BARÇA
Esports 02/06/2016

Leo Messi: "Signava els contractes perquè confiava en el meu pare"

El futbolista argentí ha arribat en una furgoneta del Barça, que ha volgut demostrar el seu suport al jugador

A.llimós / M. Riart
3 min
Leo Messi arribant a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaLeo Messi ha negat qualsevol coneixement de l'entramat societari que li va permetre defraudar 4,1 milions entre els anys 2007 i 2009 a Hisenda. El futbolista ha assegurat que ell "jugava" a futbol i "confiava en els advocats" que portaven les qüestions fiscals, en aquest cas el despatx Juárez Veciana Abogados. "No tenia idea de res", ha sentenciat el jugador, que ha admès que va signar els contractes sense llegir-los. "Ho signava perquè confiava en el meu pare, signava perquè ell m'ho deia", ha dit a les preguntes de la fiscal Raquel Amado.

"Jo sabia que firmàvem acords amb diferents patrocinadors i que havia de fer anuncis, promocions i fotos, però després on anaven els diners no ho sabia", ha explicat l'argentí en el final de la seva intervenció davant del tribunal.

El futbolista, que ha declarat durant 10 minuts, s'ha negat a respondre a les preguntes de l'advocat de l'estat, Mario Maza, i ha contestat després que ho fes el seu pare, Jorge Horacio Messi, que ha assegurat que "Lionel signava" els contractes perquè ell li ho deia, i de gairebé tres hores d'intervenció dels quatre perits citats per l'acusació i la defensa.

La fiscalia exculpa el jugador i demana 18 mesos de presó al pare, mentre l'advocacia de l'estat demana 22 mesos als dos. La defensa del futbolista i el seu pare volen demostrar que el problema amb la Hisenda espanyola deriva de les decisions del despatx Juárez Veciana, que va crear un entramat societari en paradisos fiscals que la família Messi desconeixia.

Leo Messi a l'Audiència de Barcelona

Abans de declarar, Messi ha escoltat pacient les opinions dels experts. El perit d'Hisenda Antonio Bergillos ha defensat que el pare del jugador era qui va idear l'estructura societària que va permetre defraudar 4,1 milions. "Qui decideix canviar és qui mana. Hi ha algú que sobrevola sobre les estructures i és el pare. Als despatxos se'ls contracta. Algú té el control i la capacitat de decisió", ha dit Bergillos per argumentar que Jorge Messi va decidir muntar una segona estructura societària idèntica a la que tenia amb Rodolfo Schinocca, un exassessor de Messi que va defraudar el jugador i van acabar en un judici que va guanyar Messi.

El perit ha assegurat que les empreses investigades representaven una simulació perquè els "diners passaven per allí" però en realitat anaven a la família Messi. "Tot això em porta a la conclusió que el pare ho portava tot", ha conclòs Bergillos, que ha reforçat la tesi de la fiscalia, que exculpa el jugador i demana 18 mesos de presó al progenitor.

L'advocat de l'estat ha intentat demostrar que Leo Messi tenia coneixement de l'entramat societari. A preguntes seves, Bergillos ha reconegut que el futbolista és propietari i administrador d'una de les empreses, Jenbril, ubicada a l'Uruguai, i que signava els contractes entre aquestes empreses i les marques comercials que arribaven a un acord amb Messi. El futbolista ho signava perquè havia de donar el "consentiment" del que es pactava i alhora tenia unes obligacions -un "compliment", segons el perit- amb aquestes marques.

Expectació màxima

La jornada s'ha iniciat quan passaven deu minuts de les 10, moment en el qual ha arribat a l'Audiència de Barcelona el futbolista. Ho ha fet en una furgoneta, acompanyat del seu pare, el seu germà Rodrigo i Pau Negre, un dels treballadors del futbolista encarregat de qüestions comercials. També hi era Pepe Costa, membre de l'Oficina d'Atenció al Jugador del Barça i que té una estreta relació amb el futbolista de Rosario, i Marcelo D'Andrea, un preparador físic de confiança.

La furgoneta la conduïa un dels membres de seguretat del club. El Barça ha volgut donar suport al futbolista i hi havia el cap de seguretat del primer equip i el portaveu de la junta, Josep Vives. Més de 30 càmeres de televisió, desenes de fotògrafs i periodistes, i un bon grapat de curiosos han rebut el jugador blaugrana, que ha sentit alguns crits mentre pujava les escales cap a l'interior de l'Audiència. "Hisenda som tots", ha cridat un noi jove.

A la sortida, a pocs minuts de les 3 de la tarda, Messi ha sortit aclamat per un centenar de persones que corejaven el seu nom. Aquest divendres, en l'última sessió, ni el futbolista ni el seu pare assistiran al judici, rebutjant d'aquesta manera a l'opció de tenir l'última paraula. Es coneixeran els informes finals després que la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i les defenses -Enrique Bacigalupo i Javier Sánchez-Vera- hagin elevat a definitiva les seves conclusions provisionals.

stats