Esports 13/11/2015

Messi encén el compte enrere per ser al clàssic

L’argentí es va entrenar ahir per primer cop amb el grup i encara l’última fase de recuperació

A. Llimós / N. Arroyo
3 min
Messi encén el compte enrere per ser al clàssic

BarcelonaLeo Messi es va entrenar ahir amb el grup a la Ciutat Esportiva. Per primera vegada des que es va lesionar el dia 26 de setembre contra el Las Palmas, el jugador argentí va fer treball a les ordres de Luis Enrique i va tocar pilota. El davanter blaugrana es va fer un trencament del lligament col·lateral intern del genoll esquerre i els serveis mèdics del Barça van pronosticar que estaria fora dels terrenys de joc entre set i vuit setmanes. Des que va caure lesionat, Messi ha treballat amb l’objectiu d’estar a punt per al clàssic del Santiago Bernabéu del dia 21, just al mig dels pronòstics, tot i que l’entorn del futbolista i tots els estaments del club no s’han cansat de repetir que la primera premissa és que no forci per evitar una recaiguda.

Com va avançar l’ARA aquest dilluns, el jugador està complint els terminis marcats en la recuperació, i ja s’exercitava al costat del preparador físic argentí Marcelo d’Andrea i el cinesiòleg Luis García. “Ja ha començat el treball de camp, els terminis s’estan complint”, admetia a l’ARA el seu pare, Jorge.

Messi deixava enrere la part més complicada del procés, la fase d’immobilització i un mes de treball al gimnàs. A l’argentí se l’ha pogut veure al sofà de casa seva amb una fèrula que li controlava la flexió, una imatge que també es va repetir en alguna aparició pública al Camp Nou, amb crosses.

Durant aquest procés també ha sigut clau desinflamar bé la zona, que després del traumatisme sempre queda molt afectada. I aquí ha entrat en joc la màquina Game Ready, un sistema de compressió activa combinat amb teràpia de fred, que accelera gairebé un 40% la fase immediatament posterior a la lesió. “Sempre depèn del pacient, però els resultats en aquesta primera fase redueixen gairebé a la meitat el temps de recuperació”, explica a l’ARA Nick Cobo, director de Game Ready. El Barça fa tres anys que ha anat incorporant aquestes màquines al seu servei mèdic. De fet, en una altra imatge que va aparèixer, una selfie de Neymar, es veia Messi estirat en una llitera mentre la banda Game Ready li actuava al genoll.

“A diferència del fred aplicat de manera tradicional sobre la pell -explica Cobo-, aquest sistema envolta la zona i potencia molt més la circulació de la sang. Et treu l’escalfor de la part adolorida i la converteix en fred. Millora molt les sensacions del pacient”. El pla ideal són moltes sessions curtes, d’uns 10 o 15 minuts, cada dues o tres hores, un pla que Messi ha pogut fer també des de casa. Fins i tot el doctor Ramon Cugat, un dels millors cirurgians especialitzats en genolls, va valorar el procés en una xerrada amb periodistes fa un parell de setmanes a l’Hospital Quirón de Barcelona. “És una màquina que ajuda a desinflamar, perquè activa que la sang circuli al voltant de la zona del dolor. És més efectiu que el gel directe”, va explicar.

Superada aquesta fase més passiva, aquesta setmana hi ha hagut un nou salt endavant en la recuperació, i el davanter de Rosario ha començat a fer feina sobre la gespa de la Ciutat Esportiva. Ahir, l’última etapa: a poc més d’una setmana del clàssic, Messi va fer treball de grup amb la resta de futbolistes que no han viatjat amb les seves seleccions.

“Disponible parcialment”

“Que arribi al partit al 100% és demanar-li massa”, explica l’excap dels serveis mèdics Jordi Ardèvol. Tot i així, si no hi ha imprevistos ni retrocés en la recuperació, Ardèvol creu que “estarà” disponible per a Luis Enrique, “encara que parcialment”. Des de la lesió fins al dia 21 hauran passat 57 dies, un llarg període que el farà estar sense la guspira que aporta la competició. La plantilla del Barça té festa fins dilluns, tot i que Messi seguirà treballant per posar-se a to.

El club manté silenci absolut sobre la recuperació del seu crac, i no va voler confirmar oficialment la notícia que va avançar el periodista de Cuatro David Bernabéu i que va confirmar l’ARA després. El Barça va fer públiques una vintena d’imatges de la sessió i un vídeo de dos minuts on no apareix l’argentí. El club no vol comentar aquest tema.

stats