Esports 28/06/2016

"El millor homenatge a la memòria de Samaranch"

El llibre 'Presidente Samaranch' glossa els 21 anys en què l'expresident del COI va dirigir l'organisme internacional i que van suposar una "revolució de l'esport olímpic"

Martí Molina
2 min
Foto d'arxiu de l'expresident del COI, Joan Antoni Samaranch, mort el 21 d'abril de 2010 / ACN

BarcelonaLa Sala dels Miralls del Gran Teatre del Liceu ha estat l'escenari escollit per presentar el llibre 'Presidente Samaranch, los 21 años de la Presidencia del COI que cambiaron el deporte'. Una glossa escrita per Pedro Palacios del pas del mandatari barceloní pel capdavant de l'organisme internacional i que, a ulls de l'autor, va suposar "una revolució de l'esport olímpic".

Samaranch va arribar al COI a la dècada dels seixanta, va ser vicepresident a finals dels setanta i el 1980 va ocupar el càrrec presidencial. Una cadira que va deixar el 2001 per convertir-se en president d'honor del COI fins a la seva mort, el 2010. "La revolució olímpica té un nom, Juan Antonio Samaranch Torelló", argumenta Palacios, que ha escrit el llibre en col·laboració amb Edgar Mont-roig i Juan Manuel Surroca, obra que ha estat editada per la Fundació Samaranch-Xina.

"Ha estat el president més important del COI des del baró de Coubertin. El comitè que va agafar el 1980 i el que va deixar el 2001 només s'assemblen en les anelles olímpiques", ha explicat Pedro Palacios, encarregat de resumir la figura de Samaranch en l'acte de presentació d'un llibre que es pot descarregar gratuïtament al web de la fundació.

Durant els 21 anys de mandat, Samaranch va augmentar l'oferta d'esports olímpics (en va afegir vuit més), es va passar dels 80 països inscrits als 191, va doblar la presència femenina als Jocs, va impulsar la lluita amb fermesa contra el dopatge, va aconseguir multiplicar els ingressos gràcies als drets televisius i al marxandatge, va donar més rellevància als Jocs Paralímpics i va fomentar els Special Olympics per a persones amb discapacitat intel·lectual. "Va viure amb dedicació completa a l'esport. Aquest llibre relata com i per què prenia les decisions que van canviar l'esport mundial", ha conclòs l'autor.

"És el millor homenatge a la seva memòria, perquè mai s'oblidi el que va fer", ha explicat la seva filla, Maria Teresa Samaranch Salisachs. Mentre que el seu altre fill, Juan Antonio, ha desvelat que van accedir a publicar aquesta biografia perquè es fes justícia al llegat del seu pare.

A la presentació també hi havia, a banda d'una àmplia representació d'esportistes, empresaris i polítics de l'esport, Albert Agustí, president de Sport Cultura Barcelona, que ha parlat de Samaranch com algú que "va entendre la força de la ciutat [Barcelona] i l'associacionisme". Mentre que Màrius Carol, director de 'La Vanguardia', ha afegit que "va tenir una visió global de l'esport i va saber mirar el futur amb realisme".

stats