Jocs Olímpics
Esports Jocs Olímpics 23/07/2021

El mont Fuji, escenari imperial per al ciclisme de carretera

Pogacar intentarà mantenir la ratxa després de guanyar el Tour de França

Joan Carol
2 min

BarcelonaDissabte a les 04.00 de la nit començarà la cursa de ciclisme de carretera masculina. La prova es podrà seguir per RTVE i la plataforma RTVE Play des de les 06.00 amb el tram final de la competició. Aquells que vulguin veure tot el recorregut, de 234 quilòmetres, el poden seguir a Eurosport. En un camí ple de contrastos, la prova arrenca del Parc Musashinonomori i arriba fins a la falda del mont Fuji, on hi ha el circuit internacional d'automobilisme, que passarà de ser territori d'automòbils d'alta velocitat a l'escenari dels millors ciclistes.

El primer tram és d'uns 60 quilòmetres plans, fins a arribar a cinc pujades que marcaran la diferència. Mentre les dues primeres, Doshi i el pas de Kagosaka, no tenen una dificulat particular, la pujada al Fuji Sanroku representa un ascens de 14,3 quilòmetres amb un 6% de pendent de mitjana. Superades les tres primeres pujades, a uns 990 quilòmetres de la meta, arriba una llarga baixada fins als últims 30 quilòmetres de la prova.

La pujada al pas de Mikuni suposa un ascens d'uns 10 quilòmetres, amb rampes del 10% al 15%. Una zona ideal per a escaladors que vulguin fer un intent de guanyar segons. Després d'una petita pujada al pas de Kagosaka, una baixada d'uns 15 quilòmetres portarà els ciclistes al definitori circuit de velocitat de Fuji. La prova estarà marcada per un ambient asfixiant, amb altes temperatures i molta humitat. La hidratació serà un element clau en una cursa en què els corredors no podran utilitzar auriculars per rebre instruccions dels equips. L'element que ho pot canviar tot és la pluja, que pot aparèixer en qualsevol moment i modificar del tot el resultat final.

La graella de sortida

Tadej Pogacar arriba com la màxima estrella del ciclisme als Jocs. Després de guanyar el Tour per segona vegada, l'eslovè buscarà estendre el domini a l'olimpisme. El belga Wout van Aert encapçala una selecció molt potent que inclou Greg van Avermaert, actual or en aquesta categoria, i el prometedor Remco Evenepoel. La gran esperança de la Gran Bretanya és el guanyador del Giro d'Itàlia 2020, Tao Geoghegan Hart, mentre que Colòmbia buscarà treure profit de les rampes de Mizuni amb els escaladors Esteban Chaves, Segio Higuita i Nairo Quintana, a més de Rigoberto Urán, plata a Londres 2012.

Pel que fa a Espanya, Alejandro Valverde buscarà complir el somni d'aconseguir un metall olímpic. Al seu costat tindrà els germans Ion i Gozka Izagirre, Jesús Herrada i Omar Fraile. L'equip està pensat per ajudar Valverde, però també per competir pel podi si en algun moment el murcià, campió del món el 2018, es queda sense possibilitats de quedat entre els tres primers.

En categoria femenina

Diumenge, a les 06.00, començarà la ruta de ciclisme femení. El trajecte serà el mateix, però en una versió de 134 quilòmetres que en deixa fora l'ascens a Fuji Sanroku i el pas de Mikuni. En aquest circuit reduït, la neerlandesa Anna van der Breggen és la màxima candidata a l'or, fita que significaria una doble corona olímpica perquè ja el va aconseguir a Rio 2016. Aquest any ja s'ha imposat al Giro d'Itàlia. Les representants espanyoles seran Mavi García i Ane Santesteban, que buscaran entrar al podi.

stats