Jocs Olímpics
Esports 31/05/2016

El manual de recomanacions sobre el Zika per als esportistes és un PDF de tres pàgines

El president del COE recorda que la seu dels Jocs no es pot canviar i el ministre de Sanitat i el president del govern espanyol recomanen viatjar al Brasil "sense por"

à.g.
2 min
El manual de recomanacions sobre el Zika

BarcelonaOrganitzacióMundial de la Salut

Alejandro BlancoBlanco

"Vaig tenir la sort que em truqués Pau Gasol diumenge i vam estar parlant una estona. Vam compartir inquietuds. L'única diferència és que jo li vaig explicar a Pau que nosaltres rebem informacions periòdiques avalades per l'OMS que ens parlen d'inquietud, però no ens parlen que l'estat de la situació plantegi l'anul·lació dels Jocs Olímpics", ha dit. "Comprèn la preocupació de tothom. . ", ha afegit.

Dimecres al matí, Blanco ha seguit defensant la tesi: "No crec que el COI posi en perill la salut de l'esport" i ha insistit que des de l'entitat que representa seguiran "al peu de la lletra" les indicacions del COI.

El ministre en funcions de Sanitat, Afers Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha demanat aquest dimarts als esportistes olímpics espanyols que vagin "sense por" a Rio de Janeiro, però que adoptin les mesures necessàries ja que el risc de contagi del Zika serà "baix".

Presentació dels uniformes espanyols

En declaracions abans de reunir-se amb associacions del tercer sector a Aranda de Duero (Burgos), el ministre ha reconegut que "hi ha risc de contagi, però és molt reduït si es respecten les normes del protocol sanitari". Per aquesta raó, ha demanat als esportistes espanyols que vagin al Brasil "amb confiança" i participin en els Jocs Olímpics perquè "es poden anar" seguint les recomanacions sanitàries.

En la seva opinió, "es pot fer el risc encara més petit" seguint les indicacions per evitar contagis, tot i que ha matisat que "a la vida hi ha riscos i no hi ha risc zero". Per al ministre en funcions, el risc de transmissió per mosquits és molt més baix a l'hivern que a l'estiu, però també cal adoptar "mesures de prevenció", sobretot contra les picades dels mosquits i en mantenir relacions sexuals.

Pel que fa a la situació a Espanya, ha recordat que no s'ha confirmat "cap cas de transmissió" i els casos que es coneixen són "importats de països on ha tingut una major incidència perquè els vectors allà són més actius", com és el cas del Brasil.

Alonso ha recordat que el Ministeri de Sanitat espanyol ha aprovat un protocol d'actuació juntament amb les comunitats autònomes per a la prevenció del Zika i d'altres malalties que transmeses per vectors, perquè ha reconegut que en "hi ha potencials vectors a Espanya de transmissió" d'aquesta malaltia.

El president de govern espanyol, Mariano Rajoy, confia que el Comitè Olímpic Internacional (COI), les autoritats brasileres i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) seran capaces de donar un dictamen tranquil·litzador respecte a la incidència del virus Zika i la celebració dels Jocs Olímpics. "Jo sobre medicina no sé res i parlar del que no sé em costa molt", ha dit Rajoy durant una entrevista a Canal Extremadura Televisió. "Les autoritats i els organismes implicats oferiran un dictamen sobre si no hi ha cap perill o si n'hi ha", ha afegit.

stats