Messi lidera la festa dels joves abans de rebre el PSG (5-1)

L'argentí fa dos gols i marca el camí d'un equip en què Trincão també fa un doblet i fins i tot Junior veu porteria

i
Albert Nadal
4 min
Els jugadors del Barça celebrant el 2-0 marcat per Messi

Amb totes les urgències que té el Barça per les baixes, Ronald Koeman va decidir mantenir el sistema tàctic que li està funcionant però fent un intercanvi de cromos per donar descans a alguns titulars habituals com Pedri, Jordi Alba o Dembélé. No va ser el cas de Messi, que amb dos gols es va encarregar de liderar el triomf (5-1) d'un conjunt blaugrana amb molts jugadors joves, com Ilaix Moriba o Trincão, que també va fer un doblet. El migcampista d'ascendència guineana, que va jugar els seus primers minuts a la Lliga, va servir l'assistència del primer gol a Trincão, però també va cometre una errada en la passada que el va fer sortir en la foto de la diana de l'Alabès. Ilaix no va poder tancar una nit de debut a la Lliga rodona, però va demostrar que, malgrat la seva joventut –té 18 anys–, pot ser un futbolista de present per a Koeman.

Amb Umtiti relegat d'inici a la banqueta després de la seva funesta actuació a Sevilla i el seu genoll dubtós, el tècnic neerlandès va ubicar De Jong de central, mentre que la sorpresa va ser la titularitat d'Ilaix. Si a Riqui Puig se li va encomanar el rol de fer de Pedri, el debutant Ilaix era l'encarregat de trepitjar àrea tal com ens té acostumats últimament De Jong. La perla del planter no es va amagar a l'hora de sumar-se a l'atac quan Messi queia a la zona de tres quarts amb el seu rol de quarterback, i Trincão obria el camp a la banda dreta, tot i que sense la capacitat intimidatòria de Dembélé. Els estadis, sense públic, són silencioses estructures de formigó i l'espectacle és desangelat, però, per als més jovenets, és una oportunitat per demostrar la seva vàlua sense la pressió ambiental que suposen milers i milers d'ulls i goles al seu voltant.

Aquest Barça, amb tantes baixes i una planificació esportiva deficient en les últimes temporades, no té cap més remei que veure les adversitats com oportunitats. Els exemples més recents són Mingueza i Riqui Puig, futbolistes als quals les nombroses lesions i la necessitat de fer rotacions els han permès acumular minuts amb el primer equip. Ilaix, migcampista de La Masia per qui el club va fer una aposta econòmica sense precedents per a un jugador encara en edat juvenil, també va participar a la festa dels joves. L'equip va sortir amb ganes contra l'Alabès i fins i tot Junior, que acabaria fent un gol cap al final, semblava més confiat amb els espais que deixava Griezmann a la banda esquerra. Però als primers compassos del partit, tret d'una bona oportunitat que no va encertar l'atacant francès tot just començar, als blaugranes els va costar generar perill davant un Alabès amb la defensa molt avançada i que amenaçava amb sortir al contraatac.

Els jugadors de Koeman intentaven ser profunds, però durant una bona estona no van aconseguir trobar ni Griezmann ni Messi pel mig, ni Junior ni Trincão a les bandes. Mentre el Barça buscava una escletxa en l'elaborada muralla plantada per Abelardo, l'Alabès va intentar intimidar amb un xut de Battaglia des de la frontal. Malgrat que la rematada del migcampista visitant no va inquietar gaire Ter Stegen, va ser com un petit senyal d'alerta. Pocs minuts després, els blaugranes van trobar una esquerda a la banda dreta, amb les pujades d'un Mingueza cada cop més atrevit. Un centrada del defensor català va ser rebutjada pels centrals de l'Alabès, però la pilota va caure als peus d'Ilaix, que va trobar Trincão perquè obrís la llauna.

El gol va servir al Barça per desfer-se de l'embut en què s'havia trobat fins llavors i, abans del descans, Messi va enviar la pilota al fons de la xarxa després d'una aturada de Pacheco a Griezmann, que havia buscat l'esquena dels centrals, però l'ocasió va quedar invalidada per un fora de joc molt rigorós del francès assenyalat pel VAR i que va provocar l'ira de Koeman. Mentre el tècnic neerlandès encara renegava consultant amb els seus ajudants la jugada en una tauleta, Messi va tornar a agafar la pilota després d'una passada de Busquets i va clavar-la al fons de la xarxa amb un cacau similar al gol que ja va marcar fa una setmana contra el Betis.

Pedri torna el futbol al Barça

Lluny de semblar un tràmit –Koeman va donar descans a Busquets i va fer entrar Umtiti després de passar pel túnel de vestidors–, el Barça es va haver de posar les piles perquè, en un excés de relaxació, Ilaix va cedir una mala passada en horitzontal que va tallar Luis Rioja. L'atacant de l'Alabès, que ja va marcar en el duel de la primera volta, va avançar i va rematar davant d'uns lents Umtiti i Lenglet a contrapeu. Els blaugranes van reaccionar, amb oportunitats de Messi i Griezmann, però no va ser fins a l'entrada de Pedri que l'equip va trobar prou futbol per sentenciar el partit. Trincão va aprofitar un rebuig per fer el seu primer doblet com a blaugrana, Messi va tornar a enviar un obús que el porter Pacheco només va poder contemplar com si fos una obra d'art i Junior va tancar la golejada. L'equip segueix amb la bona dinàmica a la Lliga. Dimarts arriba el PSG. 

stats