Esports 05/06/2019

Un mes per abordar l’operació sortida

El Barça té temps fins al 30 de juny per vendre i evitar tancar l’any en negatiu: Cillessen, Rakitic, Umtiti i fins i tot Semedo podrien ser traspassats

i
Albert Nadal
5 min
Un mes per abordar l’operació sortida

BarcelonaEl mercat de fitxatges serà mogut pel que fa als tres primers classificats de la Lliga. El Barça, després d’apagar els focs interns al voltant de la continuïtat d’Ernesto Valverde, i sense canvis, de moment, en la direcció esportiva, té lligat des del gener Frenkie de Jong mentre treballa paral·lelament tant en les vendes com en les incorporacions, que haurien de dotar de joventut i competència una plantilla que ronda els 30 anys de mitjana. L’Atlètic de Madrid està immers en una reconstrucció de l’equip que girarà al voltant de Diego Pablo Simeone i que no comptarà amb algunes peces fonamentals dels últims anys com Antoine Griezmann, Diego Godín o Juanfran. El Reial Madrid, per la seva banda, ha estat dels primers a moure fitxa aquest estiu i ja ha incorporat el davanter serbi de 21 anys Luka Jovic, que aterra després d’un curs nefast del club blanc, en què no han alçat cap títol i han quedat a 19 punts del Barça.

Mentre que al Reial Madrid les urgències passaven per tancar un davanter després de la manca de gol sense Cristiano Ronaldo, al Barça s’espera que els primers moviments siguin comiats. El club blaugrana té diverses carpetes obertes en l’apartat de sortides, que van des de solucionar casos de futbolistes del filial, passant pels cedits, fins a arribar al primer equip, en què es buscaria fer calaix per tal d’evitar acabar l’any comptable, que finalitzarà el 30 de juny, en negatiu, i també per anar reduint l’elevada massa salarial.

Semedo, una opció inesperada

La feina als despatxos aquests últims dies ha topat amb un imprevist: l’agent de Nélson Semedo, Jorge Mendes, ha traslladat al Barça la voluntat del portuguès de canviar d’aires, tal com va avançar Catalunya Ràdio. Semedo, que va arribar al club l’estiu del 2017 a canvi de 30 milions (més 5 de variables pels seus 50 primers partits de blaugrana) procedent del Benfica, voldria marxar ara a l’Atlètic amb la promesa de tenir més protagonisme als partits importants, un fet que, malgrat tenir continuïtat, no ha aconseguit al Barça, sovint a l’ombra de Sergi Roberto. Semedo, amb contracte fins al 2022, té una clàusula de rescissió de 100 milions d’euros i, segons l’emissora pública catalana, el Barça no estaria disposat a negociar per una xifra inferior als 50 milions d’euros, una quantitat que s’allunya del que estaria disposat a pagar el conjunt del Cholo Simeone, que, sense Juanfran i només amb Santiago Arias de lateral dret, busca reforçar aquesta posició.

Malgrat que Semedo no és a la llista de jugadors transferibles, algunes hipòtesis també preveuen que podria entrar en l’operació per fitxar Antoine Griezmann, una incorporació que, en tot cas, es començaria a activar a partir de l’1 de juliol, quan la clàusula del francès baixarà de 200 milions a 120. L’interès de l’Atlètic pel portuguès podria permetre al Barça tenir una posició de força per abordar el fitxatge de Griezmann com un traspàs fraccionat, en lloc d’abonar íntegrament la clàusula del francès.

En la seva primera temporada al Barça, Semedo va jugar 17 partits com a titular a la Lliga, 7 a la Champions (inclosos els dos partits contra el Roma, en què Sergi Roberto també va ser titular) i 4 a la Copa (a les primeres eliminatòries). En el seu segon any com a blaugrana ha estat més cops titular a la Lliga (20) i a la Copa (8), però la seva presència en l’onze inicial s’ha reduït a la Champions (5). Malgrat ser titular a la final de Copa, al descans va ser substituït i a les semifinals contra el Liverpool només va jugar mitja hora tant en l’anada com en la tornada. Partits determinats en què el portuguès gairebé sempre ha estat per darrere de Sergi Roberto.

Cillessen espera el seu moment

A diferència de Semedo, qui gairebé segur que farà les maletes és Jasper Cillessen. L’holandès, en general, ha respost sempre amb prestacions quan ha hagut de defensar la porteria blaugrana, sobretot a la Copa del Rei, malgrat un tram final de curs en què, amarat de la situació de l’equip post-Anfield, va encaixar sis gols en els últims quatre partits (les tres últimes jornades de Lliga i la final de Copa). El consens al voltant de les garanties de Cillessen no està en dubte, però el seu futur lluny del Barça està més que assumit per la voluntat del porter de tenir un rol protagonista (té 30 anys) i per la necessitat de fer calaix. Un dels clubs que més s’han interessat per l’holandès és el Benfica, però les seves ofertes (al voltant dels 25 milions, segons les fonts) estan lluny de les pretensions del Barça.

Concentrat amb la seva selecció, Cillessen va deixar anar un retret al club fa poc menys d’una setmana en declaracions al programa VTBL: “Que el Barça demani 60 milions d’euros per mi no ajuda. Estic tranquil, cal esperar i després veure què passa. Consideraré les meves opcions després de les vacances, busco un club d’una de les cinc millors lligues d’Europa”. 60 milions és l’import de la clàusula de rescissió de Cillessen, que avui s’enfronta a Anglaterra en les semifinals de la Lliga de les Nacions (20.45 h).

Rakitic i Umtiti, a totes les travesses

A banda del cas de Semedo, una operació que encaixaria més en l’apartat econòmic que en l’esportiu, i del traspàs de Cillessen, hi ha dos noms que apareixen en totes les travesses que suposarien una venda satisfactòria. És el cas d’Ivan Rakitic i Samuel Umtiti, dos futbolistes pels quals el club considera que podria negociar un bon traspàs.

Tots dos desitgen seguir al Barça, però la seva venda, a banda d’ingressar diners, suposaria alleugerir la castigada massa salarial. El croat, un dels jugadors més utilitzats per Ernesto Valverde, ja va estar en l’òrbita del PSG l’estiu passat, però ha expressat el seu desig de continuar i té contracte fins al 2021, quan haurà complert 33 anys. Per la seva banda, Umtiti, després de passar un any gairebé en blanc pels seus problemes al cartílag del genoll esquerre i la seva decisió de no operar-se, ha perdut la condició d’intocable que li va servir per renovar l’estiu passat fins al 2023. Un any després, la inactivitat i els dubtes sobre el seu estat físic li resten cartell. Si finalment el Barça incorpora el central de l’Ajax Matthijs de Ligt, jugador pel qual el club no vol entrar en la subhasta que planteja el seu agent, Mino Raiola, la pressió sobre Umtiti seria més elevada.

L’estiu tot just acaba de començar i aquestes són, només, algunes de les peces del club blaugrana que es podrien moure en un mercat d’altes i baixes que es preveu llarg.

stats