BARÇA
Esports 13/09/2016

Els sous dels futbolistes s'ho enduen tot: nou rècord de la massa salarial

Els salaris i amortitzacions de la plantilla blaugrana representaran pràcticament 450 dels gairebé 700 milions d'ingressos pressupostats per a aquesta temporada, sobretot per la millora del contracte de Neymar i el fitxatge imprevist d'André Gomes

A.l.
2 min
Neymar i Rafinha

BarcelonaAquest dilluns l'equip econòmic del Barça va acabar de tancar algunes de les carpetes més importants de cara a l'assemblea de l'octubre. Calculadora en mà, els executius del club van quantificar la massa salarial total (s'hi inclouen seccions i amortitzacions), un dels grans maldecaps de les últimes directives. Finalment, amb les múltiples entrades i sortides d'aquest estiu -fins a 19 operacions-, els salaris pujaran aquesta nova temporada pràcticament fins als 450 milions d'euros, una xifra que està pendent d'una prima (la Supercopa) per acabar de concretar-se. En tots cas, no baixarà dels 445 milions.

La renovació de Neymar i el fitxatge imprevist d'André Gomes han apujat la massa salarial respecte de la temporada passada, que es va tancar amb 435 milions, la xifra que volia mantenir el Barça per a aquest curs 2016-17. A la millora de contracte del brasiler s'hi han de sumar les de Sergio Busquets -que té pactat ser el cinquè millor pagat de la plantilla- i Javier Mascherano. Tres operacions que, lligades als sis fitxatges efectuats aquest estiu, apugen la massa salarial, malgrat que la plantilla redueix fitxes, de 24 a 22 futbolistes.

El pressupost que està previst presentar a l'assemblea estarà lleugerament per sota dels 700 milions d'euros d'ingressos -d'aquí al 29 d'octubre hi pot haver alguna modificació-, un fet que situa la massa salarial al voltant d'un 63%-64%. "Al límit", admeten als despatxos del Camp Nou, però mantenint la línia de la temporada anterior, quan el cost de la plantilla va suposar un 63% dels ingressos (un 69% comptant les seccions). Al Barça remarquen que aquest estiu s'ha prioritzat donar resposta a les necessitats del primer equip per satisfer Luis Enrique, ni que això impliqui un augment de la partida salarial.

Al club són conscients que cada any els sous dels futbolistes creixen, un fet que només es pot compensar ingressant més gràcies als acords de patrocini i l'obtenció d'una rendibilitat d'actius més gran com el 'ticketing' o la gestió dels espais propis de l'entitat. La injecció de diners en altres lligues per part de la televisió -especialment la Premier- fa que hi hagi cada cop més clubs disposats a oferir un xec en blanc a les estrelles del Barça, un fet que té conseqüències sobre l'economia blaugrana amb les constants peticions de millores contractuals: aquesta temporada serà el torn de Ter Stegen, Iniesta, Messi, Suárez i Rakitic.

L'encarregat de l'àrea corporativa, Pancho Schröder; el director general, Ignacio Mestre (que ha cedit part de la seva feina al nou director executiu, Òscar Grau, per motius personals), i la vicepresidenta Susana Monje han sigut els encarregats de quadrar els números. Un dels aspectes importants en aquesta tasca, tal com va explicar l'ARA en el seu moment, és que el contracte ascendent de Leo Messi no afecta la pujada de la massa salarial. Deloitte va obligar en el seu dia a fer una mitjana del salari de l'argentí -que en tres anys ha passat a gairebé doblar el sou fix-, perquè l'impacte fos el mateix durant els anys de contracte de Messi.

stats