Un 'surfer' de platja guanyant sobre la neu, un suec volador i una família dalt del podi: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

Noruega i els Països Baixos segueixen guanyant medalles el dia que ha brillat la suïssa Lara Gut-Berhami en esquí alpí

4 min
Hirano Ayumu, campió olímpic de migtub

BarcelonaEls Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín segueixen endavant en una jornada marcada pel positiu de Kamila Valíeva, la patinadora russa que havia de ser la gran estrella dels Jocs. El cas acabarà als jutjats, ja que els russos volen que segueixi competint a la Xina, on hauria de tornar a competir aquest dimarts.

En l'àmbit esportiu, la delegació de Noruega, com sempre, segueix guanyant medalles. Avui ha brillat Mart Olsbu Roiseland en la prova de biatló. És la seva tercera medalla, segona d'or, a la cita xinesa. La deu vegades campiona del món ha demostrat no tenir rival. Noruega porta 14 medalles, de moment, tantes com Àustria, però ha sumat sis ors pels quatre dels austríacs. Aquests són els protagonistes del dia.

Ander Mirambell finalitza en la 24a posició

El català ha tancat la seva participació en la prova de skeleton en la 24a posició de la general, amb un temps de 3:08.15. Iguala així la posició que va aconseguir als Jocs de Vancouver del 2010 i se situa una per sota de la 23a d'ara fa quatre anys. Com que no ha aconseguit entrar els 20 primers, Mirambell ja no participarà en la ronda final. Aquesta era la quarta participació de Mirambell en uns Jocs, en una disciplina que va començar a practicar quan ningú abans ho havia fet a l'Estat.

Ayumu, dos Jocs diferents en set mesos

La competició masculina de migtub, la mateixa on la catalana Queralt Castellet va ser medalla de plata, ha vist el triomf del japonès Hirano Ayumu, superant l'australià Scott James i el suís Jan Scherrer al podi. Ayumu és un noi nascut per perseguir l'aventura i, de fet, va participar en els Jocs d'Estiu d'ara fa un any al seu país en el concurs de surf. Ara ha demostrat que té traça sobre la neu. La clau, sempre, és poder surfejar.

A la competició, la decepció ha sigut per al llegendari Shaun White, el millor esportista d'aquesta disciplina. El nord-americà buscava la seva quarta medalla d'or en uns Jocs, però ha acabat quart. Malgrat tot, el tomàquet volador, com és conegut, ha acabat ovacionat per tothom. Ayumu, el primer.

Gut-Berhami corona una carrera brillant

Alguns esportistes no paren fins a guanyar-ho tot. És el cas de la suïssa Lara Gut-Behrami, que amb 30 anys ha guanyat l'únic títol que faltava al seu palmarès brillant: l'or olímpic en la prova de supergegant. Gut-Berhami, que en aquests Jocs ja havia guanyat una medalla de bronze en la prova de gegant, tenia triomfs als Mundials i les Copes del Món, però tenia clavada l'espina olímpica. Avui s'ha pogut treure de sobre aquest pes al superar al podi l'austríaca Mirjam Puchner i la també suïssa Michelle Gisin.

Casada amb el futbolista internacional amb Suïssa Valon Behrami (per això va afegir el cognom d'aquest al final del seu), la suïssa ha guanyat una prova on fa quatre anys va imposar-se la txeca Ester Ledecka. Als Jocs del 2018, Ledecka va ser la primera esportista en guanyar dues medalles d'or en dos esports diferent en la mateixa cita olímpica (esquí alpí amb el supergant i descens paral·lel en snowboard). Enguany ha revalidat el títol en snowboard, però al supergegant ha acabat cinquena.

Els Niskanen, una família dalt del podi

A casa de la família Niskanen, a Finlàndia, la festa no s'atura. Ivo Niskanen ha guanyat la medalla d'or en la prova dels 15 km estil clàssic d'esquí de fons 24 hores després de la medalla de plata de la seva germana gran, Kerttu, als 10 km. L'Ivo, de fet, ja havia guanyat una medalla de bronze en aquests Jocs, a la prova d'esquiatló, la disciplina que combina 15 km de cada estil. D'una nissaga on esquiar és tradició, l'Ivo ja tenia l'or en esprint clàssic dels Jocs del 2014 i un altre triomf en els 50 km dels Jocs del 2018.

Ivo Niskanen, de Finlàndia, celebrant el seu triomf en esquí de fons

També la seva germana havia pujat dues vegades el podi, amb les medalles de plata de Sotxi en la prova de l'esprint clàssic i el relleu 4x5 km. I el marit de Kerttu, Juho Mikkonen, també va ser olímpic el 2014, però no va guanyar cap medalla.

Van der Poel, el suec volador

L'únic patinador sobre gel que pot derrotar els neerlandesos a la pista de velocitat és Nils Van der Poel, un suec net de neerlandès. El cognom no enganya. Després de guanyar fa cinc dies als 5.000 metres amb un nou rècord olímpic, avui s'ha endut els 10.000 amb un nou rècord mundial, amb una marca de 12.30.74 que rebaixa el seu propi rècord mundial. El neerlandès Patrick Roest ha guanyat la plata, i el bronze ha estat per a l'italià Davide Ghiotto, un patinador de Vicenza conegut perquè abans de cada cursa parla amb els seus patins. Van der Poel, amb tot just 22 anys, amenaça amb seguir guanyant títols els pròxims anys.

La delegació neerlandesa s'ha tret l'espina amb el triomf, amb rècord mundial de Suzanne Schulting, als 1.000 metres de patinatge en pista curta al superar Choi Minjeong de Corea del Sud en una disputada final. La belga Hanna Desmet ha acabat tercera. De les 18 medalles que s'han donat fins ara en patinatge, 8 han sigut per als neerlandesos, quatre d'elles d'or.

stats