap. Quan m'entreno, intento concentrar-me per fer-ho realment bé. Quan m'entreno molt, acabo més cansat i necessito descansar, així que prefereixo entrenar-me menys. Si et toca entrenar-te 1.000 hores a l'any, crec que preferiria estar en pitjor forma". En categoria femenina, ha guanyat la francesa Justine Braisaz-Bouchet, que ha superat dues representants de Noruega, Tiril Eckhoff i Marte Olsbu Røiseland. Røiseland, que ja havia guanyat dues medalles ara fa quatre anys, s'emporta cinc medalles d'aquesta cita, dues de les quals d'or.

Johannes Thingnes Bø ha guanyat quatre medalles en biatló

Els Països Baixos regnen al patinatge de velocitat

Quan només falten dues proves per al final de tot el programa de patinatge de velocitat, els Països Baixos s'han assegurat la victòria en aquest esport, amb 5 ors, 4 plates i 2 bronzes, seguits pels 2 ors de Suècia. Els dos ors suecs, curiosament, els ha guanyat Nils van der Poel, un patinador amb cognom neerlandès, la terra del seu avi. Als Països Baixos, patinar sobre gel és una tradició nascuda als canals freds del nord del país. I afegint-hi grans instal·lacions, han creat una dinastia d'esportistes que manen sempre als Jocs d'Hivern. L'última medalla l'ha guanyada Thomas Krol, campió europeu dels 1.000 metres, que ha guanyat per primer cop en aquesta prova als Jocs. És la seva segona medalla a la Xina, després de la plata als 1.500. El canadenc Laurent Dubreuil ha guanyat la plata i el noruec Håvard Holmefjord Lorentzen, el bronze.

stats