BÀSQUET - NBA
Esports 30/04/2013

"Jugo a la NBA, sóc negre i sóc gai"

Jason Collins, el primer esportista de les quatre grans lligues que surt de l'armari

àlex Gozalbo
2 min
"Jugo a la NBA,  sóc negre i sóc gai"

Barcelona"Tinc 34 anys, jugo de pivot a la NBA, sóc negre i sóc gai". Així comença l'article que Jason Collins publicarà el 6 de maig a Sports Illustrated i del qual la revista va oferir ahir un primer extracte. El pivot reserva, que aquesta temporada ha jugat als Boston Celtics i als Washington Wizards, s'ha convertit en el primer jugador gai a sortir de l'armari de les quatre grans lligues nord-americanes (NBA, NFL, NHL i MLB). "No havia planejat convertir-me en el primer atleta obertament homosexual d'un gran equip nord-americà. Però ja que ho sóc, estic encantat d'obrir aquesta conversa. M'hauria agradat no ser el nen que aixeca la mà a classe i diu que és diferent. Si hagués pogut triar, ho hauria fet algú altre. Però com que ningú ho ha fet, avui aixeco jo la mà", diu.

Jason Collins va estudiar a la Universitat de Stanford, on va compartir classe amb Chelsea Clinton. "Estic molt orgullosa del meu amic Jason Collins per haver tingut la força i el valor de ser el primer jugador obertament gai de la NBA", va escriure a Twitter la filla de Bill Clinton. L'expresident dels Estats Units també hi va dir la seva: "El seu anunci constitueix un moment important per a l'esport professional i per a la història de la comunitat gai".

La NBA va fer-li costat. Des de Magic Johnson -un dels millors jugadors de la història- fins a David Stern -el comissionat de la competició-, passant per Kobe Bryant -una de les grans estrelles-. "Estic orgullós de Jason Collins. No ofeguis el que ets per la ignorància dels altres", va escriure l'escorta dels Lakers a les xarxes socials. No va ser l'únic. Pau Gasol, Steve Nash i Baron Davis també van tenir bones paraules per celebrar l'anunci.

Les primeres reaccions, de fet, van ser molt més positives que quan quatre anys després de retirar-se John Amaechi va anunciar en un llibre ( Man in the middle ) la seva homosexualitat. "¿Vostè té el virus de la sida?", va preguntar-li un periodista d'ESPN durant la primera entrevista. El jugador va intentar facilitar el camí a futures generacions, però no se'n va sortir del tot. "No el voldria. Si estigués en el meu equip em distanciaria d'ell, perquè no crec que això sigui correcte i no crec que hagués d'estar al vestidor al mateix temps que nosaltres. Una de les parts ha de cedir. Si tens dotze jugadors al vestidor que estan incòmodes i no poden concentrar-se, serà difícil guanyar", va arribar a dir Tim Hardaway, exbase de la NBA. "Si no intenta lligar amb mi, juga com un home i es comporta com una bona persona no tindria cap problema a compartir vestidor amb un jugador homosexual", va afegir Steven Hunter, un pivot amb vuit anys de professional com a bagatge.

La WNBA, menys invisible

L'homosexualitat és menys invisible a la WNBA (la lliga femenina), on algunes jugadores han fet pública la seva orientació sexual. Brittney Griner, número 1 de l'últim draft , va ser l'última estrella a explicitar-ho, però n'hi ha molts més exemples.

stats