La pressió deixa Valíeva fora d'un podi de patinatge artístic on acaben triomfant igualment les russes

La jove de 15 anys, acusada de dopatge, cau al gel i obre les portes al triomf de Txerbakova, una altra deixeble de la polèmica Eteri Tutberidze

4 min
Kamila Valíeva no ha guanyat cap medalla en el concurs individual de patinatge

BarcelonaNo és fàcil saber que tot el món et mira, quan tens 15 anys. Quan el teu govern t'ha convertit en un símbol d'orgull nacional, mentre un munt de persones desitgen que acabis per terra. I tanta pressió ha sigut massa per a una jove de 15 anys. Kamila Valíeva, la noia de Kazan que arribava per regnar al patinatge artístic dels Jocs Olímpics, ha acabat fora del podi. El destí, entremaliat, ha permès que les medalles s'entreguin, ja que el Comitè Olímpic Internacional havia anunciat que no les donaria si Valíeva, acusada de dopatge, acabava entre les tres primeres. Però qui ha acabat enduent-se la medalla d'or ha sigut la també russa de 17 anys Anna Txerbakova. Entrenada per la mateixa entrenadora, la polèmica Eteri Tutberidze, de la qual tothom sospita en el cas de Valíeva. Al final, qui més hi ha perdut és la mateixa jove de 15 anys i el moviment olímpic, en si.

El podi del concurs de patinatge artístic, amb la campiona Txerbakova

Valíeva arribava amb la millor puntuació després de l'exercici curt. Per tant, li tocava ser l'última a defensar el seu exercici lliure, on patinava al ritme del Boléro de Ravel, tal com havia fet ara fa una setmana en el concurs per equips, quan s'havia convertit en la primera dona a fer un quàdruple salt en uns Jocs. Llavors, tenia el món als seus peus. Però 24 hores després, el castell va caure. La cerimònia d'entrega de medalles del concurs per equips mai va arribar a fer-se, ja que va arribar la notificació del positiu de Valíeva en un test fet el 26 de desembre durant els campionats estatals de Sant Petersburg. La prova, analitzada al laboratori d'Estocolm de l'AMA (Agència Mundial Antidopatge) perquè el laboratori rus està suspès per haver format part d'una gran xarxa de dopatge durant els Jocs de Sotxi del 2014, va tardar més de cinc setmanes a entregar els resultats. Quan ho va fer, Valíeva ja era a la Xina brillant. Inicialment, l'agència antidopatge russa la va sancionar, però ella va presentar un recurs que va ser acceptat per seguir participant en els Jocs. El cas va acabar al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS), que va decidir que Valíeva mereixia ser al concurs individual prioritzant el mal que es podia arribar a fer: si era expulsada i ella demostrava ser innocent en el cas de dopatge, no li haurien donat opcions de competir. En canvi, si guanyava una medalla, sempre l'hi podien treure més endavant. Però Valíeva no ha pogut guanyar cap medalla. Ha acabat quarta.

El primer salt, un quàdruple, l'ha clavat per poc. Però tot seguit, en un triple àxel, gairebé ha caigut. Visiblement nerviosa, ha necessitat posar la mà sobre el gel per evitar caure en un triple salchow. I quan ha provat un altre salt quàdruple, ha caigut. Molt per sota del seu nivell, Valíeva ha rebut una puntuació total de 224,09 punts que la deixava fora del podi. Ja quan deixava la pista, la jove de Kazan plorava. I no gaire lluny, la també russa Anna Txerbakova gairebé no s'atrevia a celebrar efusivament haver guanyat l'or olímpic al davant d'una tercera russa, Aleksandra Trusova. La tercera posició acabava en mans de la japonesa Kaori Sakamoto.

Valíeva, plorant després de quedar-se fora del podi

I, malgrat tot, un nou èxit de Tutberidze

El COI, que volia evitar la imatge de Valíeva amb una medalla que segurament hauria perdut, ha acabat veient com les dues primeres classificades eren igualment deixebles de la polèmica Eteri Tutberidze, que ha prioritzat consolar Valíeva abans de felicitar Txerbakova, de 17 anys. La jove de Moscou ha guanyat el Mundial i l'or olímpic en menys de sis mesos, però ho ha fet sota l'ombra del cas de Valíeva, un dels escàndols més grans de la història del patinatge artístic. Als últims campionats estatals, aquells on Valíeva hauria donat positiu, Txerbakova va guanyar malgrat patir una pneumònia. Ara ha permès que Rússia encadeni una tercera campiona de patinatge artístic de manera consecutiva, després d'Adelina Sótnikova el 2014 i Alina Zaguítova el 2018. Totes entrenades per Tutberidze. Filla d’un taxista d’origen armeni, Tutberidze era una patinadora sobre gel que havia estudiat art contemporani i ballet. Però els anys 90, a Rússia, van ser prou durs, així que va emigrar als Estats Units per fer d’entrenadora de patinatge artístic. Va coordinar espectacles en casinos de Las Vegas, va entrenar nenes en pavellons petits i, de mica en mica, va fer-se un nom com a entrenadora, i va cridar l’atenció del Comitè Olímpic Rus. Al tornar a casa, li van encomanar liderar la construcció d’un equip potent de patinadores. I no ha fallat, tot i que utilitzant mètodes polèmics, ja que afirma que l'edat ideal per a les patinadores per guanyar és entre els 15 i els 17 anys. L'edat de Valíeva i Txerbakova.

Valíeva va donar positiu per trimetazidina, un medicament contra l'angina de pit que figura a la llista de productes prohibits de l'Agència Mundial contra el Dopatge. Aquesta substància es va incloure en la llista de productes prohibits perquè millora el rendiment de les cèl·lules cardíaques, i després d'haver detectat que apareixia en les anàlisis de molts esportistes de l'est d'Europa. La russa va argumentar que hauria pogut donar positiu perquè el seu avi pren aquest medicament, però a les proves haurien aparegut altres medicaments per al cor, en aquest cas no prohibits, que segons els experts indiquen que va ser medicada pels seus entrenadors per facilitar que no es cansi en els seus exercicis. Al ser menor d'edat, l'AMA ha demanat que s'investigui el paper dels seus entrenadors.

stats