23/08/2021

Matar Eric Garcia

2 min
Eric Garcia, expulsat durant l'Athletic Club - Barça

Eric Garcia ha rebut força després del partit al nou San Mamés de dissabte, que va acabar amb l’expulsió del central al temps afegit després d’un error seu en la sortida de pilota. Ara que van mal dades per al jove jugador, m’agradaria posar en valor la seva figura. Eric va patir contra l’Athletic, com tot l’equip, per culpa de la pressió alta dels locals (i la situació personal per la mort del seu avi). No obstant això, va demostrar les seves virtuts, sobretot al primer temps: capacitat per anticipar-se, molt atent per corregir a l’esquena dels laterals i sortida de pilota excel·lent. És cert que encara comet massa faltes, que pateix en el cos a cos perquè no té la planta privilegiada de Piqué o Araújo, i que això el va penalitzar a l’hora de mesurar-se amb Williams o fixar Iñigo en el gol dels bascos, però, malgrat les carències, que té temps per polir per edat, si el Barça juga al seu joc és un futbolista idoni per a aquesta posició.

Eric Garcia sap jugar amb 40 metres a l’esquena, no té por d'empènyer cap endavant. A més, té una sortida de pilota privilegiada, amb els conceptes més bàsics molt clars per tot el que va aprendre a La Masia i amb Guardiola al City. No només per les passades que filtra per superar la línia de pressió rival, sinó també perquè fa allò que s’ensenya des de petits als jugadors del planter i que alguns futbolistes d’elit obliden: no dona la pilota al peu, sinó allà on ha d’arribar el jugador per guanyar unes dècimes indispensables. Quan fa una passada ja orienta el lateral cap a on ha d’anar. En això, Araújo, que té unes condicions físiques inigualables, encara té molt de marge. El vigorós central uruguaià és massa tímid a l’hora de sortir amb la pilota controlada –l’agressivitat també s’ha de mostrar quan tens la pilota– i això fa que el Barça pateixi en la construcció.

Però l’èxit d’Eric Garcia el determinarà en gran part Koeman. Dissabte el tècnic no va trobar la tecla per donar resposta als problemes que va plantejar Marcelino. El Barça va perdre el duel de banquetes. Però, a més, a la sala de premsa, el tècnic va deixar caure un missatge preocupant, perquè va en contra de l’essència del que treballa el Barça des dels benjamins. "Ens compliquem massa", va dir Koeman per parlar de la sortida de pilota jugant des del darrere: "S’ha de saber quan es pot jugar en curt". Aquí radica el problema. Si el Barça renuncia a aquesta idea i abusa del joc llarg, Eric Garcia no té sentit. Però tampoc Busquets ni Riqui ni Pedri ni tots aquells que empenyen amb força pel darrere amb una idea clara de com es juga a futbol, els Gavi i companyia.

stats