RCD Espanyol
Esports 01/09/2021

L’Espanyol dona per bo un mercat maratonià marcat pel límit salarial

L’ampliació de capital, tres patrocinadors i CVC, claus per desencallar els fitxatges

i
Roger Requena
3 min
Yangel Herrera ha estat presentat com a nou jugador de l'Espanyol

L’Espanyol ha fet un balanç positiu d’un mercat estiuenc que s’ha tancat amb cinc reforços i una inversió en traspassos de 900.000 euros. El director general, José María Durán Farré, i el director esportiu, Rufete, han contextualitzat una finestra de fitxatges molt condicionada per l’estret marge salarial de què disposava el club, que ha hagut d’anar operant a mesura que trobava vies de finançament. “Hem buscat rendiment immediat dins els recursos totals i en el temps que hem tingut. Tothom ha pogut apreciar què és el límit financer i per què no es podien fer coses”, ha apuntat l’alacantí, que ha reconegut que ha sigut “un mercat llarg, dur i complex”. “Ha sigut una marató en què hem hagut de preparar moltes coses i arribar al final amb energia. Un mercat molt treballat que crec que tanquem de manera molt satisfactòria”, ha afegit Durán Farré. 

El primer factor que va entrar en joc va ser l’ampliació de capital que va impulsar Chen Yansheng, per valor de 38 milions d’euros i que es va aprovar a finals de juny. Aquest primer pas va permetre “mitigar els efectes del descens i poder començar gairebé des de zero en termes de control econòmic”, ha admès Durán Farré. Aquesta empenta inicial va anar acompanyada de dos acords comercials –la firma amb Reale per aparèixer a la màniga i la reubicació de Riviera Maya a la part frontal de la samarreta–, que van servir per desbloquejar la primera operació estratègica del mercat: renovar i blindar Javi Puado. 

Tancada aquesta carpeta, l’Espanyol va encarar el mes de juliol quasi sense capacitat per afegir nous salaris sense trobar sortides. De fet, els quatre jugadors que han deixat el club, a banda de no deixar traspàs, ho van fer entre el 18 i el 30 d’agost. És a dir, que fins a les últimes dues setmanes de mercat l’entitat no va poder ampliar el marge salarial permès per la Lliga a través d’alliberar algunes de les fitxes que tenia. 

Tocava buscar altres vies d’ingressos, i aquí van entrar en joc la bona arrencada de la campanya d’abonaments i especialment l’acord comercial amb Digi, que es va oficialitzar el 28 de juliol. L'acord va donar una empenta econòmica al club, que el mateix dia va poder presentar Sergi Gómez. Amb el central, el coixí per incorporar nous jugadors tornava a desaparèixer. “Han sigut tres mesos de molts canvis, però crec que hem estat a l’altura en cada moment”, ha defensat Rufete. 

Afortunadament per als interessos blanc-i-blaus, el 12 d’agost la Lliga va aprovar un acord amb el fons d’inversió CVC que va resultar determinant. “Sense aquest acord només hauríem pogut portar dos jugadors. Gràcies a això, vam poder continuar desenvolupant el pla dissenyat per retenir el patrimoni i incorporar nous jugadors”, ha comentat el director general espanyolista. La injecció econòmica rebuda arran d’aquest acord, que permet invertir el 15% dels diners a reforçar la plantilla en un termini de tres cursos, va resultar clau per poder assumir els salaris dels quatre jugadors que faltaven per arribar.

En una setmana (entre el 16 i el 23 d’agost), l’Espanyol va tancar les sortides de Lluís López, Víctor Gómez i Matías Vargas, i va ocupar el marge salarial alliberat amb les arribades de Manu Morlanes, Aleix Vidal i Loren Morón. Uns jugadors que permeten “que hi hagi una plantilla competitiva i llarga”, segons l’ha descrit Rufete. Quedava la cirereta, Yangel Herrera, que va arribar sobre la botzina, hores després de confirmar la cessió de Lozano. “El Manchester City, el jugador i Chen s’han gratat la butxaca perquè això acabi a bon port”, ha afirmat Durán Farré. 

Un migcampista totterreny

Herrera ha estat presentat aquest dimecres com a nou futbolista de l’Espanyol. Lluirà el dorsal 25 i espera estar recuperat de la fractura que va patir a la tíbia en un termini “d’entre dues i tres setmanes”. És a dir, que espera poder-se entrenar amb normalitat a finals de setembre. “En els seus inicis jugava de 6, però al Granada ha fet de 8 i de 10. Li hem volgut donar al míster versatilitat”, ha comentat Rufete sobre el veneçolà. 

“Hi va haver altres clubs interessats, però l’Espanyol era el lloc ideal per continuar creixent i evolucionant, que és el que vull. Cal agrair l’interès i la seriositat que han mostrat per mi”, ha assegurat Herrera. El migcampista ha elogiat l’entitat espanyolista: “És un club històric amb molt de recorregut a Primera i és més gran del que pensava”.

stats